K. V. Oostende

1 - 1

Zat. 28/01/2006 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Albertparkstadion

Toeschouwers: 2.500
 
Scheidsrechter: Tim Pots

Lijnrechters: Gino Heirbaut - Philip De Lille
 
Oostendse beauty gecounterd door kopbal van Dong!
Eigen bericht - De beide coaches zaten bij aanvang van de partij bijna in dezelfde nogal oncomfortabele positie. Voor thuiscoach Rik Vandevelde was er druk vanwege nog niet gewonnen sinds eind oktober in het Albertpark. De gegevens voor Antwerppatron Regi Van Acker waren genoegzaam bekend: eind januari en nog geen punt gepakt in het onzalige jaar 2006. Toch leken ze allebei redelijk tevreden met het behaalde resultaat. Misschien een beetje onverwacht, maar R.V.A. toch iets meer dan zijn collega bij KV Oostende. Er kon tijdens de persbabbel zelfs een smile af. Buiten de moeilijke omstandigheden, waren de beide coaches het over een ding roerend eens. De lokale goal was een beauty van makelij... getekend Yannick Kamanan.

R Antwerp FC won de toss en mocht aftrappen in Oostende. Compact in een vier-vier-twee opstelling was het XI-tal opnieuw op enkele posities gewijzigd. De voorkeur viel op (meer) ervaring en kwam er ook deels uit noodzaak. Alain Van Mieghem werd vanwege blessure noodgedwongen omgeruild voor Sam Lavan. Kevin Jansen en Goran Stankovski moesten centraal en rechts op het middenveld lopen. Dat ging ten koste van de Engelse youngsters Ritchie Jones en spits Sylvan Ebanks-Blake. Allebei zouden ze samen met Yvan Willockx en Darko Lukanovic en hun keuzeheren hun ongeduld de hele wedstrijd lang verbijten in de dug-out. Op het supergladde speelveld en ook gehinderd door een bijtende kou ging het spel niet bijzonder gebonden over en weer. In de aanvangsfaze was het eerder rommelig. Dat had ook zijn charme voor het niet zo talrijke publiek dat aanvankelijk ook maar moeilijk uit de woorden kwam. Gaandeweg probeerde de lokale clan zijn overburen aan te jagen door de titel 'Ploeg van 't stad' bij de zaak te betrekken. Net als op het terrein probeerden ze de opponenten te overstemmen in volume en dadendrang. De grote trom viel helaas niet te overtroeven. Het lokale KV slaagde er overigens in zich sneller en inventiever aan te passen aan de bodemgesteldheid. Zo ging het een paar keer verschroeiend snel de diepte in.

Een afwerker in de buurt van de Antwerpdoelman was niet zo meteen te bespeuren. Op de elfde minuut moest Predrag Ristovic nogal onorthodox een hoge stuiter vastgrijpen. Een kleine tien minuten later kwam Kamanan in een-twee met Landuyt in schietpositie. Ondanks een uitschuivertje greep de Antwerpgoalie opnieuw gevat in. De KV-doelman beleefde een iets rustiger avond. Aan de overkant was het Fangzhuo Dong die passes met het hoofd verlengde in de richting van Lee Martin, maar die was alvast voor de pauze niet zo opvallend bezig. Het eerste bezoekende gevaar kwam er toch op vrijschop van de jonge Mancunian. De bal belandde in de handen van Decaesstecker. Beide ploegen slaagden er nu beter in het leer in eigen rangen te houden. Zo telden we o.a. een roodwitte beweging over vijftien stations alvorens de Oostendse verdediging kon ingrijpen. KV Oostende was niet zo geduldig en liep dan ook een paar keer in de buitenspelval. Bij een uitbraak over rechts ging Oostendenaar Bultijnck nogal theatraal neer. Het kostte Spencer Verbiest geel, terwijl iedereen op de tribunes de uitsluiting vreesde of verwachtte. De man in 't zwart kwam even in het oog van de lokale protesten terecht. Pal op het rustsignaal stond de paal in de weg van Landuyt om de score alsnog te openen. Rusten met 0-0.

Na de pauze trok KV richting eigen supporters. Ze gingen niet meteen stormlopen, maar de druk nam toch toe. De beide Antwerpbacks banden elk risico uit hun spel, centraal gaf het duo Verbiest-Lavan een soliede indruk. Ook Alex Di Gregorio en Gunter Verjans moesten verdedigend meer dan een voet komen bijsteken. Dat gaf de gelegenheid om Goran Stankovski wat vaker de loopgraven in te sturen. Lee Martin en Kevin Jansen boden zich aan op de flanken; Fangzhuo Dong hield zijn verdedigers 'aan de klap'. De eerste emotie van na de rust was een borstcontrole in de fatale zone van Spencer Verbiest. "Vriend van de ..." vloog het de scheids om de oren. Bij de volgende vrijschop was de rust nog niet helemaal teruggekeerd, maar de poging belandde hoog over doel. Terwijl ze bij R Antwerp FC de weinige mogelijkheden redelijk in het doelvlak van Decaesstecker kaderden, waren de Oostendse kannonnen bijzonder slecht gericht. Op het uur benutte Kamanan een voorzet om de bal op halve hoogte en centimeters van de rechterstaak enig mooi in een tijd voorbij Predrag Ristovic te jagen. Lokale voorsprong, het stadion ontplofte.

R Antwerp FC werd zowaar richting derde uitgewuifd! Dat was gelukkig zonder de roodwitte veerkracht gerekend. De XI van Van Acker stuikten deze keer niet in mekaar, wel integendeel. Een dubieuze ingreep op Lee Martin in de fatale zone werd de jonge Mancunian zelf aangerekend met een gele kaart bovenop. Dat scherpte de overtuiging alleen maar aan. Vrijschop vanop de rechterflank op het hoofd van Fangzhuo Dong en de Chinese spits knikte zijn elfde van het seizoen binnen! Lee Martin en Fangzhuo Dong mochten elk de helft van het doelpunt op hun rekening schrijven. De Antwerpaanhang vond zijn tweede adem en er volgde nog een spannend laatste kwartier. KV zocht nog wel, maar de batterijen leken leeg. De bezoekers prikten nog een paar keer. Even in blessuretijd kreeg Gunter Verjans nog een scoringskans voor de voeten, maar hij verkoos om te passen zodat de lokale verdediging in extremis kon ontzetten. Zo ging de driepunter ei zo na niet mee naar Deurne-Noord, maar zoals Regi Van Acker het ruiterlijk toegaf "dat had misschien voor ons een tikkeltje te veel geweest." Na het genot komen ook de zorgen voor de Antwerpcoach die zijn centrale duo naar de gele strafbank verwezen zag!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 28/01/2006)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Predrag Ristovic
2 Danny Simpson
5 Sam Lavan - 26'
4 Spencer Verbiest - 36'
3 Adam Eckersley
7 Kevin Jansen
8 Alexandre Di Gregorio
6 Gunter Verjans
10 Goran Stankovski
11 Lee Martin - 67'
9 Fangzhuo Dong - 73'
 
K. V. Oostende
1 Glenn Decaesstecker
2 Brian Vandenberge
4 Lars Wallaeys - 19'
5 Sebastien Stassin
6 Jurgen Landuyt
8 Julien Gibert
9 Bjorn Vleminckx
15 Andrew Bultynck
18 Heerkens Remco
16 Tom Coudeville
10 Yannick Kamanan - 62'
 
86' 9 Bjorn Vleminckx (uit)/
12 Georges Colennette (in)