R. Antwerp F.C.

2 - 2

Zat. 19/04/2008 20:00 u.

R. Exc. Virton

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 5.000
 
Scheidsrechter: Sam Loeman

Lijnrechters: Gerry Saenen - Denis Jacob
 
Puntendeling houdt roodwitte elf onder druk
Eigen bericht - R Antwerp FC moest noodgedwongen alweer met een vertimmerde achterhoede en een 'nieuwe' doelman tussen de palen aan de slag. Het liep bovendien tegen een vroege achterstand op. Pas na dik vier kwart wroeten kwam roodwit op voorsprong dank zij twee geniale ingevingen van een meesterlijke Darko Pivaljevic. Het plezier van de voorsprong was de Bosuil amper een kwartier gegund. In de slotfaze verdiende goalie Kevin Wauthy ten volle de felicitaties van zijn coach door tot twee keer toe de winning goal van de groenwitte bezoekers te verhinderen. Ontgoocheling alom in het Waalse kamp. R Antwerp FC kwam uiteindelijk met het (gewonnen) punt goed weg gezien het allerbelabberste resultaat dat de directe achtervolgers in Deinze lieten optekenen. De druk blijft alleszins op de ketel en het is precies die onrust die (te) vaak zorgt voor defensief mistasten.

Antwerpcoach Warren Joyce greep uiteindelijk terug naar een remedie uit de eerste ronde met Ransford Addo op rechtsachter. Zijn tegenstander? De razendsnelle en wendbare Lamonaca! Kopbalsterke Ray Fränkel mocht het als centrale verdediger opnemen tegen Moussa Koïta en dat leek al vanaf het begin een discutabele keuze. Na amper vier minuten spelen kon de Virtonese dubbele meter helemaal vrij aan de eerste paal een flankvoorzet van... Lamonaca binnenkoppen. "Gek genoeg, gekende kwaliteiten voor mijn spelersgroep", kloeg de Antwerpcoach achteraf. Hadden ze ook daadwerkelijk geluisterd en begrepen? Enkele waarnemers meenden met pen en papier aan te tonen dat ook doelman Kevin Wauthy er bij dit doelpunt niet bepaald goed uitzag. Roodwit dus al onmiddellijk op achtervolgen aangewezen. Darko Pivaljevic ging voorop in deze ongelijke strijd en werd al meteen een gele prent onder de neus gestoken. Niet erg, het toonde dat de technische staf iets mocht verwachten van de Servische ideeënman. Zijn verre vrijschop ging vlot voorbij de muur en dook naar de linkerbenedenhoek waar ervaringrijke Michaël Leyder in corner bokste. De reactie was dus prompt, maar niet doelrijp.

Ze hielden het terrein breed, de spelers van coach Lillian Mathieu, maar maakten ook kennis met... de buitenspelval. Darko Pivaljevic stuurde de bal door de bezoekende linies, maar eens rond de fatale zone, liep het telkens vast. "Er straalde geen vertrouwen uit ons passenspel", stelde Warren Joyce vast. Hoewel ook gewapend met een nieuw, van liefde sprekend supporterslied, kregen de roodwitte XI halverwege de eerste periode de achterban over zich heen na zwak verdedigend werk. In het groenwitte doelgebied vonden de inswingers maar geen maat om er op te trappen. Een vrijschop, een hoekschop weggegeven door Bobsam Elejiko en een kopbal van Blaise, maar rakelings naast, waren het antwoord. Op het half uur had Peter Utaka de kans aan de voet. Sleepte er uiteindelijk slechts een hoekschop voor Carratta uit. Verdediger Bobsam Elejiko richtte zijn kopbal op de dwarsbalk. Strakgespannen zenuwen? Een fout op aanvoerder Luciano Olguin was het begin van een opstootje. De beide lijnrechters keken vanop enige afstand weinig geamuseerd toe. De volgende vijf minuten waren goed voor een bijna flitsende actie van Souleymane Mamam, twee bezoekende gele kartons en een kopbalkans voor Ray Fränkel.

De verdediger stuurde de bal helaas naast de kooi van Leyder. Rusten met 0-1. Weinig redenen om te hopen op beter.

Do Rosario kwam bij de bezoekers de geblesseerde Carmignani vervangen, maar zijn coach had daar al vlug spijt van. En dus werd hij halverwege de tweede periode al opnieuw omgewisseld. De stand was ondertussen helemaal omgekeerd. Roodwit was inderdaad een stuk(je) feller uit de kleedkamer gekomen. Francesco Carratta besloot het beginoffensief binnen bereik van doelman Leyder. Toch bleef het ook voortdurend in alle richtingen achterom kijken. De vrijschoppen van Excelsior waren veelvuldig en af en toe bepaald ook dreigend. Souleymane Mamam werd ontheven van zijn functie, in zijn plaats Zarko Jelicic. De invaller verplichtte doelman Leyder onmiddellijk tot ingrijpen. Een uittrap van Kevin Wauthy kwam via Luciano Olguin tot bij Darko Pivaljevic. Drie verdedigers op een hoopje en de bal eindigde heerlijk in de linkerbenedenhoek. Het stond eindelijk opnieuw gelijk. Amper later of er landde al een tweede bom in de Virtonese tent. Uithaal op kracht van... 'King Darko', al mag Matthias Trenson via de opbouw een heel stuk van de verdienste opeisen. Het groenwitte fluo leek nu rijp voor de slacht. Doelman Leyder haalde tenauwernood een pegel van Matthias Trenson vanonder zijn dwarsbalk.

Bij zijn laatste actie werd Peter Utaka een zekere corner ontzegd, maar de voorafgaande bezoekende wissel zou zich stilaan laten gevoelen. Een halve omhaal van Luciano Olguin buiten beschouwing gelaten, kwam het gevaar plots opnieuw van de Luxemburgers. Op het half uur boorde een (overigens behoorlijk ingebeelde) vrijschop zich door de roodwitte muur en knalde op de vuisten van de Antwerpdoelman. Nicot kwam net iets sneller op de bal en de bordjes stonden opnieuw in evenwicht. In de reactie kreeg David Geeroms vrijwel direct de mogelijkheid tot nieuwe voorsprong, maar mikte tot wanhoop van zijn achterban naast. Tijdens het stevige slotoffensief, moest Kevin Wauthy meerdere keren de Virtonese aanvalsmachine tegemoet. Hij werd zodoende de behoeder van het roodwitte punt, dat afgepast aan de resultaten van de overige eindrondekandidaten nog voor opluchting zorgde op de Bosuil. Luciano Olguin bleek ook vertrouwd met die facts en figures en zo kregen we de spits maar heel moeilijk aan de praat.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 19/04/2008)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Kevin Wauthy
16 Ransford Addo
3 Ray Fränkel
7 Bobsam Elejiko
20 Matthias Trenson
19 Souleymane Mamam
12 Slobodan Slovic
23 Francesco Carratta
9 Darko Pivaljevic - 5' - 58' - 61'
11 Peter Utaka
99 Luciano Olguin
 
54' 19 Souleymane Mamam (uit)/
52 Zarko Jelicic (in)
71' 11 Peter Utaka (uit)/
17 David Geeroms (in)
R. Exc. Virton
16 Michael Leyder
6 Steve Gustin
2 Cyril Detremmerie
23 Anthony Bartholome
14 Guy Blaise
4 Stéphane Vandesande
5 Karim Belhocine - 43'
28 Simon Carmignani
8 Gaetano Lamonaca
11 Bareck Bendaha - 40'
39 Moussa Koïta - 4'
 
46' 28 Simon Carmignani (uit)/
20 Sébastien Do Rosario (in)
68' 20 Sébastien Do Rosario (uit)/
9 Grégory Nicot (in) - 73' - 76'
82' 8 Gaetano Lamonaca (uit)/
7 David Schoumaker (in)