F.C.M. Brussels S.

1 - 1

Zat. 17/03/2012 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Edmond Machtensstadion

Toeschouwers: 900
 
Scheidsrechter: Jean-François Vandersteene

Lijnrechters: Bart Vandeweghe - Jean-Marie Dans
 
Slag om de hoofdstad eindigde onbeslist

Eigen bericht - De trip naar de voetbalhoofdstad des lands is voor weinig clubs een echt plezierreisje. Ook al ging het dit keer naar het Edm. Machtensstadion, thuishaven van de recentste versie van fusieclub FCB van voozitter Vermeersch, voor de 277 meegereisde Antwerpfans, was het na drie verlieswedstrijden opnieuw bang afwachten of de ploeg dit keer wel onder een gunstig gesternte zou acteren. Coach Bart Wilmssen had overigens weinig selectieproblemen en speelde op roodgeschorste Thomas Phibel na, met dezelfde starterself als een week eerder. Romeo Van Dessel was de vervanger centraal in defensie. Bruno Carvalho kreeg opnieuw het vertrouwen op de rechterflank na zijn beloftevolle partij in de Lostraat. John Cofie, pas van een enkelblessure verlost, mocht samen met Sten Vandenbossche, Bojan Djordjic en derde spits Artjom Dmitrijev acclimatiseren in de dug-out. Bij FCB mochten de overwinnaars van KAS Eupen van een week eerder au grand complet voor de tweede week op rij tegen wat hoofdcoach Stéphane Demol een van de beste (drie) clubs uit de reeks aan de slag. Aan motivatie geen gebrek dus, al zou een nederlaag in eigen huis wel bijzonder ongelegen komen in de strijd om het (lijfs)behoud op dit niveau.

Op het hardnekkige blaffen van een lokale politiehond na, begon de partij met een duizelingwekkende stilte. De ontlading was enorm bij het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jean François Vandersteene, die zich later in de partij de behoeder van de Brusselse maagdelijkheid zou tonen. FC Brussels mocht dan de aftrap hebben, de XI van Bart Wilmssen zetten naar traditie aan voor een sterke opener. Balcirculatie tegen een gesmeerd tempo en onmiddellijk Andrei Ionescu in de hoofdstedelijke zestien. Goed voor een eerste hoekschop van Bruno Carvalho en een stevige kopslag van Romeo Van Dessel. Afgelopen dagen de gal gelucht en nu met het kopje gefocust. Doelman Peters Marques moest al een eerste keer scherp grijpen, had het leer ook in twee beurten onder controle. FCB had de verwittiging begrepen en kroop sneller dan het licht in egelstelling. Zonde dat je zo'n mooi potentieel niet positiever gebruikt! R Antwerp FC kon de (snelle) tegenstanders een eerste keer in buitenspel vangen. FCB ingedrukt en dus deed het huisorkestje er het zwijgen toe. De roodwitte aanhang was niet te houden en werd beloond met twee halve kansjes voor hun kleuren.

Bruno Carvalho liep evenwel achter, de poging van Guy Dufour was ongekaderd. Siani, de fase van tester nooit overstegen in Deurne-Noord, knalde evenzeer naar de wolken. Justice Wamfor viel aan het gele beoordelingsvermogen ten prooi . Gelukkig richtte dat in deze beginfase geen verder onheil aan, al vielen de ingrepen van Zinou Chergui evenmin in de smaak bij de wedstrijdleiding. Freddy Mombongo was moeilijk bereikbaar tussen het zwart-rode legioen en dus probeerden Andrei Ionescu en Guy Dufour het onder hun beidjes. Het schot klom evenwel opnieuw te snel. Zinou Chergui speelde een troefkaart uit en verdediger Diakhaby hapte toe in de zestien. Groot was de consternatie bij de roodwitte club als de dader beloond werd en slachtoffer Zinou Chergui met met een geel karton werd bedacht én voor verzorging in aanmerking werd genomen na deze onbetwistbare strafschopfout. Een mooie om deze man op YouTube te kakken te zetten en daar mag hij voortaan beslist blijven. Linksachter Haghedoren probeerde in de slotminuut van deze wat ondermaatse eerste periode de lokale aanhang nog te plezieren, maar ook zijn poging knalde over het doel.

Beide teams voerden de instructies van hun respectieve coaches slordig en naar best vermogen uit en dus keerden dezelfde tweeëntwintig en drie hoofdrolspelers terug. FCB begon met groter aplomb. Het bereik vergrootte dank zij de zevenmijlsactiviteit van draaischijf Houri, in de heenwedstrijd goed voor de Brusselse gelijkmaker. Die leek zeer ver weg als Bruno Carvalho zijn eerste in roodwitte loondienst ijzig kalm voorbij Peters Marques prikte na een combinatie langs zeven voeten, begonnen met een recuperatie van Freddy Mombongo. FCB leek aangeschoten, Mendy schilderde de onmiddellijke reactie over de balk. Siani werd afgeblokt ten koste van de eerste (!) Brusselse hoekschop na 57'. Théo Defourny moest er acrobatisch met de vuist tegenaan. FCB beet opnieuw in de bal, maar zag hoe Romeo Van Dessel het roodwitte kamp zuiverde. Aan de overkant stond Guy Dufour al opnieuw aan het kanon, zij het opnieuw boven het kader. Théo Defourny had moeite met een verre van pas ingevallen Savi. De Antwerpdoelman redde het in twee keer. George Blay greep voor zijn doen fors in en vulde het gele boekje van Vandersteene verder aan.

Houri zette de Brusselse aanvalsmachine in gang, Haghedoren liep er mee achter. De weervrouwe had regen aangekondigd, maar die bleef gelukkig uit, als heerste er wel een windje in het stadion, veroorzaakt door de niet-aflatende roodwitte kelen. Bruno Carvalho kon knallen op een terugloper van Freddy Mombongo. Het schot viel evenwel over de dwarsbalk. Antwerpcoach Bart Wilmssen reageerde op de (verdedigende) wissels bij FCB, maar dat bekwam zijn elftal bijzonder slecht. Weinige sekonden na de intrede van Bojan Djordjic mocht Houri af de linkerflank een overdreven streng toegekende vrijschop versturen. Mendy kopte van kortbij keihard via een reactie van Théo Defourny binnen. Daarmee kreeg FCB veel meer dan het verdiende, al claimde FCB-coach Demol de verdienste van het punt voor zijn club. De inbreng van John Cofie in de slotfase bracht geen verandering meer in de tussenstand en dus moesten technische staf, spelers en achterban met een zuur gevoel naar huis!

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 17/03/2012)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Théo Defourny
16 George Blay - 73'
3 Romeo Van Dessel
6 Karel De Smet (K)
14 Zinou Chergui - 38'
7 Bruno Carvalho - 54'
8 Benjamin Lambot
5 Justice Wamfor - 14'
10 Andrei Ionescu
20 Guy Dufour
19 Freddy Mombongo-Dues
 
82' 10 Andrei Ionescu (uit)/
4 Bojan Djordjic (in)
87' 7 Bruno Carvalho (uit)/
9 John Cofie (in)
F.C.M. Brussels S.
1 Rodrigo Peters Marques
14 Bafodé Diakhaby
7 Jonathan Heris
12 Davide Grassi
5 Romain Haghedooren
6 Jérôme Nollevaux (K)
24 Alain Pierre Mendy - 85'
10 Sebastien Siani
15 Samy Houri
17 Christophe Nahimana
19 Patiyo Tambwe
 
65' 6 Jérôme Nollevaux (uit)/
13 Filippo Savi (in)
74' 14 Bafodé Diakhaby (uit)/
9 Umut Gündogan (in)
87' 17 Christophe Nahimana (uit)/
4 Zoran Nizic (in)