K.V. Oostende

2 - 1

Zon. 25/11/2012 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Albertparkstadion

Toeschouwers: 4.386
 
Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters: Patrick Plumes - Christophe Hemberg
 
KVO hijst vlag in de mast

Eigen bericht - Zo'n 4.500 toeschouwers troepten deze zondagmiddag samen in het Albertparkstadion van KV Oostende. Ondanks de verfoeide combi-regeling voor de bezoekers, was dit een toprecette voor de thuisploeg. Het belang van de partij was voor beide clubs identiek en duidelijk: met een zege ging het niet enkel richting kop van de periode, maar ook in de seizoensrangschikking. KV Oostende had de voltallige jeugdwerking opgetrommeld om het sfeervak extra mankracht te bezorgen en dat was ook nodig tegen het volumineuze en goedgevulde bezoekersvak. Antwerpcoach Dennis van Wijk wilde zijn reeksje op zijn minst verderzetten tot met de winterstop en had zijn tactiek opnieuw opgebouwd rond een driemansachterhoede met terugplooiende backs en een stevig middenveld. In de punt van de aanval was (met de onbeschikbaarheid van Omar Bennassar) een bijzonder zware klus weggelegd voor Jordan Faucher. Dieter Van Tornhout hervatte weliswaar de groepstraining na zijn blessure en kreeg net als Sven Van Der Jeugt, Lee Colin, Bruno Carvalho, Oumar Diouck en Gyliano van Velzen een plaatsje in de dug-out. Glenn De Boeck en Stefan Leleu kwamen hun respectieve eerstvolgende tegenstander bekijken. Ook Kevin Baert had een plaatsje gevonden op een van de onderste rijen van tribune 2. De oud-speler blijft druk doende met zijn herstel, maar kijkt ook uit naar de nakende gezinsuitbreiding.

De Oostendse Gascentrale had de aftrap en KVO had meteen de wind in de zeilen. De weersomstandigheden zijn altijd een beetje speciaal bij de rood-witte passage aan de Belgische kust. Nu joeg een noordwester met beperkte kracht over het terrein. Er viel KVO al vlug een dubbele corner voor de voeten, maar hoe ook gevarieerd ook aangesneden, Björn Sengier bedreigen lukte niet. Karel De Smet blokte, Brouckaert stuurde de rebound naast. Luke Giverin stuurde een stevige vrijschop richting doel, Kudimbana loste het zaakje simpel op. De Manchester-huurling botste op de botte bijl van Martens en die kreeg prompt de gele kaart te zien. R Antwerp FC nam geleidelijk het initiatief over. Jordan Faucher kreeg van rechts aangespeeld van Joren Dom, maar krulde zijn kopbal aan het doel van Kudimbana voorbij. Na doorsteek van Joren Dom werd de spits afgevlagd voor bijzonder twijfelachtig buitenspel. Even later was het toch goed raak. Joren Dom, Mady Panandetiguiri, Luke Giverin even en Jorn Vermeulen in de voorbereiding en de Mancunian scoorde precies halverwege de eerste periode zijn eerste in in rood-witte dienst. De Great Old zette de buitenspelval open en vervolgde het offensief. De thuisploeg kwam in de verdrukking, maar uitgesproken kansen leverde dat voor de selectie van Dennis van Wijk niet op. Het doelpunt viel dan ook totaal onverwacht aan de andere kant. De rood-witte afweer werd in een gezamenlijke inspanning van Moreels en Dissa opengebroken. Brouckaert rondde de counter af. Depoitre zorgde ei zo na nog voor voorsprong, maar kopte vol op Björn Sengier. "Onze Aalstenaars (Moreels en Depoitre - het webteam) hebben al vaker bijgedragen tot het succes van onze kleuren", had coach Van Der Biest woorden van lof voor zijn beide aanvallers.

Ondanks het tegendoelpunt behield de Antwerpcoach het vertrouwen in zijn groep. Luke Giverin maakte op zijn beurt kennis met de buitenspelvlag. KVO had al vlug opnieuw een hoekschop te pakken. Mooie uitzwaaier, maar Jordan Faucher wist er raad mee, maar een echt felle drive naar voren volgde niet. Rechtsback De Schutter kwam steeds gretiger op de rood-witte helft opzetten. De voorzet op maat werd door Brouckaert over het doel gedevieerd. Ondanks de toenemende lokale druk bleef R Antwerp FC min of meer geduldig bouwen. Eens op de rechterflank werd Joren Dom aangestuurd, maar die werd in de zestien omvergeduwd. Met dank aan de wildgesticulerende scheidsrechter Laforge, bleef de gelijke stand op het bord. Dissa ontsnapte. Björn Sengier moest ver uit zijn doel om het gevaar te ontzetten. Dissa plaatste de hoekschop van Brouckaert naast. KVO werd na de inbreng van Kaminiaris nadrukkelijk baas. Antwerpcoach van Wijk zocht en vond een tegenzet met de inbreng van Bruno Carvalho en Dieter Van Tornhout, maar dan wees de score al 2-1 in het voordeel van de Kustjongens. Snelle opbouw langs enkele stations en Depoitre kon de Antwerpdoelman op zijn beurt kloppen. De beelden bewijzen dat hier duidelijk sprake was van buitenspel. Nog beelden om het te verduidelijken: mocht Kudimbana de bal oprapen na een (vermeende) terugspeler van een van zijn verdedigers? Scheidsrechter Laforge gaf R Antwerp FC een indirecte vrijschop in de zestien. Dieter Van Tornhout joeg over het volgepropte KVO-doel. Daarmee was meteen de laaste mogelijkheid onbenut gebleven, want KVO pakte nog uit met een mini-slotoffensief. R Antwerp FC had een gelijkspel verdiend, maar de fusieclub hield de punten thuis en mocht een feestje aanrichten!

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 25/11/2012)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
26 Björn Sengier - 85'
3 Nicky Hayen
6 Karel De Smet (K)
16 Salomon Nirisarike
12 Mady Panandetiguiri
11 Sebastjan Komel
5 Justice Wamfor
15 Jorn Vermeulen
25 Luke Giverin - 22'
8 Joren Dom
17 Jordan Faucher
 
78' 11 Sebastjan Komel (uit)/
7 Bruno Carvalho (in)
78' 12 Mady Panandetiguiri (uit)/
24 Dieter Van Tornhout (in)
79' 3 Nicky Hayen (uit)/
14 Gyliano van Velzen (in)
K.V. Oostende
1 Mulopo Kudimbana - 81'
3 Niels De Schutter
6 Baptiste Schmisser
21 Gertjan Martens - 12'
4 Guillaume Dequaire
8 Niels Coussement (K)
20 Wouter Moreels
14 Lander Van Steenbrugghe - 55'
16 Yohan Brouckaert - 41'
23 Mahamadour Dissa
9 Laurent Depoitre - 75'
 
53' 8 Niels Coussement (uit)/
13 Georgios Kaminiaris (in)
74' 23 Mahamadour Dissa (uit)/
11 Jamaique Vandamme (in) - 82'
89' 20 Wouter Moreels (uit)/
5 Lionel Gendarme (in)