K.S.V. Cercle Brugge

0 - 0

Zon. 18/09/1994 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympiastadion

Toeschouwers: 3.000
 
Scheidsrechter: Jacky Quaranta

Lijnrechters: Fernand Weytens - Christian Demoustier
 
Na Cercle Brugge KSV - R Antwerp FC

Opdracht volbracht

Brugge - R Antwerp FC afgetroefd door Newcastle Utd, althans op het scorebord. Cercle onder de graszoden geduwd in de stedelijke derby. Een defensieve partij zat er aan te komen, met wederzijds uit de trainershoek de dwingende opdracht niet te verliezen. Afgaande op de dubbele nul werd die prognose ook bevestigd, maar wat de kijkers in een doornat Olympia te zien kregen was van behoorlijk niveau. Er kwamen leuke fases, maar geen van beide doelmannen liet zich kennen. "Opdracht volbracht," wist Urbain Haesaert na afloop. "Jammer voor het publiek dat er niet gescoord werd, maar met een punt tegen R.A.F.C. is Cercle tevreden," antwoordde diens collega Tipuric.

De zoete smaak van gedeelde revanche. Aanvankelijk nam een bange thuisploeg de omschrijving 'risico-wedstrijd' bijna letterlijk. Twee ballen na elkaar in Brugse voeten houden leek net iets te moeilijk. R.A.F.C. mocht vrijuit het initiatief nemen. Toen het echter op kansen aankwam meldde groenzwart zich. Na 10 minuten bediende Lamaire de inlopende Hanganu, de Roemeen liftte over Yves Van der Straeten en het doelvlak. Selymes, een stuk sneller dan Noureddine Moukrim, leverde geregeld breedtepasses af, in de rechthoek kwam Cercle mankracht tekort. De gasten, voor de gelegenheid in shirts naar Feyenoord-model, opteerden voor pogingen vanop afstand, maar hadden de kanonnen onzorgvuldig afgesteld.

In de 16e minuut bleef het een poosje rustig zodat Porte nog ongewild de show moest stelen. Na kwetsuur aan de wenkbrauw, die tijdens de rust diende gehecht, werd hij door scheidsrechter Quaranta opnieuw naar de kant gestuurd. Het is verboden 'het doekje voor het bloeden' mee op het veld te brengen. Krist dan maar een tulband de mat op! Cercle had een aantal keer de A-defensie bang gemaakt. Met de ballen binnen het kader namen de gasten de bovenhand. George Kulcsar, die na zijn bewakingsopdracht tegen Munteanu een rustige nacht tegemoet ging, knalde kort na de koffie een stevige bal tegen de vuisten van Feys aan.

Tien minuten voor inrukken week een knal van Krist Porte af op de dij van Kooiman. De Cercle-portier haalde de bal met een mirakelreflex uit de kruishoek. Tussenin schoot Claeys te hoog na afgeweerde hoekschop. Ondertussen hadden de trainers begrepen. Alle wisselspelers mochten meeknokken voor de halve inzet. Voor Kubu Lembi was de pret van korte duur. Hij tikte de doorgebroken Munteanu aan en verdween voortijdig onder het stortbad. Ook met z'n tienen hield R Antwerp FC een aandringende Olympiaploeg op afstand. Trainer Urbain Haesaert zag dat het goed was. "Na een Europese wedstrijd en tijdens een traditioneel moeilijke verplaatsing wisten we wat ons te wachten stond."

"Als je ziet wat RFC Seraing en RSC Charleroi er gisteren van bakten, mag niemand mopperen. In de eindfase van iedere helft diende wel heel wat aan tempo ingeleverd." De verbaal sterke Antwerptrainer werd ook met twee 'namen' geconfronteerd. "Rudi Smidts een berensterke partij in een ongewone rol. Zowel offensief, defensief als organisatorisch foutloos. Met zulke mannen kan je naar de moeilijkste oorlogen. Ratko Svilar? Na vier sterke wedstrijden kreeg onze veteraan in twee keer anderhalf uur acht doelpunten om de oren. Niet goed voor het vertrouwen bij Ratko en zijn maats. Waarom dan niet een jonge vent een kans gunnen (bron: onbekend - 24/09/1994)?"

Retrospectieve door Peter

Een punt gaan halen bij Cercle Brugge KSV is een mooi resultaat, laat dat duidelijk zijn. Als er meer inzit en de twee punten komen binnen bereik, moet je voluit gaan. Dat schort er een beetje aan dit R Antwerp FC. "Safety First" is de algemene instelling en dat is jammer. De Great Old kan best mooi voetbal brengen met het potentieel. Je merkt dat veel spelers wel willen, maar dat er blijkbaar andere afspraken gelden die voorrang hebben op lef en durf.
Cercle speelde zonder vertrouwen. Om dat te merken, moest je geen groot voetbalkenner zijn. De 4-0 oplawaai van de week voordien was lang blijven nazinderen.

Het maakte dat enkele Cerclisten met de daver op het lijf op het terrein stonden. Renty en Selymes schuwden alle initiatief en stapelden de slordigheden op. R.A.F.C. wilde zich herpakken na de nederlaag tegen Newcastle Utd en had mits een iets vinniger aanpak met twee punten naar Antwerpen kunnen terugkeren. Twee kansen voor elk, dat was de balans van negentig minuten voetbal in een doods Olympia. Claeys en Hanganu voor de thuisploeg, Cisse Severeyns en Krist Porte voor de Great Old, misten ze om de wedstrijd pigment te bezorgen. R.A.F.C. was helaas mild, beperkte zich tot controlevoetbal en liet in feite een punt liggen (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/09/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar - 18'
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
7 Noureddine Moukrim
8 Krist Porte
11 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns
10 Kurt Vangompel - 70'
 
76' 7 Noureddine Moukrim (uit)/
14 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
84' 6 Geert Emmerechts (uit)/
15 Victor Lembi Kubu (in) - 87'
K.S.V. Cercle Brugge
1 Yves Feys
2 Bart Lamaire
5 Wim Kooiman
3 Alex Camerman
6 Thierry Siquet
11 Tibor Selymes
4 Geoffrey Claeys
8 Björn Renty
10 Dorinel Munteanu (K)
7 Christophe Lauwers
9 Ovidiu Hanganu - 54'
 
77' 4 Geoffrey Claeys (uit)/
12 Marc De Buyser (in)
82' 7 Christophe Lauwers (uit)/
14 Gabor Torma (in)