K.A.S. Eupen

3 - 4

Woe. 16/12/2015 20:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Kehrwegstadion

Toeschouwers: 2.377
 
Scheidsrechter: Serge Gumienny

Lijnrechters: Karel De Rocker - Philippe Vandecauter
 
Zo productief kan een uitstel zijn...

Eigen bericht - Royal Antwerp FC reed au grand complet naar de hoofdstad van de Oostkantons. De twintigkoppige spelersgroep, de technische staf, nieuwe team manager Ken Bastin, ploegafgevaardigde Frank Verhaegen waren al op verkenning in het vernieuwde Kerhweg nog voor er ook maar een supporter de bus opging. Zacht weertje, omschreef weerman Frank Deboosere de weeromstandigheden, maar... regen en een (lichte) bries op komst! Zo geschiedde ook. De al toegetakelde grasmat zou er op het moment van de aftrap waterdoordrongen, maar allicht toch (goed) bespeelbaar bijliggen. Dit keer op woensdagavond stond de topper tussen lokale trots KAS Eupen en de Ploeg van 't Stad uit Deurne-Noord in rood en rood en rood en een heel klein beetje wit, kleur voorbehouden voor de uitrustingen van de Oost-Kantonners.

't Is op die verschrikkelijke manier van de clubnaam te verbasterenna of de 'acceuil' kon je als bijzonder gastvrij omschrijven. Dit keer op woensdagavond stond het duel om belangrijke punten geprogrammeerd. De verhoogde dreiging zorgde voor nooit geziene veiligheidsvoorschriften. En of het risico hoog ingeschat was! Zelfs de federale watersproeier was komen aanrijden uit de het hoofdstedelijke gewest of van nog verder in geval verkoeling van de supporterszeden noodzakelijk was. En dan te weten dat bij ons eerste voetbalbezoek twee boswachters in groene uitrusting te paard een oogje in het zeil hielden. De ambities waren toen nog niet zo hooggespannen bij lokale trots KAS Eupen, het stadion van toen min of meer rijp voor de sloop...

KAS Eupen en Royal Antwerp FC tegenover elkaar in de uitgestelde topper van de zeventiende speeldag, straks ook de laatste opdracht van de reguliere competitie en misschien het begin van een feestdag bij een van beide clubs. Zo hoog was de inzet. Al leek de delegatie van de Great Old bij vertrek zich daarvan wel bewust, de spelersgroep straalde maturiteit en rust uit. Een opdracht als een andere, ook voor de vele honderden supporters. Het stadion oogt mooi, maar om er ook een helse sfeer te creëren? Daarvoor is veel volk nodig, want vuvuzela's zijn volgens de onderrichtingen wel, een plaatselijke trommelaar niet verboden. En om daar bovenuit te stijgen. De schattingen van het aantal aanwezige Antwerpfans liep erg uit elkaar, maar het kleine drieduizend aanwezigen viel toch wat licht uit in het vernieuwde Kehrweg.

Serge Gumienni als wedstrijdleider is een zwaargewicht, al haalt hij daarentegen het niveau van een Europees kampioenschap helaas niet. Johanna Omolo was een van de 'belhamels' die de Limburger met het fluitje in toom zou moeten weten te houden, maar vooral Mamoutou N'Diaye moest op zijn tellen passen, want hij stond als enige op scherp. En nu al in winterrust gaan is niet leuk voor A. Wel leuk voor de hele rood-witte delegatie: het ultravroege doelpunt van Joren Dom! Geoffry Hairemans kannoneerde zijn eerste vrijschop richting tweede paal waar de rood-witte rechtsachter als een duiveltje-uit-een-doosje opdook en de bal tegen de netten joeg. KAS Eupen was niet van slag door deze achterstand. De juichkreten nauwelijks uitgestorven of de thuisploeg evolueerde over rechts met Kenne.

De voorzet slalomde tussen de rood-witte benen om door Taulemesse via de paal binnengeknikkerd te worden. De stadionomroeper had dus zijn deel van het werk. Hoewel de speelmat briljant voetbal nauwelijks toeliet, zetten de beide teams daarmee de toon. Deuren wagenwijd open en het publiek dat kon meeleven met aanvallend spel. Heel wat anders dus dan het gecrispeerde verdedigen dat zaterdag in het Bosuilstadion opgevoerd werd! Toen op een bepaald moment met dubbele bezetting in de spits en veel offensieve druk, nu zonder een echte spits, al zouden zowel Joeri Dequevy als Grégory Dufer zich bijzonder waardevol tonen. Met twee voeten vooruit en geen bal geraakt, de Antwerpdelegatie op de tribune hield de adem in voor de gevolgen voor de onderste ledematen van Johanna Omolo.

Niet zo scheidsrechter Gumienny die bijna reactieloos liet doorgaan! Wel geel voor Mamoutou N'Diaye en even later werd een schwalbe van Curto met dezelfde sanctie bestraft.Dan stond het al opnieuw gelijk. Stallone Limbombe voelde zich top op alle stroken van het aanvallende compartiment. Zijn voorzet werd in duikvlucht voorbij de eigen doelman gekopt door Diagne. De Great Old kon iets langer genieten van de voorsprong. Toch klom KAS ook nu opnieuw snel langszij. De bizartoegekende en door aanvoerder Garcia Fernandez verstuurde vrijschop werd binnengekopt door centrale verdediger Garcia Rodrigez.

Gelijke stand bij de kampwissel en ook de gele last netjes verdeeld en dus mochten beide ploegen in ongewijzigde samenstelling verder. Nog vroeger dan in de eerste periode klom de Great Old opnieuw op voorsprong. Aanvoerder Colpaert bediende van ver Geoffry Hairemans die uiterst kalm zijn linker in stelling bracht om doelman Van Crombrugge te kloppen. Wim de Decker was dan al lijntjes aan het trekken voor een nakende vervanging. Stallone Limbombe zorgde bijna voor een beslissende kloof. De bal draaide echter het Eupense doel voorbij. KAS moest heel even terug, maar kwam na het kwartier alweer opzetten. Jose Maria Cases Hernandez stond nauwelijks op het terrein of hij spurtte tussen Maxime Biset en Nicaise Kudimbana door om de (te) stille terugkopbal van de verdediger een nieuw leven te bezorgen in het doel.

KAS zwengelde het tempo aan. De rood-witte afweer stopte nu wel alle gaten. Hoekschoppen en mogelijkheden vielen er ook aan de andere kant. In combinatie met Joren Dom, stuurde Stallone Limbombe zijn ploegmaat Grégory Dufer aan voor een uithaal met links. Helaas naast het lokale doel. Op het half uur was het toch opnieuw goed raak. Grégory Dufer heel even, maar vooral Joeri Dequevy trok de voorbereiding over de rechterflank. De aflegger was net hard en net precies genoeg om Grégory Dufer aan de tweede paal een opgelegde kans te zien afronden! Het bezoekersvak brak uit zijn voegen. De rood-witte fans overstemden nu ook de lokale trommelaar. KAS Eupen had nog precies een kwartier om op deze nieuwe uppercut te reagern. Dat zou niet meer lukken, ook al moest Nicaise Kudimbana nog enkele keren bijzonder scherp reageren, maar dat deed hij tot ieders tevredenheid ook.

Terwijl David Gevaert de overwinning in perfect Frans als 'bien méritée' omschreef, veegde lokale coach Condom de vloer aan met zijn afweer die hij een schromelijk gebrek aan 'concentration' verweet. De rood-witte fans waren dan amper uitgejuicht, uitgevierd nog lang niet en pas onderweg voor een zalige terugrit!

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 16/12/2015)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Nicaise Kudimbana
8 Joren Dom - 3'
3 Maxime Biset
4 Steve Colpaert (K)
2 Dimitri Daeseleire
14 Stallone Limbombe
30 Mamoutou N'Diaye
15 Johanna Omolo - 23'
20 Geoffry Hairemans - 46'
7 Grégory Dufer - 75'
11 Joeri Dequevy
 
61' 15 Johanna Omolo (uit)/
6 Wim De Decker (in) - 71'
77' 7 Grégory Dufer (uit)/
10 Mickaël Malsa (in)
83' 11 Joeri Dequevy (uit)/
23 Nico Binst (in)
K.A.S. Eupen
1 Hendrik Van Crombrugge
6 Raoul Prisse Kenne
92 Nicolas Timmermans
25 Jamabo Odeni Igor George
5 Diawandou Niang Diagne - 37' (O)
80 Garcia Sergio Rodriguez - 41'
10 Fernandez Luis Garcia (K) - 73'
7 Ortiz Victor Curto
28 Eric Ocansey - 43'
9 Jeffren Isaac Suarez Bermudez
19 Florian Taulemesse - 6' - 19'
 
63' 6 Raoul Prisse Kenne (uit)/
91 Jose Maria Cases Hernandez (in) - 65'
83' 19 Florian Taulemesse (uit)/
21 Henry Chukwuemeka Onyekuru (in)