R. Antwerp F.C.

3 - 0

Vrij. 22/09/2017 20:30 u.

K.V. Kortrijk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10.400
 
Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters: Karel De Rocker - Patrick Plumes

Vierde official: Wim Smet
 
Champagnevoetbal op de Bosuil

Wanhopig wachten de tegenstanders van R.A.F.C. op een misstap. Terwijl elders gereputeerde trainers sneuvelen, blijft de Roemeense sportieve roerganger Laszlo Bölöni zijn poulains van stunt naar stunt dirigeren. Hoewel zijn kernformatie nog niet intact is, weet de geslepen coach met een 15 op 24 een uitstekend rapportcijfer te boeken met een jonge groep hongerige Bosuilen. Nog 22 Jupiler Pro League-potjes en hij is een heilige op de Bosuil. Wie niet beter zou weten, zou denken dat hij bij The Passion was beland. Het verhaal van de wederopstanding voor het oog van een kleine 11.000 fanatieke aanhangers in rood-wit in de steeds mooier wordende voetbaltempel van Deurne Noord. Met als iconisch beeld William Owusu Acheampong boven op de reclameborden voor een brullende menigte.

Alsof hij de zee had opengespleten op weg naar het beloofde land, op weg naar het behoud of misschien wel PO 1-voetbal. Zo vierde hij de 1-0 na 10 minuten dominant voetbal van de thuisclub. Zijn landgenoot Kumordzi bewees eens te meer dat hij een verdedigende middenvelder is en geen centrale verdediger. Door enkele ontbrekende spelers moest hij depanneren en de tol voor de Kortrijkzanen was een vroege tegentreffer. Kansen bij de vleet kreeg de thuisploeg in een sprankelende eerste 30 minuten. Waar Geoffry Hairemans nog voorlangs schoot op een crossbal van de alom tegenwoordige William Owusu kon het publiek genieten van uniek voetenwerk van artiest Ivo Rodrigues. De Portugees toverde een ongezien fraai nummertje op de grasmat dat deed denken aan Ajacied Gerrie Muhren in het volgepakte Bernabeu enkele decennia geleden.

Het verwende Bosuilpubliek kirde van pret wanneer de sierlijke flankaanvaller tot zesmaal toe de bal hoog hield en in voorwaartse richting doel Kaminski spurtte. En het champagnevoetbal bracht ook rendement met zich mede. Een diagonale pass van Sambou Yatabaré vond spelmaker Geoffry Hairemans. De sierlijke linkspoot bewees dat zijn contractverlenging voor beide partijen een win-win situatie is en verstuurde een uniek lobpassje naar de tweede zone. De Ghanese ‘King of the Bosuil’ deed zijn naam als targetman weer alle eer aan en legde de bal met het hoofd panklaar voor de instormende Joeri Dequevy. Voor de Ket was het een koud kunstje om de voorsprong te verdubbelen. Voor de volgelopen Tribune 4 stond hij te klappen naar het publiek voor deze prachtig uitgevoerde aanval.

De opluchting was voelbaar en een eerste thuiszege in de Jupiler Pro League van deze jaargang wenkte. Deze 30 minuten champagnevoetbal op de Bosuil bewijst dat de spelers een stuk beter kunnen omgaan met de druk dan de aanhang. Antwerpsupporter ben je doorgaans niet voor de lol, dat is een kwestie van overleven. Zelfs nu de ploeg flirt met een toppositie is de rauwe emotie in de Bosuilkuip nauwelijks te evenaren. Emotie die dit tot op heden succesvolle seizoen zorgt voor een soort vliegend tapijt waarop R.A.F.C. over het eigen veld vliegt. Voetjes op de grond houden is nu de boodschap want er zijn al veel jaren geweest dat diezelfde emotie omsloeg en verlammend werkte op de gevoelige geesten binnen de ploeg.

Niet dit seizoen en niet in deze wedstrijd. De geroutineerde staf gaf het vertrouwen aan de basiself die ook op Daknam aantrad. Vijf wijzigingen dus ten opzichte van de bekerwinst tegen K. Lierse SK, met Jelle Van Damme als meest opvallende afwezige door een blessure aan de patellapees. Stamnummer 1 nam van het wedstrijdbegin de match in handen en leidde aan de rust met een veilige voorsprong. Aan het einde van de eerste helft verzuimden Joeri Dequevy, Geoffry Hairemans en Matheus Borges de score nog verder op te drijven. Na de citroentjes beperkte de Great Old zich tot het consolideren van de voorsprong door met een laag blok de tegenstander te beperken tot een halve kans. Zelf kwam William Owusu een teenlengte tekort om een voorzet van Joeri Dequevy in doel te werken.

Coach Anastasiou probeerde vruchteloos met enkele wissels de bakens te verzetten maar een voorzet van Ajagun werd in de tweede zone door zowel Perbet en Budkivskyi gerateerd. Geen aansluitingstreffer voor de Kerels en dus besloot de thuisploeg de hondstrouwe aanhang te verwennen met een spetterend laatste kwartier. Een penaltyfout op Alexander Corryn werd na raadpleging van de monitor en met begeleidend commentaar vanuit het busje van de Video Assistant Referee omgezet in een geel karton voor de bedrijvige middenvelder. De thuisploeg had de smaak te pakken en gaf de enthousiaste fans waar voor hun zuurverdiende centen. In blessuretijd kon Ivo Rodrigues de score opdrijven na een wandelingetje op vrijdagavond doorheen de bezoekende defensie.

Met een mooie stiftbal zette hij de eindcijfers op het bord tot ontsteltenis van een kansloze Kaminski. En de ingevallen Joaquin Ardais zorgde dan nog voor de kers op de taart door in de dying seconds een fraai uitgesponnen actie met een header in doel te deviëren. Helaas had de assistent referee reeds voor buitenspel gevlagd en moest de Uruguayaan nog even wachten op zijn eerste competitiegoal.

Laszlo Bölöni, Wim De Decker, Vedran Runje en Frédéric Renotte zijn mannen met een laag egogehalte, die precies weten wat er komt kijken in de Jupiler Pro League. Deze match opteerden ze voor 3 centrale verdedigers en oprukkende backs. Ze repten naar buiten toe met geen woord over de blessures maar weten heus wel dat het stabiele, sterke en schier onverslaanbare Antwerpblok valt of staat met een complete kerngroep. Want er is nog niet voor elke positie een dubbele bezetting. Meer dan 20 gelijkwaardige, direct inzetbare veldspelers zijn er nu eenmaal niet. Alles wat daarachter zit, maakt het elftal direct significant minder. Maar na deze vrijdagse demonstratie kan roodwit met vertrouwen afreizen naar de Freethiel voor de clash met de plaatselijke trots. Just be there!

(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 22/09/2017)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
60 Sambou Yatabaré - 82'
15 Dino Arslanagic
21 Dylan Batubinsika
2 Matheus Borges Domingues
11 Joeri Dequevy - 30'
38 Faris Haroun (K)
25 Alexander Corryn - 88'
20 Geoffry Hairemans
8 Ivo Rodrigues - 94'
19 William Owusu Acheampong - 9'
 
73' 20 Geoffry Hairemans (uit)/
17 Mamoutou N'Diaye (in)
83' 11 Joeri Dequevy (uit)/
7 Reda Jaadi (in)
86' 19 William Owusu Acheampong (uit)/
23 Joaquín Ardaiz (in)
K.V. Kortrijk
28 Thomas Kaminski
31 Anthony Van Loo
2 Bennard Kumordzi
5 Vladimir Kovacevic
3 Yevhenii Makarenko
8 Abdul Jeleel Ajagun
7 Stijn De Smet
14 Hannes Van Der Bruggen (K)
30 Kristof D'Haene
9 Teddy Chevalier - 86'
18 Pylyp Budkivskyi
 
66' 7 Stijn De Smet (uit)/
43 Jeremy Perbet (in)
73' 18 Pylyp Budkivskyi (uit)/
27 Idir Ouali (in)
81' 3 Yevhenii Makarenko (uit)/
26 Elohim Rolland (in)