R. Antwerp F.C.

0 - 0

Don. 26/10/2017 20:30 u.

R. Standard de Liège

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 12.700
 
Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters: Jeroen Walschap - Mathias Hillaert

Vierde official: Bert Put
 
Reds en Rouches houden elkaar in evenwicht

De Rouches begonnen qua puntenoogst uiterst matig in de Jupiler Pro League. Coach Sa Pinto zat een maand geleden op de wip. In het persmilieu werden eerder eventuele opvolgers gewogen en gescreend. De Luikenaars ruiken na een 10 uit 15 de aansluiting met de play-offs plaatsen. De in het seizoensbegin geplaagde coach is niet langer het lachertje van het trainersgilde. De meest recente wedstrijd tegen Royal Excelsior Mouscron werd met verve gewonnen, er werd zelfs voor 't eerst dit seizoen voorsprong verworven. Ook werd er gescoord uit een spelhervatting. Een mooie remonte voor de Waalse club, vertaald in een uitpuilend bezoekersvak. Met een staaltje van het betere pyrotechnisch werk werd weerwerk geboden aan een uitverkocht Bosuilstadion.

Bij de Great Old was het vertrouwen groot om na het champagnevoetbal in de thuiswedstrijden tegen SV Zulte Waregem en KV Kortrijk opnieuw uit te pakken met een glansprestatie. Met een imponerende tifo gaven de supporters van Tribune 2 de Antwerpse gladiatoren de nodige steun om de laatste competitiewedstrijd van de 12e speeldag tot een goed einde te brengen. Johanna Omolo mocht de aftrap geven en zag dat zijn ex-ploeg door de ervaren Roemeense stuurman Laszlo Bölöni op twee plaatsen gewijzigd was. Sambou Yatabaré en Joeri Dequevy namen de plaats in van Mamoutou N’Diaye en William Owusu. Met 196 gemaakte fouten en reeds 4 rode kaarten staan de Rouches bekend om hun potige aanpak.

Vanaf de aanvangsminuut zou zich een bitsige strijd ontspinnen, vooral geconcentreerd op de middenveldposities. Agressiviteit en grinta zijn basisbegrippen in het trainersvocabularium van Sa Pinto. Voor de thuisploeg was het voor een groot deel van de spelerskern, technische staf en vooral Luciano D’Onofrio een speciale wedstrijd. Aan passie en motivatie zou het niet ontbreken op deze druilerige donderdagavond. Na de toss tussen de kapiteins Faris Haroun en Mpoku, schoten de bezoekers het snelst uit de startblokken. De bezoekende kapitein vond na amper 100 seconden het hoofd van Sa, de kopslag van de aanvaller kon Sinan Bolat niet verontrusten. Twee minuten later ging vleugelspits Edmilson neer in het strafschopgebied. Televisiebeelden gaven uitsluitsel dat de kwieke spits zelf het contact met Matheus Borges veroorzaakte.

Referee Van Driessche had het bij het rechte eind. Driftkikker Sa Pinto in alle staten en dat zou er niet op beteren als de stormachtig toegejuichte Reds aan kansen kwamen. Een actie van Sambou Yatabaré kwam via Ivo Rodrigues bij opportunist Joeri Dequevy. De Ket schoot vanop 12 meter de bal nipt naast. Met snelle flankwissels, meestal ingeleid door de fluwelen linkervoet van spelmaker Geoffry Hairemans, trachtte de thuisploeg een snelle voorsprong te bewerkstelligen. De tegenstander toonde zich solide en taai. Stamnummer 1 kwam door een taktisch sublieme blokzetting in de eerste helft nimmer in de problemen, maar Mexicaanse goalie Ochoa werd ook maar zelden op de proef gesteld. Alexander Corryn met een scherpe voorzet dwong een paniekerige reactie af van verdediger Luyindama.

Geoffry Hairemans zag een vrije trap via de bezoekende muur in corner belanden. Gedurende enkele minuten plakten de Reds de Rouches tegen de eigen doelmond. Vlijtige winger Ivo Rodrigues vond de mee opgerukte Matheus Borges. De Braziliaanse linksachter zette de bal keihard richting doel. Ochoa kon de bal in hoekschop verwerken. Dan even opwinding langs beide kanten. Een schot van Joeri Dequevy werd afgeblokt. Op de tegenstoot Edmilson met een schuiver de alerte Sinan Bolat tot een redding dwong. Ondertussen moest targetman Obbi Oulare het veld verlaten met een quadricepsletsel. Zijn vervanger was de jonge Uruguayaan Joaquin Ardaiz. Het tempo ging door de vele onderbrekingen omlaag tot de 11.500 aanwezigen de beste kans voor de thuisploeg te zien kregen.

In een omschakelingsmoment wist Geoffry Hairemans met een geniaal steekpassje Joeri Dequevy te bereiken. Kameroenese verdediger Fai wordt koud gepakt. De Brusselaar kon vanuit een moeilijke hoek Ochoa niet verschalken. De ex-sluitpost van Granada wist met een ultieme redding de voorsprong voor de oudste club van het land te verijdelen. Iets te weinig doelgevaar en hopen op beterschap na de citroentjes. De tweede helft werd echter ontsierd door gemekker vanop de beide trainersbanken, veel overtredingen en vooral speculatie op die ene fatale fout. Geoffry Hairemans kon uithalen vanop 20 meter. De scheidsrechter had al een voorafgaande fout van Ivo Rodrigues gezien. Aan de overzijde bleef een vrije trap van Mpoku gevaarlijk hangen in het strafschopgebied.

Moustapha Sall toonde zich alerter dan zijn opponent Sa. Faris Haroun had zijn vizier niet op scherp staan op de zoveelste corner van Geoffry Hairemans. De thuisploeg kon niet mopperen wanneer de Roemeen Marin vanop 25m uithaalde. Het schot stierf een stille dood op de dwarsligger. Alexander Corryn en Faris Haroun konden hun schoten niet voldoende gif en kracht meegeven en dus bleef de brilscore op het bord staan. Terwijl Laszlo Bölöni door de referee naar de tribune werd verwezen, kon ook centrale verdediger Mustapha Sall de wedstrijd niet op het veld beëindigen.

De supportersharten gingen sneller slaan wanneer de ervaren coach zijn plekje innam in de sfeertribune en prompt door de prominente Antwerpsupporter Gino van een rood-witte shawl werd voorzien. Nog meer decibels toen Jelle Van Damme zijn opwachting maakte. Ook Sa Pinto trachtte de bakens nog te verzetten met enkele wissels. Het was evenwel kapitein Faris Haroun, die met een zwabberbal Ochoa testte. In blessuretijd ging Ivo Rodrigues nog eens op wandel door de Waalse defensie met een fout in kansrijke positie als gevolg. De ingevallen Reda Jaadi knalde de laatst kans tegen de reclameborden van Tribune 3. Zo eindigde een potige en bitsige match zonder doelpunten. De beide ploegen met de vurigste supportersclans van het land hielden elkaar zodoende in evenwicht.

Nu is het belangrijk om ongeschonden de verplaatsing naar Le Cannonier te maken en de vijfde plaats in de Jupiler Pro League met hand en tand te verdedigen. Just be there!

(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/10/2017)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
60 Sambou Yatabaré
16 Moustapha Bayal Sall
21 Dylan Batubinsika
2 Matheus Borges Domingues - 89'
11 Joeri Dequevy
38 Faris Haroun (K) - 35'
20 Geoffry Hairemans
25 Alexander Corryn
8 Ivo Rodrigues
58 Obbi Oulare
 
37' 58 Obbi Oulare (uit)/
23 Joaquín Ardaiz (in) - 68'
74' 16 Moustapha Bayal Sall (uit)/
37 Jelle Van Damme (in)
83' 11 Joeri Dequevy (uit)/
7 Reda Jaadi (in)
R. Standard de Liège
8 Guilermo Ochoa
29 Luis Pedro Cavanda - 91'
26 Christian Luyindama
34 Konstantinos Laifis
21 Collins Fai
5 Uche Henry Agbo
18 Razvan Marin
22 Edmilson Junior
25 Carlinhos
40 Paul-Jose M´Poku (K)
79 Orlando Sa
 
76' 25 Carlinhos (uit)/
7 Duje Cop (in)
85' 22 Edmilson Junior (uit)/
10 Dieumerci Ndongala (in)
85' 40 Paul-Jose M´Poku (uit)/
23 Valeri Luchkevych (in)