R. Standard de Liège

0 - 2

Zon. 04/11/2018 14:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Maurice Defrasne

Toeschouwers: 26.000
 
Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters: Rien Vanyzere - Philippe Vandecauter,

Vierde official: Christof Dierick
 
Ex-Rouches maken mooie sier in rood en wit

Eigen bericht - Dat moest een simpele opdracht worden voor de selectie van Michel Preud'homme: in eigen huis tegen de 'veteranen' van Royal Antwerp FC, aldus de (sociale) media. De Great Old trok met een half dozijn ex-Rouches en in donkerblauwe uitrusting het terrein op in het Stade Maurice Defrasne, maar deze uitgebalanceerde, ervaren, gestalterijke, technisch vaardige en veerkrachtige groep het predicaat Standard B" op te kleven, getuigt van erg weinig respect en kennis van zaken. Kwaliteiten die de lokale coach tijdens de persbabbel met verve wist op te sommen. Na de nederlaag van afgelopen midweek, vertrokken beide clubs met dezelfde opdracht aan de topper van deze veertiende speeldag, zo niet zou de Engelse week van eind oktober-begin november wel eens zwaar kunnen doorwegen in de eindafrekening half maart 2019. Ondanks het wat geschonden vertrouwen, liep Sclessin aardig vol. De overvolle bezoekersvakken moesten uiteraard in volume lange tijd de wet van de sterkste ondergaan, gesteund als de lokale club was door een niet-aflatende, maar oervervelende trom.

Antwerpcoach Laszlo Bölöni had zijn groep eens te meer met zorg voorbereid en wijzigde nauwelijks aan de samenstelling van zijn basiself. Jonkie Aurélio Ulineia Buta schoof weliswaar bij aanvang de ploeg uit, in zijn plaats kwam Daniël Opare op rechtsachter postvatten met voor zich Amara Baby die voor het eerst aan de aftrap stond.

Hysterialand braakte bij de huldiging van Christian Labarbe, ex-speler van beide clubs, een veelkleurige rookpot uit. Het bezoekersvak kleurde felrood. Bij de aftrap van donkerblauwe Dieumerci Mbokani ging het onsportieve volume helaas door de rode. Royal Antwerp FC ontplooide meteen het tactische concept. Royal Standard de Liège combineerde zich vanachteruit te pletter. Centrale verdedigers Laifis en Luyindama eisten hierbij een hoofdrol op. Carcela stuurde onverwacht Cimirot de buitenspelval in. Scheidsrechter Lambrechts reageerde laattijdig en maakte het zichzelf dus lastig. Moeilijk moment voor de bezoekers: Daniël Opare misstapte zich, Lestienne pikte het balverlies op, maar echt gevaarlijk werd het niet voor Sinan Bolat. Nauwelijks op het terrein of Aurélio Ulineia Buta moest zich meteen manifesteren. Aan de overzijde tekende Lior Refaelov een streep, het lokale doel net voorbij. Ook Marin probeerde het een keertje van ver, maar ook hij vond het kader niet. Na een stevig duel met Carcela, toonde de wedstrijdleider Jelle Van Damme als eerste van een lange reeks de gele kaart.

Diezelfde Jelle Van Damme moest even later de eerste hoekschop van de partij toestaan. Lestienne en even later ook Lior Refaelov trokken slechts een rimpeling doorheen de zestien meter. Een vrijschop van enige afstand van Collins botste zomaar in de grijphanden van Sinan Bolat. Ook zijn overbuur Ochoa had tot dan toe weinig werk op te knappen gehad. Het derde kwartier van de eerste periode ging niet alleen het volume in het bezoekersvak crescendo, ook de Great Old had een steeds groter aandeel in de ontwikkelingen tussen de lijnen. Zo stormde Dieumerci Mbokani op aangeven van Lior Refaelov de diepte in, het subtiele lobje strandde op de linkerpaal. Bij de volgende doorbraak werd de rood-witte spits getorpedeerd door Collins die er zijn gele kaart van de middag aan overhield. Lior Refaelov knalde de Great Old via de stip op voorsprong. Het hele korte consult van de VAR had enkel een kalmerende uitwerking op de lokale verdedigers.

Ondanks de achterstand ontketende de thuisploeg niet onmiddellijk een wilde achtervolging. Lior Refaelov probeerde de vrijetrap na fout op Aurélio Ulineia Buta te kaderen, maar draaide rechtstreeks aan het doel van Ochoa voorbij. Rechtsachter Cavanda probeerde via de korte hoek Sinan Bolat te verschalken. Inmiddels was er ook volop bedrijvigheid aan de zijlijnen. Het was zonder meer duidelijk dat lokale coach Preud'homme enige offensieve wissels in gedachte had. Zo zouden Djenepo en Sa wel mee gestalte komen geven aan het (slot)offensief van de Rouches, zonder veel baat evenwel. De lokalen hadden weliswaar een opvallend gedeelte van het balbezit, maar konden zich nauwelijks doorzetten. Een versnelling ter linkerzijde van Lestienne werd oordeelkundig gesmoord door Aurélio Ulineia Buta. Carcela had het al evenmin onder de markt. Een zeldzame doelpoging, strandde in de organisatie van de Great Old. Royal Antwerp FC had enkele keren medische bijstand nodig. Zo moesten Yehor Nazaryna en Dieumerci Mbokani onder de wonderspons.

In de slotfase kwam de jonge Oekraïner los, maar richtte zijn doelpoging op de dwarsligger. Invaller Didier Lamkel Ze kronkelde zich niet alleen doorheen de Luikse defensie, zette de lokale doelman op het verkeerde been om vervolgens uiterst precies raak te treffen in de linkerhoek. Ondanks het ruim bemeten aantal extra minuten, stond daarmee tot ontzetting van coach Preud'homme en de lokale aanhang de eindstand op het bord. De lichaamstaal van beide coaches sprak boekdelen...

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 04/11/2018)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
4 Daniel Opare
15 Dino Arslanagic
37 Jelle Van Damme - 20'
6 Simen Juklerød - 31'
11 Lior Refaelov - 44' (P) - 78'
38 Faris Haroun (K)
29 Yehor Nazaryna
14 Amara Baby
9 Jonathan Bolingi - 78'
70 Dieumerci Mbokani
 
12' 4 Daniel Opare (uit)/
30 Aurélio Buta (in)
74' 14 Amara Baby (uit)/
19 William Owusu Acheampong (in)
81' 11 Lior Refaelov (uit)/
20 Didier Lamkel Ze (in) - 94' - 94'
R. Standard de Liège
13 Guilermo Ochoa
29 Luis Pedro Cavanda
26 Christian Luyindama - 78'
34 Konstantinos Laifis
21 Collins Fai - 43'
18 Marin Razvan
8 Gojko Cimirot
5 Uche Agbo
22 Maxime Lestienne
9 Renaud Emond
10 Mehdi Carcela
 
61' 5 Uche Agbo (uit)/
19 Moussa Djenepo (in)
85' 21 Collins Fai (uit)/
7 Orlando Sa (in)