R. Antwerp F.C.

1 - 1

Vrij. 25/01/2019 20:30 u.

R. Standard de Liège

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 13.500
 
Scheidsrechter: Wim Smet

Lijnrechters: Dirk Gilon - Christophe Baillieul

Vierde official: Lothar Dhondt
 
VAR eist alweer twijfelachtige aandacht op

Eigen bericht - "De match tegen Royal Standard de Liège roept goede herinneringen op, maar is niet belangrijker dan een andere wedstrijd", zo vatte coach Laszlo Bölöni de aanloop naar de clash van de 23e speeldag samen. Ook de spelersgroep, Jelle Van Damme op kop, had de pers bijgepraat over verleden bij de tegenstander van deze avond, het heden als speler van Royal Antwerp FC, de toekomst en de relaties tussen beide clubs. De ambities richten zich onverminderd op het behalen van play-off één, klonk het in alle bescheidenheid. Er was overigens alweer hard gewerkt om de Bosuil topklaar te maken. Zo werd in recordtempo de transfer van middenvelder David Martins Simao afgewerkt en lag het terrein er opnieuw onberispelijk bij. Van de sneeuwstorm boven Deurne-Noord van eerder de week, was niets meer te merken. Het belang van de partij vertaalde zich in de kijkcijfers. Het bordje 'uitverkocht' hing immers al sinds dinsdag aan de stadionpoorten.

Beide ploegen dreven op het vertrouwen van een eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar. Toch stuurde enkel de rood-witte technische staf een perfecte doorslag van de vorige speeldag tussen de lijnen. De bezoekers moesten noodgedwongen wisselen vanwege gele overlast. Daarmee moest Antwerpcoach Laszlo Bölöni voor het eerst in lange weken geen rekening houden. Met Wim Smet aan de macht zou die comfortabele situatie helaas van korte doel blijken te zijn. Moest R.A.F.C. wel nog Omar Govea Garcia en sterkhouder Faris Haroun missen, toch keek de rood-witte achterban met gretigheid uit naar de clash der traditieclubs. Even leek het begin verstoord door de vuurgloed van enkele tientallen vuurpijlen, de aftrap voor de Great Old klonk desondanks precies op het aangeduide tijdstip. De bezoekers openden de vijandelijkheden met een afstandsschot ver uit buurt van Sinan Bolat. Op de vijfde minuut was er al een eerste onoplettendheid van de wedstrijdleiding, maar uiteindelijk kreeg de vlaggenman in uitgesteld relais zijn recht.

De hoekschop van Smet werd met tegenzin omgezet in een technische vrijschop voor de Great Old. Standarddoelman Ochoa had beide vuisten nodig om een strak aangetrapte vrijschop van Lior Refaelov af te weren en zo veroverden de troepen van Laszlo Bölöni en Wim De Decker de eerste corner. De uitswinger van Lior Refaelov werd uiteindelijk gevangen in een 'foutieve' tussenkomst van Jonathan Bolingi. Eerste grote emotie van de partij werd veroorzaakt in een combinatie tussen Didier Lamkel Ze en Dieumerci Mbokani. Lior Refaelov stuurde zijn stifter over het bezoekende doel tribune drie in, een kwestie van centimeters. Beide clubs steunden op een bijna perfecte organisatie. De scoringsmogelijkheden bleven dus beperkt in aantal, en toch... Sambou Yatabaré pikte via Dieumerci Mbokani het balverlies op. Didier Lamkel Ze werd diepgestuurd. Onzelfzuchtig stuurde hij in de Luikse zestien Lior Refaelov aan, maar die kwam uit in het zijnet. In de slotfase van de eerste speelhelft ging rechtsachter Fai nog twee keer door de rode, telkens kwam hij er met een vermanend vingertje van Smet vanaf.

Klassenjustitie, was de reactie van het publiek, al klonk het een tikkeltje anders in de formulering!

De wedstrijd had niet gelopen als een sneltrein, toch stuurden beide coaches hun effectief ongewijzigd tussen de lijnen. R Standard de Liège met enig overwicht in hoekschoppen, maar met Royal Antwerp FC doelgerichter. Didier Lamkel Ze leek op aangeven van Dieumerci Mbokani op weg naar onmiddellijk succes. Ochoa gooide er zijn hele lichaam voor. Weg kans. R Standard de Liège schoof vervolgens hoger en deed een greep naar de bal. Daar waren de bezoekers met een hoekschop van Marin! De kopbal van Luyindama stierf op de dwarsligger, al moest opnieuw Matheus Borges Domingues nog in hoekschop koppen. Diezelfde Matheus Borges Domingues kon uiteindelijk zijn kamp ontzetten. De druk van de bezoekers afhouden lukte tijdelijk niet. Op het uur ontspon zich een incidentje tussen Didier Lamkel Ze en Djenepo dat gesmoord werd in de volgende reeks gele kaarten. Het begin van het einde van het gezag van de wedstrijdleider met een navolgende uitsluiting voor de Antwerpspeler tot gevolg!

Halverwege de tweede periode zette rechtsachter Fai het rood-witte strafschopgebied in vuur en vlam. Djenepo stuurde in een vlotte beweging naast. Het leek alsof er een doelpunt in de ijle lucht hing en dat kwam er ook voor de bezoekers met de hulp van de wedstrijdleiding en de VAR. Carcela werd onmiddellijk en zonder aarzelen gevangen in de buitenspelvlag van de tweede assistent. R Standard de Liège mocht rustig verder combineren en uiteindelijk ook nog via Lestienne scoren, al werd er achteraf een geheel andere naam ingevuld op het wedstrijdblad. "Of de beslissing van de VAR correct was of niet, maakt me nu niet uit, maar de tweede assistent heeft het verloop van de fase beïnvloed', vatte coach Laszlo Bölöni kritiekloos de twijfelachtige aandacht voor de VAR samen. Rood-wit leek even van slag, al reageerde de technische staf met twee offensieve wissels. Nauwelijks op het terrein of Ivo Dos Santos Rodrigues raakte betrokken in een combinatie van achteruit met Sambou Yatabaré. De winger stuurde Dieumerci helemaal doorheen de bezoekende afweer. Het atoomschot knalde tussen de benen van doelman Ochoa ongenadig het zijnet in.

Het begon met een knappe vlucht vooruit van Sinan Bolat die een dieptebal onderschepte en eindigde in het doel van de Rouches! Ook in ondertal was de Great Old er dus in geslaagd om terug te vechten en terug te keren in de score. Er valt nog een (lange) weg af te leggen, maar deze clubs horen allebei in de top zes thuis!

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 25/01/2019)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat (K)
30 Aurélio Buta
15 Dino Arslanagic
37 Jelle Van Damme
2 Matheus Borges Domingues - 59'
60 Sambou Yatabaré
11 Lior Refaelov
20 Didier Lamkel Ze - 60' - 63'
6 Simen Juklerød
9 Jonathan Bolingi
70 Dieumerci Mbokani - 81' - 87'
 
75' 9 Jonathan Bolingi (uit)/
19 William Owusu Acheampong (in)
77' 2 Matheus Borges Domingues (uit)/
8 Ivo Rodrigues (in)
R. Standard de Liège
13 Guillermo Ochoa
21 Collins Fai
26 Christian Luyindama
3 Zinho Vanheusden
34 Konstantinos Laifis
10 Mehdi Carcela - 64'
18 Razvan Marin - 44'
22 Maxime Lestienne - 75'
8 Gojko Cimirot
19 Moussa Djenepo - 60'
9 Renaud Emond (K)
 
87' 22 Maxime Lestienne (uit)/
28 Samuel Bastien (in)