R. Antwerp F.C.

1 - 0

Don. 08/08/2019 19:30 u.

FC Viktoria Plzeň

 
 
 
 
Plaats: Koning Boudewijnstadion

Toeschouwers: 17.500
 
Scheidsrechter: Jens Maae (Den.)

Lijnrechters: Jesper Dahl (Den.) - Victor Skytte (Den.)

Vierde official: Morton Krogh (Den.)
 
De Great Old veroverde het Brusselse luchtruim

Eigen bericht - Zelfs in hun stoutste dromen, hadden de Antwerpfans het nooit durven fantaseren: back home and into Europe. En waar kan een club zich beter aan de wereld tonen dan in de meest Europese stad van het koninkrijk. Laszlo Bölöni en zijn technische staf hielden het sportieve vizier gericht die Europese herintrede, bijna vijfentwintig jaar na het (korte) grenzenloze voetbalavontuur van de Great Old over het Kanaal. Achter de schermen richtte de administratieve staf de aandacht op de extrasportieve voorbereiding van de grote verhuis richting hoofdstad, waar het nationale stadion heringericht en herdoopt werd in het Koning Bosuilstadion. De ticketverkoop kende een daverende start. Half Deurne-Noord liep uit. Twee stevig bezette tribunes produceerden een ware orkaankracht aan geluid. Al van bij de intrede van de geliefde spelers voor de opwarming ging het volume de hoogte in. Het zou geen moment meer verstommen, al werd de (vroege) vervanging van publiekslieveling Geoffry Hairemans bijzonder slecht gesmaakt. Geen verrassingen in de opstelling van Royal Antwerp FC, al liep Junior Pius voor zijn grote debuut in het shirt van de Ploeg van 't Stad mee de startersrij in ten nadele van Dylan Batubinsika. Heel lang heeft hij zijn geduld niet hoeven te verbijten in de dug-out. Hij moest al voor het half uur depaneren centraal in defensie. Hoe erg Junior Pius er na een duel aan de zijlijn aan toe was, is momenteel nog niet duidelijk...

De Great Old had van hoog naar laag (internationale) ervaring in de rangen en bovendien een bom aan vertrouwen geoogst tijdens de openingsspeeldagen. Coach Laszlo Bölöni plakte een getal op de beste uitgangspositie en pakte uit met een offensieve opstelling. Geen dubbele afweergordel om de Heizelvlakte te bestormen, geen rotatie, wel een bijna perfecte doorslag van de starterself van de competitie. De opdracht was aangekondigd als moeilijk en verraderlijk. Dat bleek onmiddellijk. Cisse Severeyns en Rudi 'Taeye USA' Taeymans lieten de aftrap aan de bezoekers uit Tsjechië, terwijl de supporters de kelen smeerden met een ijsgekoeld pilsje. Viktoria zette er direct de beuk in. Het tempo hoog, de hernemingen snel. Ook van doelman Hruška. Hij kwam bij een schot van Alexis de Sart dat een metertje te breed uitkwam, als eerste in beeld. Net als zovele anderen schrikte Sinan Bolat op van de overdreven strenge gele kaart voor Abdoulaye Seck. De tweemeter van R.A.F.C. trok in combinatie met debutant Junior Pius zijn streng, al duurde het even voor zijn diepe ballen de juiste snelheid vonden. Eerste corner was ook voor Royal Antwerp FC, dat onder de druk van de Tsjechen uitkroop. In weinige minuten mocht Dieumerci Mbokani, die (te) weinig bescherming genoot van de Deense fluitenier, een eerste keertje aanleggen richting Hruška, maar werd ook gevangen in de buitenspelval. Pech voor de Great Old. In een onzacht duel aan de zijlijn ging Junior Pius neer en moest de rood-witte technische staf de invallersbank aanspreken. Logisch toch dat Dylan Batubinsika de plaats overnam, al had Ritchie De Laet uiteraard ook gekund. Er hing gevaar in de lucht. De doelpoging van Geoffry Hairemans zocht Lior Refaelov die naast mikte. Niet zo Ivo Dos Santos Rodrigues. Even dollen met de rechtstreekse tegenstander en meteen heerlijk vanop afstand perfect in de pin mikken. De Great Old had zijn voorsprong beet. Het Koning Bosuilstadion daverde op zijn grondvesten en dat leverde verder gevaar op voor de krakkemikkige infrastructuur, aldus de wijdverbreide evaluatie van het nationale stadion. Een gevaarlijk geweigerde buitenspelgeval van de bezoekers bezorgde de Ploeg van 't Stad indirect nog een uitstekende counter op. De afwerking bleef dit keer in het schoeisel steken bij Ivo Dos Santos Rodrigues. Hij bevestigde samen met zijn ploegmaats al het goede van het werk van de technische staf.

Viktoria Plzen had amechtig ademend het rustsignaal bereikt en moest ook in de beginperiode na de kampwissel de wet ondergaan. Hun vroege vervanging moest voor meer evenwicht zorgen, al gebeurde dat pas na het uur en onder impuls van Kayamba Joël. Trok ook Didier Lamkel Ze enkele gesmaakte rushes, de kleine buitenspeler van Viktoria bezorgde de linkerflank het nodige (loop)werk. Geen defensieve ombouw, al namen de bezoekers nu wel geregeld het doel van Sinan Bolat onder vuur. De precieze afwerking ontbrak om de Antwerpdoelman echt te bedreigen. Zo was er een schot van Reznik in het zijnet. Kovarik haalde Sinan Bolat in een lenige beweging plat. Kalvach zag zijn schot het Brusselse wolkendek kiezen. Ondertussen pegelde ook aanvoerder Faris Haroun in de vlucht over het doel van Hruška. De verzorging van Abdoulaye Seck bezorgde vriend en vijand een korte drankpauze. Het zou de club op vier minuten extra-tijd komen te staan. Sinan Bolat moest in twee keer redding brengen op een iets afgeweken poging van Hrošovský. Brabec richtte zijn kopbal over de dwarsligger. Kayamba Joël liet het rood-witte net trillen, maar zijn schot botste af de stevige led boarding terug. De bezoekers kregen nog vier minuten toe, maar slaagden er niet meer in de score in beweging te zetten. Royal Antwerp Football Club en haar supporters hebben van zich laten horen!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 08/08/2019)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
30 Aurélio Buta
3 Abdoulaye Seck - 10'
40 Junior Pius
6 Simen Juklerřd
8 Ivo Rodrigues - 28'
38 Faris Haroun (K)
25 Alexis de Sart
10 Geoffry Hairemans
11 Lior Refaelov
70 Dieumerci Mbokani
 
24' 40 Junior Pius (uit)/
21 Dylan Batubinsika (in)
60' 10 Geoffry Hairemans (uit)/
7 Didier Lamkel Ze (in)
86' 11 Lior Refaelov (uit)/
14 Amara Baby (in)
FC Viktoria Plzeň
16 Aleš Hruška
14 Radim Řezník
44 Luděk Pernica
22 Jakub Brabec
8 David Limberský
23 Lukáš Kalvach
17 Patrik Hrošovský (K) - 31'
19 Jan Kovarik
39 Dominik Janošek
10 Jan Kopic
15 Michael Krmenčík
 
53' 39 Dominik Janošek (uit)/
7 Thomas Harava (in)
68' 19 Jan Kovarik (uit)/
5 Kayamba Joël (in)
82' 15 Michael Krmenčík (uit)/
3 Adam Hloušek (in)