AZ Alkmaar

1 - 1

Don. 22/08/2019 20:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: De Grolsch Veste Enschede

Toeschouwers: 4.314
 
Scheidsrechter: Srdjan Jovanović (Ser.)

Lijnrechters: Uros Stojiovic (Ser.) - Milan Mihaljovic (Ser.)

Vierde official: Novak Simovic (Ser.)
 
Ook zonder vokale steun: Royal Antwerp FC veroverde de Grolsch Veste
Antwerpcoach Laszlo Bölöni zingt naar eigen zeggen een fameus toontje lager dan Pavarotti, maar een selectie op scherp zetten kan hij daarentegen als de beste, ook zonder publieke steun. De Nederlandse overheid kwam het armetierige AZ, beroofd van de eigen accomodatie door noodweer, tegemoet door bezoekende supporters te weren. Het zorgde voor heel veel ongenoegen in Deurne-Noord en een explosieve sfeer in Nederland. Het leek wel de tijd van de Noormannen... Wie herinnert zich nog de wedstrijd in Hamme ten jare 2004, maar nu dus enkel strijd en onbegrip op de sociale media. Enschede en omgeving waren een stevig van de buitenwereld afgesloten oorlogsgebied, althans dat wilden de Nederlandse lokale overheden laten geloven. Heel veel geuniformeerde lui op straat om zuiderburen aan een streng oordeel te onderwerpen. Klonk er wel een woord van protest vanuit Brussel? Ook zo de rood-witte technische staf, want de opdracht was reuzegroot. De schorsing van Abdoulaye Seck bracht Dino Arslanagic na slechts enkele groepssessies bij de achttien. Ook Robbe Quirynen werd in zijn status bevestigd. Bekende namen in de afweer: Rithcie De Laet en Dylan Batubinsika stonden centraal in defensie en zouden allebei een hele grote voet in het resultaat opeisen. Deden Laszlo Bölöni en zijn assistenten daarmee de deur op Slot?

Hele vreemde sfeer in de Grolsch Veste te Twente bij het betreden van de arena van de tweeëntwintig acteurs en vier Servische scheidsrechters, ze leken een hele wedstrijd lang onder de indruk van de omstandigheden. Een (zielige) rookmachine en een paar duizend Alkmaarders konden die indruk belist niet overstemmen. AZ had de aftrap, maar zou al spoedig ondervinden dat de (bezoekende) 'vechtmachine' (terwijl de thuisploeg zelf voor de smerigste overtreding van de partij zorgde!) ook op eigen kracht kon dreigen. Aurélio Ulineia Buta brak door de verdediging. Zijn schot belandde in het zijnet. Daarmee had Royal Antwerp FC de eerste hoekschop van de partij beet na amper twee minuten. Sinan Bolat na dik vijf minuten spelen, pas voor het eerst in beeld. Hij plukte de terugkopper van Ritchie De Laet, er straalde rust en vastberadenheid uit van de ervaren verdediger, al was hij pas toe aan... zijn eerste Europese opdracht. De Antwerpdoelman daarentegen is bij de aanhang van de tegenstander maar al te bekend voor zijn kopbaldoelpunt in een eerdere onderlinge confrontatie. Simen Juklerod knalde op een afvallende corner van Lior Refaelov recht op de vuisten van doelman Bizot. Nog voor het kwartier had de Great Old nog twee scoringskansen versierd. Ivo Dos Santos Rodrigues kwam in laatste instantie uit op de voetveeg van de Alkmaardse doelverdediger. Pas ver na het eerste kwartier pakte de thuisploeg middels Stengs voor het eerst uit. Het afstandsschot was bijzonder slecht gericht. Op wandel in de 'vijandelijke' zestien kwam Svensson uit bij het cornerpunt. Halverwege de eerste periode ging Didier Lamkel Ze aan het freewheelen, maar werd ongenadig aan het shirt getrokken. Het leverde de 'thuisploeg' de eerste van vier gele kaarten op, bijna net zoveel als de 'vechtmachine' uit Deurne-Noord! Sinan Bolat ging spits losgeslagen Boadu tegemoet en die richtte in het zijnet. Even voorbij het half uur kwam de hoekschoppenverhouding in evenwicht, maar bij de volgende corner voor Lior Refaelov was het goed raak. Een subtiel knikte met het voorhoofd van Dieumerci Mbokani zette Dylan Batubinsika los. Hij knalde zijn eerste doelpunt ooit in rood-wit shirt ongenadig in het dak van het doel. Op dat ogenblik, maar misschien al lang tevoren op het thuisfront, ging het volume over in handen van Royal Antwerp FC. Er waren inderdaad genoeg Antwerpgetrouwen in de Grolsch Veste om het stadion (even) te laten galmen. De wondere vuisten van Sinan Bolat verwerkten een hoekschop van Stengs. De rebound van centrale verdediger Vlaar was slecht gericht. Een keer nog 'dreigde' AZ. Het afstandsschot klom boven de dwarslat.

Met een onverhoopte voorsprong ging Royal Antwerp FC rusten. Beide ploegen kwamen ongewijzigd terug. Aurélio Ulineia Buta ging al heel vlug op de bon bij scheidsrechter Jovanovic. Didier Lamkel Ze knalde in de vlucht naast. Een volgende boeking viel Stengs te beurt na een van de (te) weinig bestrafte fouten lastens Dieumerci Mbokani. Rood-wit kwam er bijna mee weg: vrijgespeeld in combinatie met Aurélio Ulineia Buta belandde de subtiele knal van Lior Refaelov via de binnenkant van de paal in handen van doelman Bizot. Daar ontsnapte AZ aan een vroegtijdige beslissing. De vlag haalde het aan de overkant op een wilde en slecht gerichte doelpoging van Boadu. De thuisploeg zette aan voor een 'overrompeling', maar het ging allemaal nogal langzaampjes. Ivo Dos Santos Rodrigues maakte actie op de flank, maar het was toch Antwerpgoalie Sinan Bolat die beide vuisten in de strijd moest werpen om Idrissi het scoren te beletten. De hoekschoppenrekening ging omhoog. Opleveren deed het niet, ook (nog) niet als de lokale coach Slot zijn bank aansprak. Aanvoerder Koopmeiners ondernam een poging, maar ook nu kwam de bal torenhoog in de zielloze tribunes van dat knappe voetbalhuis terecht. De hernemingen bij AZ gingen supersnel. Na Dieumerci Mbokani, Aurélio Ulineia Buta na een non-overtreding (!) werd uiteindelijk ook Sinan Bolat opgeschreven. Laszlo Bölöni haalde noodgedwongen Dino Arslanagic uit de dug-out om na de onterechter uitsluiting van Aurélio Ulineia Buta opnieuw te completeren. De bezoekende voorsprong stond weliswaar bij enkele schermutselingen onder druk, al pakte Geoffry Hairemans aan de overkant alvast snel enkele hoekschoppen voor zijn rekening. Net voor de tachtigste minuut kon Sinan Bolat nog handelend ingrijpen net erna stonden hij en zijn verdediging machteloos. Idrissi gleed vanop de linkerflank voor een keer voorbij Ritchie De Laet, legde breed, waar Boadu net iets eerder bij de bal kwam dan het rood-witte centrale duo en de gelijkmaker nette. De te verwachten lokale stormloop kwam er desondanks niet meer. De Great Old hield met sprekend gemak het welverdiende gelijkspel vast en mag zicdh opmaken voor een razend spannende retour in het Koning Bosuilstadion te Brussel. Sfeer verzekerd! Nederlandse fans (niet) welkom?
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 23/08/2019)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat - 87'
30 Aurélio Buta - 47' - 73'
2 Ritchie De Laet
21 Dylan Batubinsika - 38'
6 Simen Juklerřd
8 Ivo Rodrigues
38 Faris Haroun (K)
18 Martin Hongla
7 Didier Lamkel Ze - 93'
11 Lior Refaelov
70 Dieumerci Mbokani - 63'
 
66' 8 Ivo Rodrigues (uit)/
10 Geoffry Hairemans (in)
75' 11 Lior Refaelov (uit)/
15 Dino Arslanagic (in)
94' 7 Didier Lamkel Ze (uit)/
25 Alexis de Sart (in)
AZ Alkmaar
1 Marco Bizot
2 Jonas Svensson
3 Pantelis Hatzidiakos
4 Rob Vlaar - 85'
15 Owen Wijndal
5 Thomas Ouwejan
8 Teun Koopmeiners (K) - 25'
6 Fredrik Midtsjř
7 Calvin Stengs - 49'
11 Oussama Idrissi - 93'
9 Myron Boadu - 82'
 
60' 5 Thomas Ouwejan (uit)/
28 Albert Guđmundsson (in)
68' 3 Pantelis Hatzidiakos (uit)/
26 Yukinari Sugawara (in)
76' 2 Jonas Svensson (uit)/
19 Björn Johnsen (in)