R. Antwerp F.C.

3 - 2

Zon. 25/10/2020 13:30 u.

Beerschot V.A.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Jasper Vergoote

Lijnrechters: Yves De Neve - Kevin Monteny

Vierde official: Jonathan Lardot
 
Lior Refaelov zet de Bosuil in vuur en vlam, Dieu maakt het karwei simpel af
De commentaren over de competitiestart van Royal Antwerp FC waren weinig vleiend. Het is vaak gezegd en vooral nog vaker door de 'kenners' herhaald in een lokaal dagblad of zie: de rood-witte club claimt na tien speeldagen plots de eerste plaats in de Jupiler Pro League. Er moeten weliswaar nog twee clubs uit de top vier hun (uitgestelde) wedstrijd afwerken, maar zo hoog was dus de inzet van de eerste echte ANTWERPse stadsderby tussen tegenstanders uit dezelfde reeks. De fusieclub kende een droomstart, maar moest zoveel vernuft maar eens komen bewijzen in de door coronamaatregelen getroffen Bosuilstadion. Een wijziging bij de bezoekers ten opzichte van de vorige speeldag.

Suzuki kreeg de voorkeur van zijn coach en bewees deze zondagmiddag waarom dat een goede keuze was. Antwerpcoach Ivan Leko zag zich uiteindelijk verplicht om twee wijzigingen aan te brengen aan zijn Europees gelauwerde elftal: Dylan Batubinsika moest om gezondheidsredenen zijn plaats afstaan aan Abdoulaye Seck. Diepe spits Dieumerci Mbokani, die op geen enkel moment de bescherming van de wedstrijdleiding genoot die hij en elke andere spits verdient, liep na zijn Europese schorsing opnieuw de rood-witte startersrij in. Ook hij bewees dat zijn coach en zijn supporters op hem kunnen rekenen. De tweeëntwintig auteurs moesten weliswaar node de steun van hun achterban missen, maar werden wel (?) bij de reglementaire afspraken gehouden door scheidsrechter Jasper Vergoote.

Royal Antwerp FC had de aftrap en zette meteen de toon. Dieumerci Mbokani kwam meteen los in de zestien, maar werd onbestraft neergeduwd. Geen reactie bij de wedstrijdleiding, helaas. Eerste hoekschop kwam ook op rekening van de rood-witten. Lior Refaelov mocht voor zijn eerste naar het hoekje. Er hing meteen een doelpunt in de Bosuillucht. Dat kwam er ook en snel. De bal ging van voet naar voet en via Martin Hongla kwam Lior Refaelov, die ook de aanval op gang had gebracht, in schietvrije positie. Hij prikte zijn derde van het seizoen millimeterprecies in de pin. De lokale aanhang mocht meteen een vreugdedansje doen voor of achter de buis. Van Den Bergh had onmiddellijk medische assistentie nodig, maar kon ongehavend verder, al kwamen hij en zijn ploegmaats amper onder de druk uit.

Nauwelijks hersteld van de dreun, of Simen Juklerod vond alweer het gaatje en prikte met links in de linkerhoek. Amper een kwartier ver en de derby leek met assistentie van Lior Refaelov met een voet in beide goals, beslist. Pieter Gerkens dwong vervolgens Frans om de bal richting eigen doel te ontzetten. Gelukkig voor hem zonder erg. Pas halverwege de eerste periode voelde Jean Butez de allereerste bezoekende doelpoging van Holzhauser ver over zijn doel vliegen. Toch leek dit meer dan een teken aan de wand. Tissoudali versnelde over links, liep over de heroptredende Abdoualye Seck en legde bovendien panklaar voor Suzuki die de Antwerpdoelman tegenvoets vloerde. Een VAR-momentje moest scheidsrechter Vergoote tot wijsheid brengen, maar de wedstrijdleider weigerde na bijna drie minuten studiewerk pertinent de rode kaart boven te halen voor Frans! Hij trok even later wel kordaat de gele kaart voor o.a. Pieter Gerkens en Faris Haroun na ingebeelde fouten. De rood-witte hoekschoppenrekening liep ondertussen alweer op. Net voor rusten zette Suzuki aan voor een gevaarlijke rush doorheen de lokale afweer, maar belandde uiteindelijk in het zijnet.

Eerste hoekschop van de tweede periode was alweer voor de thuisploeg, maar het zwierige balcirculatie van het eerste half uur, dat konden de troepen van Ivan Leko na de kampwissel niet meer vertonen. Hoewel de bezoekers bij monde van Dom en Frans overwicht claimden, bleek dat uiteindelijk niet uit de cijfers. Voor het uur stuurde de rood-witte technische staf Aurélio Ulineia Buta tussen de lijnen en dat zou een heel pientere ingreep blijken. De bezoekers bestormen de lokale afweer. Abdoualye Seck moet een hoekschop toestaan, steevast ondernomen door Holzhauser, een beetje onder de indruk van de Hel, zo leek het wel. Birger Verstraete was nauwelijks op het terrein of hij werd met een dubbele onbestrafte fout neergehaald. De fusieclub kreeg opnieuw het voordeel van de wedstrijdleiding.

Zo kon Tissoudali over rechts oprukken en Suzuki bedienen die opnieuw raak treft: 2-2! Het wordt pompen of verzuipen, al doorkruiste een geniale ingeving van Aurélio Ulineia Buta de Kielse hoop op puntengewin. Millimeterprecies stuurde hij vanop de rechterflank Dieumerci Mbokani aan. De spits schudde iedereen van het lijf en trof raak. Royal Antwerp FC stond amper negentig seconden na de gelijkmaker opnieuw op winst. Na zijn beslissende doelpunt van donderdag zette Lior Refaelov opnieuw de bakens voor zijn kleuren uit. Zijn coach gunde hem zo'n vijf minuten voor tijd een applausvervanging, ja wat heet een applausvervanging in een leeg stadion! Ritchie De Laet was in de slotfase nog niet door zijn adem heen, moest foutief afgestopt worden, maar de vrijschop van Nana Ampomah leverde niet de bevrijdende treffer op.

Het bleef dus spannend aftellen voor de rood-witte achterban, maar ze mochten uiteindelijk die vreugdedans voor of achter de buis inzetten!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 25/10/2020)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck
26 Jérémy Gelin
2 Ritchie De Laet
19 Koji Miyoshi
38 Faris Haroun (K) - 77'
18 Martin Hongla - 34'
6 Simen Juklerød - 15'
16 Pieter Gerkens - 37'
11 Lior Refaelov - 7'
70 Dieumerci Mbokani - 74'
 
55' 19 Koji Miyoshi (uit)/
30 Aurélio Buta (in) - 81'
71' 18 Martin Hongla (uit)/
5 Birger Verstraete (in)
85' 11 Lior Refaelov (uit)/
23 Nana Ampomah (in)
Beerschot V.A.
31 Mike Van Hamel
5 Joren Dom
4 Frederic Frans - 27'
2 Jan van den Bergh
27 Mohammed Halaimia
18 Ryan Sanusi
8 Raphael Holzhauser
28 Ismaila Coulibaly (K)
24 Yan Vorogovskiy
34 Tarik Tissoudali
10 Musashi Suzuki - 25' - 73'
 
79' 27 Mohammed Halaimia (uit)/
Abdoulie Sanyang (in) - 86'
85' 24 Yan Vorogovskiy (uit)/
15 Pierre Bourdin (in)
90' 4 Frederic Frans (uit)/
38 David Mukuna Trouet (in)