R. Antwerp F.C.

5 - 0

Zon. 05/03/2023 16:00 u.

Y.R. K.V. Mechelen

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 14.144
 
Scheidsrechter: Bert Put

Lijnrechters: Florian Lemaire - Michele Seeldraeyers

Vierde official: Quentin Pirard
 
Rood-wit neemt stormenderhand afstand van bekerfinalist
Eerder deze week plaatsten zowel YRKV Mechelen als Royal Antwerp FC zich voor de finale van de Croky Cup. De wedstrijd van deze zondag moest een voorafname worden van die ontmoeting in het Hoofdstedelijke Gewest eind volgende maand. De kalendermanager had de bezoekers een extra twee dagen rust gegund, wist hij veel dat team Mark van Bommel deze zondag met selectiezorgen te kampen zou hebben. Nauwelijks twee dagen had de rood-witte technische staf om een competitief elftal te vormen zonder de recent geblesseerde Calvin Stengs en modelcapi Toby Alderweireld. Ook Ritchie De Laet moest nog een tweede wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege gele overlast. Selectiezorgen is jonkies oogsten door Mark van Bommel. Zeno Van den Bosch moest tandem vormen met William Pacho, een uitgelezen kans voor beide jongelingen om samen met Jelle Bataille en Gaston Avila een onneembare afweergordel te formeren. Mandela 'Mandy' Keita kwam opnieuw de basisrij inlopen. Bij de bezoekers opteerde coach Defour voor een een ultralichte make-over en liet diepste spits Ngoy de hele eerste helft acclimatiseren in de dug-out van het Bosuilstadion. Antwerpdoelman Jean Butez is niet alleen op recordjacht, hij omgordde de aanvoerdersband en nam de honneurs waar bij scheidsrechter Put.

Na de kampwissel mocht Vincent Janssen bijna traditiegetrouw als eerste de bal beroeren, nadat eerder al matchsponsor Titan Cargo hem dat voorgedaan. Ondanks hun prille gemiddelde leeftijd, namen de XI van coach Mark van Bommel het heft in handen. Weldra mocht Jurgen Ekkelenkamp al een eerste keer naar het hoekje voor de eerste corner van de partij. Het zouden er uiteindelijk zes worden, want lange tijd gaf de Mechelse afweer geen krimp. De tiende minuut even voorbij moest Coucke een eerste keer de armen strekken om een vallende voorzet van Gaston Avila te klemmen. Niet veel later zag hij een schicht van Vincent Janssen naast zijn kooi voorbij zoeven. William Pacho stuurde diep, Arbnor Muja kon net niet bij de bal. Jurgen Ekkelenkamp daarentegen stond wel spot on om het voorbereidende werk van Mandy Keita na Mechels balverlies van Lavalée in de fatale zone doelgericht af te ronden. Nog niet bekomen van de klap, viseerde Gaston Avila de korte hoek. Er was een uitstekende reactie met de vuisten nodig van doelman Coucke. Een stormloop ontketenen, daar slaagden de bezoekers niet in. Wel kwam Jean Butez even in beeld om een voorzet van Storm te klemmen. Gyrano Kerk werd in zijn dadendrang gehinderd door Bijker, die prompt in het opschrijfboekje van Put terecht kwam. Vincent Janssen haalde Coucke nog een keertje plat, alvorens Storm zijn poging aan het rood-witte doel voorbij joeg. Ondanks de stevige steun in de geelrode rug was het opnieuw Jurgen Ekkelenkamp die even voorbij het half uur het werk van Arbnor Muja feilloos in doel verlengde. De wedstrijd leek gespeeld, al was er in het slot van de eerste periode ook nog de VAR om na een opvallend lange check het doelpunt van Gyrano Kerk na assist van Jurgen Ekkelenkamp alsnog goed te keuren.

Bezoekend coach Defour reageerde na de rust met een dubbele wissel. Het was Geoffry Hairemans die een applausje scoorde. Jean Butez reageerde gevat op een poginkje van Storm. William Pacho ging in de middencirkel in duel met invaller Ngoy en kreeg als beloning geel te zien. Jurgen Ekkelenkamp kreeg op het uur een (vroege) applausvervanging en Christopher Scott een wat langere invalbeurt van hun coach. Ook KVM ging nog aan het wisselen en dat hield het tempo even, heel even op. Halverwege die tweede periode vond Jean Butez via het hoofd van Vincent Janssen, Gyrano Kerk die zijn duivels ontbond, tussen twee Mechelse verdedigers uithaalde en zijn tweede van de middag met links over de doellijn joeg. Kobe Corbanie en Michel-Ange Balikwisha mochten vervolgens hun verschijning maken. Later in de partij kregen ook Gerard Vandeplas en Milan Smits bij een comfortabele 5-0 tussenstand nog hun grote vuurdoop in het kolkende Bosuilstadion. Niet alleen de bezoekende fans zorgden voor sfeer, zo'n kwartier voor tijd kreeg Geoffry (Deurne-Noord) Hairemans bij een van zijn doelpogingen een minutenlange accolade van het Antwerppubliek. Even later leken de bezoekers eindelijk op weg naar hun eerredder. Tot twee keer toe stond de Arthur Vermeeren klaar om af te blokken. De jonge Bosuilmiddenvelder werd alweer geroemd voor inzicht en inzet. Van achteruit bij Jean Butez via Vincent Janssen en Mandy Keita tot bij Michel-Ange Balikwisha om simpel onder Coucke de vijfde van de middag te netten. Antwerpdoelman Jean Butez moest nog een keer aan de slag met de vuisten om zijn clean sheet te redden. Leek Gerard Vandeplas op weg om nog een orgelpunt te plaatsen, de roodgele afweer wist er uiteindelijk raad mee. Jammer dat de wedstrijd niet nog wat extra-time toegemeten kreeg...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 05/03/2023)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez (K)
34 Jelle Bataille
33 Zeno Van den Bosch
51 Willian Pacho - 55'
22 Gaston Avila
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp - 15' - 32'
7 Gyrano Kerk - 44' - 69'
11 Arbnor Muja
18 Vincent Janssen
 
60' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
32 Christopher Scott (in)
72' 34 Jelle Bataille (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
72' 11 Arbnor Muja (uit)/
10 Michel-Ange Balikwisha (in) - 82'
87' 48 Arthur Vermeeren (uit)/
46 Milan Smits (in)
87' 7 Gyrano Kerk (uit)/
79 Gerard Vandeplas (in)
Y.R. K.V. Mechelen
1 Gaetan Coucke
6 Jannes Van Hecke
27 David Bates - 71'
4 Dries Wouters
3 Lucas Bijker - 24'
14 Dimitri Lavalee
30 Jordi Vanlerberghe
7 Geoffry Hairemans
19 Kerim Mrabti
11 Nikola Storm
22 Alessio Da Cruz
 
46' 30 Jordi Vanlerberghe (uit)/
9 Julien Ngoy (in)
46' 3 Lucas Bijker (uit)/
18 Alec Van Hoorenbeeck (in)
64' 22 Alessio Da Cruz (uit)/
10 Yonas Malede (in)
79' 11 Nikola Storm (uit)/
23 Enock Agyei (in)