Scheidsrechter: Manuel Schuettengruber (Oost.)

Lijnrechters: Roland Brandner (Oost.) - Robert Steinacher (Oost.)

Vierde official: Rene Eisner (Oost.)

Adieu Europa
Er stroomt opnieuw rood-wit bloed door de aderen van clubicoon Francis Severeyns. Ook team van Bommel kon niet naast de offensieve kwaliteiten van de gewezen nationale topschutter en Wembley-finalist kijken en dus stond ‘de Cisse’ opnieuw aan de aftrap van een Europese wedstrijd in het Bosuilstadion. Do or Die, was inderdaad het motto voor beide clubs na het gelijke spel in het Istanbul Basaksehir Fatih Terim Stadyumu. De rood-witte selectie had de 'storm' van Istanbul goed doorstaan en mocht nu de tegenstander in ongewijzigde samenstelling in de eigen Bosuil in de ogen kijken. Niet zonder een aanpassing van tactiek en personeel. Zo verdween Pieter Gerkens vanwege schorsing uit de selectie, ook Dinis da Costa Lima Almeida moest, niettegenstaande zijn schitterende doelpunt van een week eerder, zijn basisplaats afstaan. Birger Verstraete versterkte het middenveld. Koji Miyoshi ging in steun van... Michael Frey. Er was in de lokale pers druk gelobbyd ten voordele van Vincent Janssen, maar de uiteindelijke keuze viel inderdaad op de clubtopschutter. Anthony Valencia was de selectie komen vervoegen, maar moest zijn geduld verbijten in de dug-out van het imposant gevulde Bosuilstadion. Er zou weldra niet alleen strijd uitbreken tussen de lijnen, getuige liefst zes gele kaarten voor Istanbul Basaksehir FK, in en rond het bezoekersvak en even later doorlopend om het volume. De rood-witte aanhang had het inderdaad lastig met de fanatieke oranje aanhang van ergens ten lande.

Het eerste fluitsignaal van de Oostenrijkse wedstrijdleider weerklonk of daar trapte Radja Nainggolan de partij op gang. De eerste voorzichtige voetbaldaden van de tegenstander uit het verre Istanbul werden ondersteund door een klank- en lichtspel in het tot de nok gevulde bezoekersvak. Het kwam hen op een schrille afkeuring te staan. Babacan moest als eerste in actie komen en stortte zich vol op de aanwaaierende bal van Jurgen Ekkelenkamp. Afgezet in de zestien door Radja Nainggolan, of Jurgen Ekkelenkamp miste het doel van een haartje. Niet zo aan de overkant. Gürler met de actie ter rechterzijde, spits Okaka verlengde en Tekdemir doorboorde genadeloos de netten van Jean Butez. Hier had de Great Old een ogenblik niet van terug. De eerste hoekschop van Sam Vines werd weldra gevolgd door een vluchtschot van Toby Alderweireld dat het doel van een niets miste. Radja Nainggolan trof na voorzet van Birger Verstraete de vuisten van doelman Babacan. Zo mocht hij zelf naar het cornerpunt. De gelifte bal van Birger Verstraete zou uiteindelijk in de grijphanden van de bezoekende goalie terechtkomen. Radja Nainggolan richtte zijn schot pal op een lichaamsdeel van centrale verdediger Duarte, scheidsrechter Schuettengruber oordeelde het als onvrijwillig en reageerde niet. Jurgen Ekkelenkamp werd in de reactie dan weer wel teruggefloten. Koji Miyoshi stuurde Radja Nainggolan vervolgens naar het vertrouwde hoekschoppunt. Het bleef bij proberen, maar de witte muur week vooralsnog niet. Michael Frey knalde in de vlucht naast. Er waren mogelijkheden, zo stelde coach Mark van Bommel na de partij vast, ook voor Birger Verstraete. Babacan liet zich niet verrassen. Het leek een gemaakt doelpunt, het vluchtschot van Koji Miyoshi was echter te breed uitgemeten. De bezoekende doelman werd dan al de gele kaart toegestoken voor onrechtmatig tijdrekken. Het leverde precies twee minuten surplus op. Hoewel Radja Nainggolan dan nog de zoveelste corner mocht versturen, de bezoekers bleven bij de rust baas in de score, maar niet voor lang meer...

Er waren mogelijkheden. Negen minuten ver in de tweede periode stond scheidsrechter Schuettengruber op de penaltystip nadat Babacan zich had vergrepen aan Jurgen Ekkelenkamp in de zestien, al bleef die tweede gele kaart ten onrechte in de bovenzak! Michael Frey schoot uit zijn krammen en plaatste de bal haarfijn langs de rechterpaal voor de gelijkmaker. Helaas, het volume nog niet uitgestorven, of daar kopte Okaka opnieuw bezoekende voorsprong op het scorebord. Het bezoekersvak deelde uiteraard in de vreugde van de schutter die daar met graagte een gele prent voor incasseerde. In de reactie stuurde team van Bommel zowel Vincent Janssen als joker Anthony Valencia tussen de lijnen. Laatstgenoemde dreigde op hoekschop van Radja Nainggolan, maar doelman Babacan greep klemvast. Halverwege de tweede periode begon ook bezoekend coach Erdinç Sözer aan een rondje wisselen. De Great Old had het moeilijk om zich door te zetten, terwijl de bezoekers op alle stroken van het terrein de combinatie vonden. Zo zakte spits Okaka diep terug om hun counters te ondersteunen. Wat Toby Alderweireld ook probeerde, hij was heer en meester in de lucht. Nog net tegengehouden door de buitenspelval, kopte invaller Aleksic de vrijschop van Lima ter linkerzijde ongenadig tegen de touwen. Er restte de Great Old nog nauwelijks zeven minuten en wat schamele extra-tijd om te proberen de opgelopen achterstand goed te maken. Twee keer nog ontsnapten de bezoekers in de toegevoegde tijd aan een tegentreffer, maar tilden uiteindelijk de verworven bonus over het laatste fluitsignaal. Istanbul Basaksehir FK en niet Royal Antwerp FC ging vrijdagmiddag 26 augustus in de trommel voor de loting van de groepsfase van de Europa Conference League... Er wachten de Great Old enkele uitdagingen op nationaal vlak.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 25/08/2022)

99 Michael Frey - 56' (P)

60' 19 Koji Miyoshi (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
60' 99 Michael Frey (uit)/
18 Vincent Janssen (in)
82' 6 Birger Verstraete (uit)/
7 Viktor Fischer (in)
82' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
32 Christopher Scott (in)
82' 4 Radja Nainggolan (uit)/
77 Stefano Okaka - 58' - 58'

69' 19 Berkay Ozcan (uit)/
8 Danijel Aleksic (in) - 83' - 83'
69' 3 Hasan Ali Kaldirim (uit)/
66 Lima (in)
76' 7 Serdar Gürler (uit)/
18 Patryk Szysz (in)
87' 11 Mounir Chouiar (uit)/
59 Ahmed Touba (in)
87' 20 Lucas Biglia (uit)/