R. Antwerp F.C.

1 - 1

Zon. 23/07/2023 18:00 u.

Y.R. K.V. Mechelen

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 16.000
 
Scheidsrechter: Lawrence Visser

Lijnrechters: Rien Vanyzere - Thibaud Nijssen

Vierde official: Wesli De Cremer
 
Super Cup: The Winner is... Royal Antwerp FC
Het feestgedruis nauwelijks uitgestorven in Deurne-Noord of daar lag al een spiksplinternieuw grasplein te wachten op de eerste voetbalbedrijvigheid van het nieuwe seizoen 2023-2024. De kampioen en de bekerwinnaar of in dit geval de verliezende bekerfinalist van het afgelopen seizoen mochten traditioneel de nieuwe jaargang inluiden met een wedstrijd voor de Super Cup. Voor Royal Antwerp FC een derde trofee binnen een en hetzelfde kalenderjaar of toch een troostprijs voor de selectie van Steven Defour? Het was meteen puzzelen voor beide coaches. Hoewel de rood-witte fans altijd bereid zijn, moest Bosuilheld Geoffry Hairemans forfait geven voor deze partij in het Bosuilstadion. Hij was lang niet de enige. Ook Antwerpcoach Mark van Bommel moest rekenen zonder clubtopschutter Vincent Janssen en joeg een beetje verrassend Michel-Ange Balikwisha in de punt van de aanval. Hij werd offensief ter linkerzijde bijgestaan door Arbnor Muja. Aan de overzijde acteerde Jelle Bataille in de rug van nieuweling Jacob Ondrejka. Ritchie De Laet werd centraal ingepast in opvolging van William Pacho Tenorio, die als ploegmaat van Aurélio Ulineia Buta een nieuw Europees avontuur tegemoet gaat met Eintracht Frankfurt. Helemaal gewend aan zijn nieuwe positie is de nieuwe rood-witte centrale verdediger nog niet, zoals later in de wedstrijd zou blijken. Topfitte Alhassan Abdullahi, zeg maar Yusuf, moest in afwezigheid van Jurgen Ekkelenkamp, samen met Arthur Vermeeren het middenveld schragen. De in het Antwerpse immer zeer gewaardeerde Laurent Visser kreeg de wedstrijdleiding toevertrouwd.

Een nieuw seizoen, een nieuwe grasmat en ook de spelers van de landskampioen mochten een nieuwe uitrusting in de traditionele rood-witte kleurencombinatie aantrekken voor deze opdracht. Tegenstander KV Mechelen won de toss en mocht middels Mrabti in zwarte uitrusting de partij op gang trappen .Na een rondje balbezit op eigen helft tot bij doelman Coucke, was het Michel-Ange Balikwisha om als eerste Antwerpspeler de bal te beroeren. Al vlug volgde de eerste hoekschop van de partij voor het nieuwe nummer zeventien Jacob Ondrejka, voornaam uit te spreken in het 'plat antwerps', zo klinkt het precies zoals de nieuweling het wenst. Diepe Michel-Ange Balikwisha worstelde al een eerste keer met de buitenspelval, maar stond spoedig on spot om de Bosuil in vuur en vlam te zetten. KVM had sinds die eerste corner van Jacob Ondrejka nauwelijks de bal geraakt of Jelle Bataille zorgde amper acht minuten ver in samenspel met Gyrano Kerk voor gemeten passing op de Antwerpspits voor de eerste treffer van de avond. Pas op de tiende minuut verscheen Jean Butez een eerste keer in beeld. De handen uit de mouwen steken, hoefde niet. Aan de overzijde was opnieuw Michel-Ange Balikwisha iedereen bij KVM te vlug af en joeg de bal een tweerde keer voorbij Coucke. Na heel lang overleggen, kijken, aarzelen en nogmaals kijken, keurde scheidsrechter Visser de treffer af. Royal Antwerp FC was heer en meester, al liep de amechtig kronkelende bezoekende verdediging ten koste van heel wat hoekschoppen geen verdere averij op. De schicht van Gaston Avila verdiende beter dan te sterven op de vuisten van Coucke. Arbnor Muja kon zijn grondscherende kopslag helaas niet kaderen. Royal Antwerp FC mocht desondanks met een (kleine) voorsprong de rust in.

Ondanks de beperkte achterstand, bleek de bezoekende technische staf niet tevreden en stuurden Foulon en Bolingoli na de kampwissel tussen de lijnen. Jacob Ondrejka mocht al onmiddellijk aanleggen. Het schot schroeide helaas de buitenkant van de rechterpaal. Na Alhassan Yusuf Abdullahi, werd ook Gyrano Kerk even later, zeer tegen de zin van coach Mark van Bommel, op de gele kaart getrakteerd. Het kwam de Antwerpcoach op een stevige uitbrander van Visser te staan. Op het uur versierden de bezoekers hun eerste hoekschop van de avond. Jean Butez bedreigen lukte evenwel niet. Pas na de uitsluiting van Gaston Avila kwam er onder impuls van Bolingoli, Schoofs en Storm meer evenwicht in de partij. Sam Vines kwam meteen Gyrano Kerk vervangen. De linksachter zag eerst hoe zijn doelman redding kon brengen op een stevige poging van Lauberbach om even later samen met Jean Butez totaal verrast te worden door de knal van Ritchie De Laet in eigen doel. Zo snelde de partij richting de negentigste minuut en een beklijvende penaltyreeks. Royal Antwerp FC liet al snel twee missers noteren, maar wist dank zij Jean Butez desondanks het momentum te grijpen om met de Super Cup de derde trofee van het jaar 2023 in de lucht te steken, de aanleiding voor een bescheiden feestje in en rond het Bosuilstadion. De troepen van team Mark van Bommel lijken klaar voor een nieuwe uitdaging.

Stafschoppen:

1 - Sam Vines (0-0)
1 - Schoofs (0-1)

2 - George Ilenikhena (1-1) (rechterbovenhoek met links)
2 - Mrabti (1-2) (linkerhoek)

3 - Zeno VdB (1-2)
3 - Vanlerberghe (1-2) (redding vuisten J. Butez)

4 - Arthur Vermeeren (2-2) (rechtsonder)
4 - Lauberbach (2-2) (over doel)

5 - Toby Alderweireld (3-2) (linkerbovenhoek)
5 - Storm (3-3) (linkerbovenhoek)

6 - Jean Butez (4-3) (rechterbovenhoek)
6 - Ngoy (4-4) (linkerbenedenhoek)

7 - Christopher Scott (5-4) (linkerbenedenhoek, rolt via doelman over de lijn)
7 - Lavalée (5-4) (over doel)
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 23/07/2023)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
23 Toby Alderweireld
2 Ritchie De Laet - 78' (O)
22 Gaston Avila - 70'
8 Alhassan Yusuf Abdullahi - 55'
48 Arthur Vermeeren
17 Jacob Ondrejka
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha - 9'
7 Gyrano Kerk - 58'
 
71' 7 Gyrano Kerk (uit)/
21 Sam Vines (in)
86' 17 Jacob Ondrejka (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
86' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
86' 11 Arbnor Muja (uit)/
32 Christopher Scott (in)
Y.R. K.V. Mechelen
1 Gaetan Coucke
12 Tristan Loiseaux
30 Jordi Vanlerberghe
18 Alec Van Hoorenbeeck
14 Dimitri Lavalee
19 Kerim Mrabti - 85'
34 Ngal Ayel Mukau
16 Rob Schoofs
11 Nikola Storm
9 Julien Ngoy
20 Lion Lauberbach
 
46' 12 Tristan Loiseaux (uit)/
23 Daam Foulon (in) - 47'
46' 18 Alec Van Hoorenbeeck (uit)/
21 Boli Bolingoli (in)
79' 34 Ngal Ayel Mukau (uit)/
28 Frederic Soelle Soelle (in)
Strafschoppen
Sam Vines
Rob Schoofs
George Ilenikhena
Kerim Mrabti
Zeno Van den Bosch
Jordi Vanlerberghe
Arthur Vermeeren
Lion Lauberbach
Toby Alderweireld
Nikola Storm
Jean Butez
Julien Ngoy
Christopher Scott
Dimitri Lavalee