O.-H. Leuven

1 - 1

Vrij. 18/08/2023 20:45 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: K.P. @ Den Dreefstadion

Toeschouwers: 6.595
 
Scheidsrechter: Lawrence Visser

Lijnrechters: Romain Devillers - Thibaud Nijssen

Vierde official: Simon BourdeaudHui
 
Met zicht op Europa, maar eerst nog klussen in Leuven
Royal Antwerp FC bereidde zich de voorgaande dagen niet alleen voor op de vierde competitiedag in de nationale competitie, maar ook (en vooral) op het allereerste aantreden in de Champions League. De historisch (zwakke) coëfficiënt dwong ook de kampioen van België in de voorrondes, maar eerst had de coaching staf en de spelersgroep nog OH Leuven te bekampen aan Den Dreef. Ondanks de matige start van de fusieclub, is en blijft dit een uitdaging voor elke tegenstander. De thuisploeg pakte zowaar uit met mini-makeover, waarbij ook doelman Cojocaru, die het in het verleden behoorlijk deed tegen de Great Old, zijn basisplaats moest afstaan. Good Old Joren Dom liep daarentegen wel in de startersrij voor de opdracht tegen een van zijn gewezen clubs. Mandela Keita, na diens huurbeurt in het Bosuilstadion onderwerp van wekenlange onderhandelingen, zag die inspanningen beloond met een verbintenis bij Royal Antwerp FC. Hij moest net als Alhassan Yusuf Abdullahi, Ejuke Chidera, George Ilenikhena, Senne Lammens, Arbnor Muja, Anthony Valencia en die andere nieuweling Soumaüla Coulibaly evenwel wachten op speelkansen in de dug-out. De achterban had net als het team op de vorige speeldag vertrouwen getankt, was massaal aanwezig en liet zich doorlopend gelden in het K.P. @ Den Dreefstadion. Topscheidsrechter (?) Visser moest de wedstrijd naar eigen inzichten in goede banen leiden.

Terwijl zijn collega liefst drie wissels doorvoerde, behield Antwerpcoach Mark van Bommel het vertrouwen in het team dat KVK de vorige speeldag over de knie legde. Vincent Janssen had voor zijn kleuren de aftrap. De Reds claimden wel meteen het balbezit, maar een agressieve progressie richting Prevot bleef lange tijd uit. De thuisploeg vond dit welletjes en liet rustig begaan. Beide doelmannen werden nauwelijks op de proef gesteld, al was er wel plots dat verrassende schot van Michel-Ange Balikwisha, helaas net buiten het doelkader. Opwinding, irritatie was er al onmiddellijk bij de rood-witte supporters die de wedstrijdleiding bij herhaling flink op de korrel nam. Even na het kwartier was er een eerste voorzichtige kopbalpoging van Dom die pal in de grijphanden van Jean Butez belandde. Kwam de wedstrijd nauwelijks onder stoom, de drankpauze bracht weinig verandering, al trok Visser wel snel twee gele kaarten. Vincent Janssen wed daarmee de mond gesnoerd na terecht protest. Visser & R.A.F.C.: het zal nooit meer goedkomen! Klom het schot van Vincent Janssen te hoog uit, was de poging van Jurgen Ekkelenkamp te breed uitgemeten, sprong de vrijschop van Jacob Ondrejka via de muur op het dak van het Leuvense doel, er hing nu plots wel een doelpunt in de lucht boven Den Dreef. Geen diepe bal van aanvoerder Toby Alderweireld, maar wel een inspeelbal van een oprukkende Ritchie De Laet, zette Vincent Janssen los tussen een bos aan benen en de rood-witte topschutter deponeerde de bal buiten bereik van Prevot in de rechterbenedenhoek. In de reactie moest Arthur Vermeeren zijn snelste benen inschakelen om Opoku in een één op één situatie het scoren te beletten. Even later werd ook de jonge Antwerpspeler opgeschreven na een vrij correct duel. Visser & R.A.F.C.: het zal nooit meer goedkomen! Via het vijfmansroodwitte muurtje mocht OHL in extremis nog een keertje naar de cornervlag. Meer dan een rimpeling doorheen de roodwitte zestien volgde niet meer. Rusten met bezoekende voorsprong.

Geen felle reactie en ongewijzigde elftallen begonnen aan de tweede periode. Plots sensatie als linksachter Gaston Avila gefould werd in de lokale zestien. Een seconde twijfel, maar dan wees Visser naar de stip. 'Dader' Mendyl werd meteen de gele kaart getoond. Na een langdurige VAR-check werd de strafschop ten onrechte door de wedstrijdleiding afgeblazen. De geweigerde strafschop en de boeking hadden zo hun gevolgen voor het verdere verloop van de avond. De thuisploeg vatte blijkbaar moed, al moesten de XI van Brys wel nog even bekomen van een plotse pegel van Gaston Avila die van een niet het kader miste. Aan de overkant mikte aanvoerder Schrijvers de rebound van een door Jean Butez afgeweerde poging hoog over het bezoekende doel. Net voor het uur dubbele wissel bij OHL. Na nog een hoekschop voor Jacob Ondrejka, ging het opnieuw richting Jean Butez. Net voor de drankpauze, stuurde Antwerpcoach Mark van Bommel twee verse krachten tussen de lijnen. De met krampen kampende Vincent werd net als Jurgen Ekkelenkamp in de slotfase nog vervangen, maar ook George Ilenikhena en Arbnor Muja konden de Leuvense druk niet meer keren. Een kleine tien minuten voor het slot klom OHL via een kopslag van rechtsachter Sagrado langszij in de stand. Royal Antwerp FC trok nog een stevig slotoffensief op gang, maar ook de (terechte?) uitsluiting van Mendyl en zeven (korte) minuten overtijd hinderden de thuisploeg niet om de gelijke stand vast te houden. De roodwitte fans haalden via de sociale media hun gram na deze matige prestatie van hun ploeg.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 18/08/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
23 Toby Alderweireld
2 Ritchie De Laet
22 Gaston Avila
48 Arthur Vermeeren - 43'
24 Jurgen Ekkelenkamp
10 Michel-Ange Balikwisha
7 Gyrano Kerk
17 Jacob Ondrejka
18 Vincent Janssen - 26' - 34'
 
69' 7 Gyrano Kerk (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
69' 17 Jacob Ondrejka (uit)/
27 Mandela Keita (in)
79' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
79' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
11 Arbnor Muja (in)
86' 48 Arthur Vermeeren (uit)/
19 Chidera Ejuke (in)
O.-H. Leuven
16 Maxence Prevot
20 Hamza Mendyl - 87'
14 Federico Ricca
28 Ewoud Pletinckx
52 Richie Sagrado - 82' - 90'
6 Joren Dom
11 Ezechiel Banzuzi
8 Siebe Schrijvers
7 Jon Dagur Thorsteinsson
77 Thibault Vlietinck - 26'
21 Nathaniel Opoku
 
60' 21 Nathaniel Opoku (uit)/
9 Jonatan Braut Brunes (in)
75' 7 Jon Dagur Thorsteinsson (uit)/
33 Mathieu Maertens (in)
75' 11 Ezechiel Banzuzi (uit)/
15 Konan N’Dri (in)
90' 77 Thibault Vlietinck (uit)/
23 Joel Schingtienne (in)