R. Union St.-Gilloise

2 - 2

Zon. 03/09/2023 16:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Joseph MariŽn

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Jan Boterberg

Lijnrechters: Florian Lemaire - Michele Seeldraeyers

Vierde official: Simon Bourdeaud"Hui
 
Stormloop richting blessureboeg
De feestvreugde van rood-witte achterban en oud-clubsecretaris nauwelijks bekoeld na de Europese triomf, of technische staf, spelersgroep en supporters stonden alweer vertrekkensklaar voor een trip richting Hoofdstedelijk Gewest. Royal Antwerp FC oogstte inderdaad lof op het Europese toneel, maar betaalde een (hoge) prijs. Aanvoerder Toby Alderweireld werd wild aangesprongen en staat (tijdelijk) op non-actief. Team Mark van Bommel had amper tijd om de wisseloplossingen tegen het licht te houden, maar koos er dit keer resoluut voor om de ervaring van Ritchie De Laet te koppelen aan het jeugdige vernuft van SoumaŁla Coulibaly. Jelle Bataille op rechts en Sam Vines, na zijn knappe midweekprestatie, liepen mee de startersrij in. Jurgen Ekkelenkamp moest samen met Michel-Ange Balikwisha en Arbnor Muja de offensieve lijnen uittekenen. Geen selectiezorgen voor de tegenstander. Union-coach Blessin lijkt inderdaad, net als Mark van Bommel, een koele minnaar van rotatie te zijn. Na de geslaagde Europese opdracht op donderdagavond, kon hij wel simpelweg dezelfde XI tussen de lijnen sturen. In afwezigheid van Toby Alderweireld trok Jean Butez de aanvoerdersband over zijn groene keepersuitrusting.

Op een ogenblik dat oud-speler Gaston Avila bijna zijn eerste volle basisplaats in zijn nieuwe clubkleuren rondde, bracht Vincent Janssen de bal aan het rollen in het Stade Joseph MariŽn. Zou later blijken dat de thuisploeg geenszins van plan was zich overmatig in het strijdgewoel te mengen, maar klom wel heel snel op voorsprong.. Een zeldzaam foute passing van Arthur Vermeeren, een zeldzaam missertje van Jean Butez met de zon in de ogen, een duel om de bal in de zestien met SoumaŁla Coulibaly en Boterberg floot de bal op de stip. Koud kunstje voor nieuwe Union-spits Eckert om de Antwerpdoelman vanop elf meter te kloppen. Vincent Janssen mocht dus al heel snel het beginritueel nog een keertje overdoen. Zocht Antwerpjonkie SoumaŁla Coulibaly z'n vertrouwen te herstellen, of hij liep al tegen de gele prent van Boterberg aan. Het zou inderdaad zo'n wedstrijdleiding worden! Ondertussen was de vrijschop van Burgess door Eckert over het rood-witte doel gekopt. De Great Old mocht dan het leeuwendeel van het balbezit claimen, de thuisploeg leek plots op weg naar de verdubbeling. Sadiki joeg de voorzet van MacAllister evenwel over de dwarsligger van Jean Butez. Liep dat een stuk efficiŽnter aan de overkant. Het begon met balverlies ter rechterzijde van Lapoussin, volgde een voorzet in het pak die wildweg werd weggetrapt en een geweldige knal van Sam Vines ergens tussen hemel en aarde tegen de touwen van Moris. Kwam niet veel later de wonderspons nog op het terrein voor behandeling van de linksback, hij moest zich echter met onmiddellijke ingang laten vervangen. De hele rood-witte afweer schoof uit elkaar met Ritchie De Laet (nog tijdelijk op rechts), Jelle Bataille ter linkerzijde en Zeno Van den Bosch kwam centraal naast SoumaŁla Coulibaly postvatten. Kon de thuisploeg bij enkele gelegenheden nog een aanval uitrollen over rood-wit terrein, het was de Great Old die met voorsprong de rust inging. De gemeten hoekschop van Michel-Ange Balikwisha vond zowat aan de eerste paal het hoof van Vincent Janssen en aan de tweede paal het buskruit van Jurgen Ekkelenkamp voor een ommekeer in de score.

Nog geen bal getrapt na de kampwissel of Alhassan Yusuf Abdullahi was geblesseerde Ritchie De Laet komen vervangen. Eckert kwam meteen de nieuwgevormde rood-witte afweer testen, maar joeg de bal de schaarse wolken boven het Dudenpark tegemoet. Zakte Muja door naar rechtsachter of was het toch Alhassan Yusuf Abdullahi? De Great Old zette in op organisatie, schakelde uiteindelijk over naar een driemansachterhoede, maar mocht via Michel-Ange Balikwisha wel als eerste naar het cornerpunt in deze tweede periode. RUSG deed die herneming nog eens dunnetjes over na een niet-bestrafte duwfout in de rood-witte zestien. Ook Vincent Janssen in duel met MacAllister en Sadiki, was aangeschoten wild. Het was inderdaad zo'n wedstrijdleiding geworden! Jelle Bataille trok op avontuur over links, vond Arbnor Muja voor een doelpoging over de dwarsligger. In de reactie kreeg Antwerpcoach eerst een flinke schrobbering van Boterberg om uiteindelijk ook nog op de bon te vliegen. Halverwege de tweede periode werd Jurgen Ekkelenkamp gewisseld voor Gyrano Kerk voor een werklustige en opgemerkte invalbeurt. In de slotfase werden ook George Ilenikhena en Anthony Valencia losgelaten, maar dan was de thuisploeg met hulp van Boterberg al langszij gekomen via een tweede (betwistbare) strafschop. De Antwerpfans gaven met 'Voetbalbond Maffia' ongegeneerd uitdrukking aan hun appreciatie van de wedstrijdleiding. Bijna nog zorgde de jonge Antwerpspits voor weerwerk. Diep gestuurd door Jean Butez, werd hij in extremis afgestopt door lokale doelman Moris. Ontgoocheling alom in het rood-witte kamp...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 03/09/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
2 Ritchie De Laet
44 SoumaŁla Coulibaly - 7'
21 Sam Vines - 23'
48 Arthur Vermeeren - 81'
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp - 44'
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
 
29' 21 Sam Vines (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
46' 2 Ritchie De Laet (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
68' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
90' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
90' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
R. Union St.-Gilloise
49 Anthony Moris
5 Kevin Mac Allister
16 Christian Burgess
28 Koki Machida
17 Casper Terho
27 Noah Sadiki
24 Charles Vanhoutte
10 Loic Lapoussin
8 Jean Thierry Lazare
23 Cameron Puertas
9 Dennis Eckert Ayensa - 4'
 
63' 23 Cameron Puertas (uit)/
47 Mohamed El Amine Amoura (in) - 90'
63' 9 Dennis Eckert Ayensa (uit)/
29 Gustaf Nilsson (in) - 87'
63' 17 Casper Terho (uit)/
21 Alessio Castro-Montes (in)
70' 27 Noah Sadiki (uit)/
4 Mathias Rasmussen (in)
80' 5 Kevin Mac Allister (uit)/
11 Henok Teklab (in)