K.V.C. Westerlo

0 - 3

Vrij. 15/09/2023 20:45 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Het Kuipje

Toeschouwers: 7.300
 
Scheidsrechter: Lothar DHondt

Lijnrechters: Romain Devillers - Nico Claes

Vierde official: Anthony Letellier
 
(2) 0 (2) 3, the magic continues
Royal Antwerp FC ging het jaar 2022 uit in het Westelse Kuipje. Tweemaal werd 't Stad op een dubbele achterstand geplaatst. Wat volgde was een zelden geziene remontada. Vincent Janssen haalde uit en Calvin Stengs dropte nog een laatste bom in de geel-blauwe netten in de laatste vijf minuten. De Great Old mocht zo met een kostbaar punt huiswaarts. Een kostbaar punt, misschien wel precies dat punt dat een zelden geziene achtervolging triggerde die via het Koning Boudewijnstadion en de Cegeka Arena de afgelopen week zo'n zesduizend fans richting Kinepolis Luchtbal voerde voor 'Den Dubbel'. Droom of werkelijkheid? Royal Antwerp FC moest ondertussen wel omgaan met de nieuwverworven status. De druk groter, de opbrengst in punten kleiner en dus stonden team Mark van Bommel en de geweldige rood-witte achterban deze vrijdagavond, slechts enkele dagen voor die Eerste Europese Primeur met CF Barcelona als opponent, opnieuw voor een geweldige uitdaging in 't Kuipje. Met of zonder aanvoerder Toby Alderweireld? En wie op linksachter? Jelle Bataille of toch nieuweling Owen Wijndal in de strijd gooien? Half Westerlo was uitgelopen om de lokale ploeg te steunen, ondanks de wat penibele start van het seizoen. Coach Jonas De Roeck had een borsteltje doorheen zijn selectie gehaald met liefst drie wijzigingen in zijn basiselftal tot gevolg. Oud-bekende Pietro Perdichizzi moest het net als Sinan Bolat van buiten de selectie meemaken. Toby Alderweireld nam bij scheidsrechter Lothar D'Hondt de honneurs waar voor zijn kleuren en bezorgde Vincent Janssen de aftrap.

De bezoekers eisten onmiddellijk het balbezit op en verkenden op uitzondering van de vijandelijke zestien alle hoeken van het terrein. Mandela Keita won duels, Arthur Vermeeren distribueerde, maar toch was het Van Eenoo die na interventie van Jelle Bataille voor de thuisploeg de eerste hoekschop in de richting van de kooi van Jean Butez mocht gaan lanceren. Vincent Janssen had stevige oppositie aan Bayram, gelukkig doorstond zijn textiel de proeve van stevigheid. Het leverde de bezoekers een vrijetrap op die ze uiteindelijk bij het cornerpunt had moeten laten uitkomen. D'Hondt besliste anders of daar viel het vallende schot van Chadli in handen van Jean Butez. De Antwerpdoelman was een aanspeelpunt. Aan de overkant pakte dat helemaal verkeerd uit. Doelman Gillekens zocht Bayram, maar vond Mandela Keita aan de zestien. Tussen een zee aan benen en armen, stuurde Vincent Janssen de openingstreffer tot tegen de Westelse netten. Het bezoekersvak was tot de nok gevuld en nam het volume, ondanks een horde trommelaars in de lokale sfeerzone, nu helemaal over. In duel met Vincent Janssen kreeg Bayram na nieuw balverlies de gele prent van D'Hondt toegestoken. Inmiddels meer dan twintig minuten ver, probeerde Frigan wat terug te doen. Zijn schot ging ver over en naast. Die doelpoging van Arthur Vermeeren zocht ook te snel hoogte. De thuisploeg liet zich bijna verrassen door een snelle tegenprik, maar ook zelf toch ook nog een keertje Van Eenoo naar het cornerpunt sturen. Het werden er na een uithaal van Stassin zelfs twee op een rij. Dichter in de buurt zouden ze minutenlang niet meer komen. Vincent Janssen zag zijn afgeweerde bal pal op het dak van Gillekens vallen. In afwezigheid van geblesseerde Jacob Ondrejka nam Michel-Ange Balikwisha de rood-witte hoekschop voor zijn rekening, aan de stand veranderde dat helemaal niets meer.

Terugkomen en draaien in dezelfde slagorde voor de rood-witte XI. Terwijl assistent Stef Wils de pers nog te woord stond, liet Michel-Ange Balikwisha zich nog snel enkel instructies toefluisteren. Sydorchuk hinderde Owen Wijndal op onreglementaire wijze in diens dadendrang en werd prompt door D'Hondt in het opschrijfboekje genoteerd. Hoorden we daar toch enig lokaal protest op volgen of Jean Butez moest zich in de baan van de bal van Van Eenoo werpen. Was Thomas Carpels inmiddels aan de zijlijn aan de slag, de elf van Jonas De Roeck probeerden uit alle macht het juk van de Great Old af te werpen, maar moesten ondertussen toch weer een hoekschop toestaan aan Michel-Ange Balikwisha. De geel-blauwe verdediging wist er wel raad mee, maar vond niet echt de uitweg uit de lichte omknelling. Vincent Janssen schoof door aan Mandela Keita. Het afstandsschot klom beduidend hoger dan de dwarsbalk. Met Anthony Valencia, Ritchie De Laet en Arbnor Muja haalde team Mark van Bommel verse krachten uit de dug-out en ook een eerste lokale wissel. Nauwelijks op het terrein of Arbnor Muja stuurde nu linksachter Jelle Bataille door de geel-blauwe defensie voor een simpele verdubbeling van de voorsprong. Ook dit keer bleef de bal netjes laag. Amper afgetrapt of Arthur Vermeeren zag in samenspel met Anthony Valencia en Mandela Keita zijn afgeblokte knal tergend langzaam buitenkant zijnet inrollen. Jelle Bataille moest even met de wonderspons bijgewerkt worden. Een tweevoudige dubbele Westelse wissel kreeg niet de verhoopte uitwerkingen. Het was integendeel Arbnor Muja die het bezoekersvak nog een derde keer liet ontploffen. Aangespeeld door Anthony Valencia via Arthur Vermeeren vond ook hij de geel-blauwe netten. Anthony Valencia werd zowaar in blessuretijd nog gevangen in de buitenspelval, maar die eerste rood-witte competitiezege ooit in 't Kuipje stond dan al lang vast. De stevige generale repetitie aan het begin van het weekeinde geeft de Antwerpfan moed.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 15/09/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille - 68'
23 Toby Alderweireld
44 Soumaüla Coulibaly
5 Owen Wijndal
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp
7 Gyrano Kerk
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen - 16'
 
64' 7 Gyrano Kerk (uit)/
11 Arbnor Muja (in) - 84'
64' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
64' 5 Owen Wijndal (uit)/
2 Ritchie De Laet (in)
85' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
85' 48 Arthur Vermeeren (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
K.V.C. Westerlo
20 Nick Gillekens
22 Bryan Reynolds
33 Roman Neustadter
40 Emin Bayram - 18'
25 Tuur Rommens
39 Thomas Van Den Keybus - 72'
15 Serhiy Sydorchuk - 47'
7 Lukas Van Eenoo
89 Nacer Chadli
9 Matija Frigan
76 Lucas Stassin
 
64' 9 Matija Frigan (uit)/
14 Kyan Vaesen (in)
74' 89 Nacer Chadli (uit)/
79 Yusuke Matsuo (in)
74' 7 Lukas Van Eenoo (uit)/
6 Dogucan Haspolat (in)
81' 22 Bryan Reynolds (uit)/
32 Edisson Jordanov (in)
81' 39 Thomas Van Den Keybus (uit)/
4 Mathias Fixelles (in)