R. Antwerp F.C.

4 - 1

Zon. 21/01/2024 13:30 u.

Sp. du Pays de Charleroi

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 14.500
 
Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters: Jo De Weirdt - Kevin Monteny

Vierde official: Brent Staessens
 
Mooi begin van 2024...
2023 was een lang succesvol feestjaar voor de oudste club van 't land. De Croky Cup, de kampioensschaal en de Supercup kwamen een voor een naar Deurne-Noord en dat vertaalde zich in liefst vijf individuele prijzen, allemaal even mooi, maar die Gouden Schoen zet Toby Alderweireld in de reeks met illustere voorgangers Vic Mees (1957) en Lior Refaelov (2020). De aanvoerder werd na de Nieuwjaarscorteo door de straten van Deurne-Noord al in de bloemetjes gezet, maar dan volgde wel die aartsmoeilijke opdracht tegen het Sporting du Pays de Charleroi van Felice Mazzu en diens onvolprezen en op de Bosuil alom gewaardeerde assistent Rudi Cossey. Eerder dit seizoen werden de Karolo's in de vorige bekerronde met een flink pakje op de broek huiswaarts gestuurd. De tegenstanders hadden nu een Patron in de goal, maar of ze daarmee het geweld van Vincent Janssen & George Ilenikhena konden temmen was een open vraag. Antwerpcoach Mark van Bommel startte inderdaad het nieuwe kalenderjaar met een dubbele bezetting in het aanvallende compartiment. Chidera Ejuke en Arbnor Muja liepen in aanvoer van beide spitsen, al had de rechtervleugel ook defensief werk op te knappen in steun van de breed gespreide driemansachterhoede van de Reds. Zeno Van den Bosch kreeg de niet onaanzienlijke taak de geblesseerde Soumaüla Coulibaly te vervangen, terwijl ook Michel-Ange Balikwisha vanwege blessure moest toekijken. Kansen dus voor Young Reds Milan Smits, Mahamadou Doumbia of Victor Udoh, de topschutter van Faris Haroun en zijn team.

Het eerste applaus voor Toby Alderweireld nauwelijks uitgestorven, of Chidera Ejuke bracht de bal voor het eerst dit kalenderjaar aan het rollen. De Reds grepen onder aanvoering van Vincent Janssen naar de bal. Ook al had de bezoekende afweer aanvankelijk geen grip op de onvoorspelbare invallen van Chidera Ejuke, pas op de tiende minuut moesten ze voor het eerst een hoekschop voor Arthur Vermeeren toestaan. Niet verrassend dat George Ilenikhena even later doelman Patron aan het werk kon zetten. Eerst nog gered door de buitenspelval, moest de Charleroi-doelman vervolgens lijf en benen in de strijd werpen om het schot van Arbnor Muja te keren. Nauwelijks de bal beroerd of Arbnor Muja recupereerde het balverlies van Guiagon, stuurde parfait via ploegmaats Arthur Vermeeren, Owen Wijndal tot bij Chidera Ejuke die Vincent Janssen in de zestien vond voor een perfecte trap in de linkerbenedenhoek. Hier hadden de bezoekers niet van terug, al kwamen ze even voor het half uur even opzetten voor hun eerste hoekschop van de partij. De Great Old antwoordde beheerst met een schot uit de draai van Owen Wijndal (naast). Een afgeweerde corner van Mbenza werd de ideale oversteek voor Arthur Vermeeren en een aansluitende doelpoging van Mandela Keita. Vuurkracht uit alle hoeken en dus beloonde de Great Old zichzelf en de fans nog voor de rust met een tweede, geruststellende doelpunt. George Ilenikhena had eerder de wolken gezocht, maar in de rebound van dat krachtdadige schot van Chidera Ejuke prikte hij de dubbele voorsprong op het scorebord. De voorbereiding van Jurgen Ekkelenkamp was al knap om zien geweest. Owen Wijndal testte de grijphanden van doelman Patron en aan de overkant moest ook Gouden Doelman 2023 Jean Butez de kopbal van Dragsnes klemmen.

Rusten en terugkeren in ongewijzigde samenstelling. Bij Sporting bleef Boukamir in de kleedkamer, hij werd vervangen door Heymans. Hoewel nauwelijks bij de bal, richtten de bezoekers via Rogelj het eerste gevaartje van de periode aan. Wie ook zijn directe tegenstander, Chidera Ejuke bleef ongrijpbaar, zijn gekrulde schot schoot aan het doel van Patron voorbij. Jean Butez bracht zijn vuisten in stelling om de kopslag van Van Cleemput op vrijschop van Mbenza af te weren. In de reactie liep ook Mbenza tegen de gele kaart van Lambrechts aan. Sporting du Pays de Charleroi zocht, maar knalde plots tegen een derde tegentreffer aan. Owen Wijndal had al eerder deze middag geoefend en zag zijn uithaal in de rechterbenedenhoek verdwijnen. "Ging lekker binnen", moet de linksachter gedacht hebben. Coach Mazzu stuurde Stulic tussen de lijnen en plots vonden de bezoekers de oversteek richting Jean Butez. Meer dan een hoekschop en een te hoog gericht schot van Zorgane leverde dat voorlopig niet op. In al hun ijver moesten ze evenwel opnieuw incasseren. De hoekschop afgedwongen door Owen Wijndal en getrapt door Arthur Vermeeren, vond via Toby Alderweireld diens ploegmaat Jurgen Ekkelenkamp voor een vierde goal na goede keuring vanuit Basecamp Tubize. Debutant Victor Udoh, met tien rozen achter zijn naam bij de Young Reds, kreeg van achteruit aangespeeld. Zijn doelpoging was opportunistisch, maar te hoog gericht. Heel even werd de Bosuil nog een nanoseconde stil na een onverwacht tegendoelpunt van ex-Bosuil Bernier. Het kon de feeststemming op en rond het terrein nauwelijks verstoren. Mooi begin van 2024...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 21/01/2024)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
33 Zeno Van den Bosch
23 Toby Alderweireld (K)
5 Owen Wijndal - 65'
11 Arbnor Muja
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
19 Chidera Ejuke
24 Jurgen Ekkelenkamp - 76'
9 George Ilenikhena - 41'
18 Vincent Janssen - 19'
 
73' 19 Chidera Ejuke (uit)/
7 Gyrano Kerk (in) - 87'
73' 18 Vincent Janssen (uit)/
46 Milan Smits (in)
78' 9 George Ilenikhena (uit)/
60 Victor Udoh (in)
78' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
17 Jacob Ondrejka (in)
83' 11 Arbnor Muja (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
Sp. du Pays de Charleroi
1 Pierre Patron
4 Jules Van Cleemput
32 Mehdi Boukamir
21 Stelios Andreou
29 Zan Rogelj
8 Parfait Guiagon
26 Marco Ilaimaharitra (K) - 43'
6 Adem Zorgane
15 Vetle Dragsnes
80 Youssef Sylla
7 Isaac Mbenza - 58'
 
46' 32 Mehdi Boukamir (uit)/
18 Daan Heymans (in)
46' 29 Zan Rogelj (uit)/
28 Ken Nkuba (in)
66' 8 Parfait Guiagon (uit)/
19 Nikola Stulic (in)
78' 80 Youssef Sylla (uit)/
17 Antoine Bernier (in) - 85'
86' 26 Marco Ilaimaharitra (uit)/
44 Ryota Morioka (in)