F.C. Barcelona

5 - 0

Din. 19/09/2023 21:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Estadi Olímpic Lluís Companys

Toeschouwers: 40.989
 
Scheidsrechter: Radu Petrescu

Lijnrechters: Radu Ghinguleac - Mircea Mihail Grigoriu

Vierde official: Marcel Birsan
 
Kennismaking met Europese topclub
Het jaar van 'Den Dubbel' zorgde ook deze zomer voor rood-wit succes voor de Ploeg van 't Stad. De kern werd opgewaardeerd met jong talent, de Supercup staat ondertussen te pronken in het Bosuilstadion en de kwalificatieronde voor de Champions League werd in twee moeilijke hordes genomen tegen de Griekse kampioen AEK Athene. Royal Antwerp FC mocht zich deze dinsdagavond voor het eerst op het kampioenenbal in gloednieuwe turquoise uitrusting met rood-wit kraagje presenteren in het Estadi Olímpic Lluís Companys. De oudste club van ons land werd eerder ingedeeld in groep H, samen met o.a. viervoudig Champions League winnaar CF Barcelona. Huidig Antwerpcoach Mark van Bommel was een van die helden die er ooit de trofee met de grote oren in de lucht had mogen steken. Nu stond hij in de dug-out als coach van Royal Antwerp FC. Nadat eerder in het seizoen Sam Vines langdurig uitgevallen was, moest de rood-witte technische staf bijkomend rekening houden met de onbeschikbaarheid van Jacob Ondrejka. Ook hij maakte de verplaatsing dus niet mee. De Antwerpcoach, geen groot liefhebber van rotatie, stuurde tien van XI die voorgaande vrijdag in het Kuipje de eerste overwinning ooit tegen KVC Westerlo boekten, tussen de lijnen. Arbnor Muja nam op rechts over van Gyrano Kerk. Ook bij de thuisploeg geen perfecte doorslag van het laatste competitie-elftal, dat Betis Sevilla over de knie legde. Een ding was zeker Ilkay Gündogan en Rapinha zouden weldra een rol van betekenis vervullen voor de thuisploeg. Royal Antwerp FC kon overigens rekenen op vocale steun die doorheen het vaak negatieve commentaar tot in de huiskamers te horen was. Aanvoerder Toby Alderweireld bracht van bij de Roemeense scheidsrechter Petrescu de aftrap mee voor ploegmaat Vincent Janssen.

Ritchie De Laet zag vanuit de dug-out hoe zijn ploegmaats enige tijd respijt kregen van de Catalaanse topclub. Gavi moest enkele keren foutief ingrijpen en zou later ook nog tegen geel aankijken. Weldra nam de thuisploeg het initiatief over, palmde zelfs stormenderhand de rood-witte speelhelft over met een aantal venijnige doorsteekballen. Zo wisten De Jong en Lewandowski doorheen de afweer te sturen voor een knal in de korte hoek van João Félix. Nauwelijks bekomen van deze treffer of de VAR nam het initiatief over om het doelpunt van Lewandowski te herbekijken. Het leek initieel of de assist van João Félix was vertrokken vanuit buitenspel. Helemaal Blaugrana en zwart werd het Royal Antwerp FC voor de ogen als een schot van Rapinha via een lichaamsdeel van Jelle Bataille voorbij Jean Butez caprioleerde en via de verste staak tegen de netten dwarrelde. Het was pompen of verzuipen voor Toby Alderweireld en co. CF Barcelona leek even gas terug te nemen, of ze mochten alweer naar het cornerpunt met Gündogan. Opnieuw gevaar van Rapinha, al waren er nu wel de handen van Jean Butez om het schot te grijpen. Mandela Keita had het hard te verduren van Gavi, die prompt werd opgeschreven. Bijna in review-time of er was plots toch een lichte opstoot van activiteit aan de rand van de lokale zestien. Ter Stegen overmeesterde de poging van Arbnor Muja. Linksachter Baldé had met een schot in het zijnet van Jean Butez het laatste woord in deze eerste periode voor debutant Royal Antwerp FC.

Voorspelbaar moeilijk? Er was nog meer op komst van de Catalaanse grootmacht. Een vroege vierde treffer van Gavi in de linkerbovenhoek was het resultaat van een stevige combinatie met De Jong, Lewandowski, Gündogan en Balde aan de bal. Tijd voor een dubbele wissel Lopez en Romeu werden gebracht om nog een half uurtje oorlog te stoken. Vooral Lopez maakte een opvallende invalbeurt. Probeerden de Antwerpjonkies ondertussen wat terug te doen, pal op het uur bracht team Mark van Bommel drie verse krachten. Ritchie De Laet, George Ilenikhena en Alhassan Yusuf Abdullahi kwamen het terrein van het Estadi Olímpic Lluís Companys op, maar moesten spoedig nog mee een vijfde tegentreffer incasseren. Rapinha joeg de tweede paal aan, waar João Félix vernietigend met het hoofd uithaalde. Royal Antwerp FC kwam zowaar een aantal keren met Ritchie De Laet over de rechterflank aanzetten. Amper op het terrein of Gyrano Kerk kon op aangeven van Arthur Vermeeren de diepte in, George Ilenikhena bereiken voor een stevige uithaal op Ter Steegen en in de rebound was er nog een afgeblokte poging van Arbnor Muja of de vlag ging alsnog de hoogte in. Gündogan permitteerde zich nog een onbestrafte schwalbe in de zestien, na voorbereidend werk van de jonge invaller Lamine Yamal. Amper zestien, maar bezorgde Owen Wijndal nog een moeilijk matcheinde. Aangespeeld door Ritchie De Laet kwam George Ilenikhena nog een keer atletisch bij de bal, maar hij zag zijn poging voorbij de verste paal schieten. Lewandowski knalde in blessuretijd nog een keer de wolken tegemoet en de leerrijke ontgroening van Royal Antwerp FC was over.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 19/09/2023)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille - 22' (O)
23 Toby Alderweireld
44 Soumaüla Coulibaly
5 Owen Wijndal
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
 
60' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
60' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
60' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
2 Ritchie De Laet (in)
73' 34 Jelle Bataille (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
83' 11 Arbnor Muja (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
F.C. Barcelona
1 Marc-Andre ter Stegen
2 João Cancelo
23 Jules Koundé
15 Andreas Christensen
3 Alejandro Balde
22 Ilkay Gündogan
21 Frenkie De Jong
6 Gavi - 36' - 54'
11 Raphinha
14 João Félix - 11' - 66'
9 Robert Lewandowski - 19'
 
58' 21 Frenkie De Jong (uit)/
18 Oriol Romeu (in)
58' 6 Gavi (uit)/
32 Fermin Lopez (in)
68' 11 Raphinha (uit)/
7 Ferran Torres (in)
68' Joao Felix (uit)/
27 Lamine Yamal (in)
76' Joao Cancelo (uit)/
20 Sergi Roberto (in)