R. Antwerp F.C.

2 - 3

Woe. 04/10/2023 18:45 u.

F.C. Shakhtar Donetsk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 15.000
 
Scheidsrechter: Rade Obrenovic (Slo.)

Lijnrechters: Jure Praprotnik (Slo.) - Grega Kordez

Vierde official: Slavko Vincic
 
De Champions League in Antwerpen - eerste bedrijf
De fans waren meer dan klaar voor die eerste keer het eigen team, Royal Antwerp FC, Champions League horen, zien en aanmoedigen in het eigen stadion. Het Bosuilstadion had net als de XI van Mark van Bommel een lichte make-over ondergaan. De Champions League kleuren konden helaas aan het gezicht van de lege historische tribune twee weinig veranderen, al was op de andere tribunes wel de maximale capaciteit bereikt. Ook het bezoekersvak zat (bijna) afgeladen vol enthousiaste fans van het Oekraïense FC Shakhtar Donetsk. Ze zouden niet alleen voor maar ook tijdens de wedstrijd proberen door het lokale volume te breken, al was dat bij aanvang en bij uitbreiding de hele eerste helft een bijzonder zware klus. Bezoekend coach Van Leeuwen stuurde in vergelijking met de eerste speeldag twee nieuwe namen tussen de lijnen, maar behield wel zijn ongewone tactische bord in een vier - een - vier - een systeem. Ondanks de keiharde kennismaking met het Europese topvoetbal in het Estadi Olímpic Lluís Companys, behield Antwerpcoach Mark van Bommel het vertrouwen in zijn (jonge) elftal, maar moest wel node ervaren krachtpatser Ritchie De Laet missen vanwege blessure. Het eerste en mogelijk ook het laatste woord was aan Toby Alderweireld bij scheidsrechter Rade Obrenovic.

Het eerste balcontact lag bij Shakhtar-spits Sikan. Weldra kon hij zijn aanvoerder Stepanenko in stelling brengen voor een eerste doelpoging richting Jean Butez. De Antwerpdoelman had vervolgens weinig tot geen werk, maar zag wel hoe Arthur Vermeeren de ervaren Rakitskiy in twee tijden te grazen nam, Arbnor Muja bediende die eens in schietpositie keihard uithaalde in de linkerhoek. Nauwelijks afgetrapt of Owen Wijndal bediende via het hoofd van Rakitskiy Arbnor Muja die de bal in de vlucht over de dwarsligger richtte. SD-spits Sikan maakte kennis met de rood-witte buitenspelval, al was het vooral Vincent Janssen die worstelde met dit onderdeel van het reglement. In een duel met Sudakov liep Mandela Keita als eerste tegen de gele kaart van Obrenovic aan. Pech: de uithaal van Vincent Janssen streelde de buitenkant van de rechterpaal. Halverwege de eerste periode joeg Sudakov zijn tweede hoekschop in een reeks van twee gevaarlijk doorheen het rood-witte doelgebied om uiteindelijk voorbij de tweede paal uit te komen. Bij diens volgende corner haalde Jean Butez de bal klemvast uit de lucht. Zo snel kon het gaan: Jean Butez joeg Arthur Vermeeren aan, die onmiddellijk de spurtende Michel-Ange Balikwisha bediende die de bal deskundig over & naast de uitlopende Riznyk tegen het touwwerk joeg. Geen onmiddellijke reactie bij de tegenstander en dus werd er rusten geblazen met een dubbele lokale bonus.

De bal amper in het spel na de kampwissel of deklat noch Jean Butez waren bij machte de kopslag van Sikan af te weren. De achterstand gehalveerd, werd Royal Antwerp FC onder impuls van Zubkov en de bij Antwerpsupporters welbekende Yehor Nazaryna achteruit gedrongen. Konoplia en en Azarov ondersteunden de aanvallende bewegingen langs de linker- en rechterzijlijn. De tegenstander kreeg plots vleugels. Pogingen van Nazaryna en Kryskiv misten de juiste richting. Arthur Vermeeren haalde dreigend uit, maar doelman Riznyk bleef baas over het voorwerp. Vincent Janssen trof de vuisten van de bezoekende doelman, Arthur Vermeeren stuurde de terugkaatser naast. De jonge Bosuilmiddenvelder teruggefloten voor een overtreding op Sudakov, trof centrale verdediger Rakitskiy raak in de rechterbenedenhoek. Anthony Valencia kwam Jurgen Ekkelenkamp vervangen, maar werd door de wat onduidige beslissingen van de wedstrijdleiding in verwarring gebracht. Helemaal in de fout ging Obrenovic na een overtreding op Owen Wijndal die Sikan de gelegenheid bood zijn tweede van de avond in het doel van Jean Butez te deponeren. De bezoekers plots op voorsprong. Royal Antwerp FC trok een (voorzichtig) eindoffensief op gang dat ruim in blessuretijd op de stip belandde. De hele procedure duurde ellendig lang, bracht zelfs ervaren kracht Toby Alderweireld aan het twijfelen, die de strafschop uiteindelijk naar de verkeerde kant van de staak stuurde en zo een ultieme kans op de gelijkmaker en een eerste Europese punt voor zijn rood-witte kleuren miste...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 04/10/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
23 Toby Alderweireld (K) - 90'
44 Soumaüla Coulibaly
5 Owen Wijndal
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita - 12'
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja - 3'
10 Michel-Ange Balikwisha - 33'
18 Vincent Janssen - 37'
 
74' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
83' 5 Owen Wijndal (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
83' 27 Mandela Keita (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
87' 11 Arbnor Muja (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
F.C. Shakhtar Donetsk
31 Dmytro Riznyk
26 Yukhym Konoplya - 36'
44 Yaroslav Rakitskiy - 66' - 71'
22 Mykola Matviyenko
16 Irakli Azarov
29 Yehor Nazaryna
6 Taras Stepanenko (K)
10 Georgiy Sudakov
11 Oleksandr Zubkov
8 Dmytro Kryskiv
14 Danylo Sikan - 48' - 76' - 82'
 
87' 14 Danylo Sikan (uit)/
9 Maryan Shved (in)