R. Antwerp F.C.

1 - 4

Woe. 25/10/2023 21:00 u.

F.C. Porto

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 13.651
 
Scheidsrechter: Benoît Bastien (Fra.)

Lijnrechters: Aurélien Berthomieu (Fra.) - Aurélien Drouet (Fra.)

Vierde official: Jérôme Brisard
 
Champions League is een keiharde leerschool
Terwijl Royal Antwerp FC afgelopen weekeinde voor de elfde keer het nationale strijdtoneel betrad, was de Portugese competitie amper toe aan de vijfde speeldag. Tel daarbij nog de twee zware kwalificatiewedstrijden die de Belgische landskampioen wel moest afwerken en de jarenlange ervaring van de tegenstander op het Europese platform en het moest opnieuw duidelijk zijn dat team Mark van Bommel en zijn selectie zich alweer geplaatst zagen voor een loodzware CL-opdracht. Net als voor de voorgaande twee wedsstrijden, bedacht coach Conceição een mini-rotatie voor zijn basiselftal. Zo zochten Cardoso en Baro de dug-out op in het Bosuilstadion. Ook hield de Portugese selectieheer Evanilson achter de hand voor een opdracht later in de partij. Speculaties alom in de lokale pers, maar de Antwerpcoach pakte wel verrassend uit met een basisplaats voor Ritchie De Laet. Bij afwezigheid van de geblesseerde Mandela Keita, stuurde hij ook Alhassan Yusuf Abdullahi van bij aanvang tussen de lijnen om samen met Arthur Vermeeren de verwachte Portugese Sturm und Drang te counteren. Vijfenveertig minuten, maar niet veel langer zou dat plan meer dan standhouden.

Hoewel het bezoekersvak de nodige mist spuide over het terrein, mocht Taremi voor diens kleuren netjes op tijd reageren op het eerste fluitsignaal van de Franse scheidsrechter Bastien. Kortaangebonden, incasseerde Arthur Vermeeren bij diens eerste duel een vrijschop tegen. De Great Old trok gedecideerd naar voren. Jurgen Ekkelenkamp leverde al snel een voorzet op maat af, helaas niemand van de rood-witte aanvallers op de plaats om er wat mee te doen. Jean Butez mocht de grijphanden uitsteken om een schot van Eustaquio te klemmen. Arbnor Muja, auteur van het allereerste CL-doelpunt van Royal Antwerp FC, kon controleren en in de draai vuren. Bezoekend doelman Costa kon pakken en het voorwerp heel langzaam opnieuw speelklaar maken. Hoewel niet hondsbrutaal, maar wel stevig in het duel, ging Eustaquio op de bon bij scheidsrechter Bastien. Carmo zou dat rijtje gele zondaars nog voor de rust vervoegen. Halverwege de periode stak Galeno de bal voorlangs doorheen het rood-witte doelgebied, echt gevaarlijk zouden de bezoekers nooit worden in die eerste periode. Aangespeeld op de rechterflank door Arthur Vermeeren, trok Arbnor Muja naar binnen en zag zijn schicht rakelings over de dwarsligger tribune drie tegemoet vliegen. Een voorproefje. Portugees balverlies kwam bij Vincent Jansen die tussen drie stevig opzittende verdedigers ultiem Alhassan Yusuf Abdullahi wist te bereiken voor een knal in het dak van het doel. Hij zette de Bosuil meteen in vreugde.

Was die vreugde van korte duur, balverlies laag op het terrein werd inderdaad meesterlijk afgestraft door Evanilson die in blessuretijd zijn ploegmaat linksachter Wendell was komen vervangen. In weinige minuten leek de slaapwandelende tegenstander helemaal klaar voor een tweede treffer. Af de doelman en via een reeks voeten, kwam Eustaquio los voor een verdubbeling van de Portugese score. Had de VAR ondertussen een buitenspelsituatie gecheckt, of Owen Wijndal kwam de moegestreden Ritchie De Laet vervangen. Vincent Janssen viseerde op aangeven van Michel-Ange Balikwisha de korte hoek. Costa was ter plekke. Toby Alderweireld kopte de flink aangesneden hoekschop over het bezoekende doel. Halverwege de periode brak FC Porto vliegensvlug over links uit, vond centraal opnieuw Evanilson die Jean Butez met een gestrekt schot opnieuw kansloos liet. Jurgen Ekkelenkamp reageerde. Diens halve omhaal oogde spectaculair, maar vond het doelkader niet. Vincent Janssen probeerde het vanop afstand, zijn laatste bijdrage. Volgde meteen een drievoudige wissel in rood en wit. Chidera Ejuke liep zich de ziel uit het lijf, maar het mocht niet baten. Nauwelijks het slotoffensief gelanceerd, of Evanilson kwam los in de vijandelijke zestien voor diens derde treffer van de avond. Pech voor Anthony Valencia. Nauwelijks een tiental minuten op het terrein of hij moest zich na een dubieus contact in de zestien al geblesseerd laten vervangen. De Champions League is een ongenadige leerschool voor de pupillen van team Mark van Bommel...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 25/10/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K) - 90'
44 Soumaüla Coulibaly
34 Jelle Bataille
48 Arthur Vermeeren
8 Alhassan Yusuf Abdullahi - 37'
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja - 72'
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
 
60' 2 Ritchie De Laet (uit)/
5 Owen Wijndal (in)
77' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
77' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
77' 11 Arbnor Muja (uit)/
19 Chidera Ejuke (in)
90' 55 Anthony Valencia (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
F.C. Porto
99 Diogo Costa
23 Joao Mario
3 Pepe - 61'
4 David Carmo - 44'
18 Wendell
20 Andre Franco
22 Alan Varela
6 Stephen Eustaquio - 14' - 54'
13 Wenderson Galeno
11 Pepê
9 Mehdi Taremi
 
44' 18 Wendell (uit)/
30 Evanilson (in) - 46' - 69' - 84'
66' 20 Andre Franco (uit)/
15 Jorge Sanchez (in)
82' 6 Stephen Eustaquio (uit)/
8 Marko Grujic (in)
82' 22 Alan Varela (uit)/
16 Nicolas Gonzalez (in)
82' 11 Pepê (uit)/
10 Chico Conceicao (in)