Europa League - 29 oktober 2020 - 18:55u. - Bosuilstadion
Aftellen naar Tottenham Hotspur FC
(28/10/2020)(Auteur: Frank Nicola)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Historiek en erelijst
De Spurs werden gesticht in 1892 en hebben een erelijst om U tegen te zeggen. De eerste Europese trofee kwam er in 1963. Ze wonnen toen al de finale van de toenmalige Beker der Bekerwinnaars tegen Atletico Madrid met overtuigende 5-1 cijfers. In de UEFA Cup stonden ze tweemaal op het hoogste schavotje. In 1972 werd in een dubbele confrontatie afgerekend met Wolverhampton FC, 12 jaar later moest de meest prestigieuze club van België er aan geloven. Na een 1-1 gelijkspel in het Astridpark volgde op White Hart Lane een thriller van formaat. RSC Anderlecht moest de duimen
leggen na verlengingen en het nemen van strafschoppen. De club uit Noord-Londen veroverde in 1951 en 1962 de Engelse landstitel en triomfeerde liefst acht keer in de prestigieuze FA Cup. Op het palmares staan ook vier League Cups en zeven Community Shields. Vrij recent werd de CL finale verloren van Liverpool FC.

Vorig seizoen
Na het ontslag van Mauricio Pochettino moest Jose Mourinho vanaf 20 november 2019 de meubelen komen redden. De club stond bij zijn aantreden in de rechterkolom en Europees voetbal was geen zekerheid meer. The Special One realiseerde een comeback. De Spurs eindigden op een verdienstelijke zesde plaats. Van de 19 thuiswedstrijden in de Premier League won onze opponent 12 keer. Drie draws en vier nederlagen werden eveneens in de geschiedenisboeken bijgeschreven. Op verplaatsing was de club minder succesvol. Slechts vier uitzeges tegenover zeven nederlagen en acht gelijke spelen, een topclub onwaardig. Ook verzamelde de club 82 gele en drie rode kaarten in de 38 gespeelde wedstrijden. Harry Kane werd clubtopscorer met 18 doelpunten, spitsbroeder Heung Min Son leverde 10 assists.

Met het ontslag van trainer Pochettino en het ontbreken van een technisch sportieve directeur liep de vorige campagne dus niet van een leien dakje. Nooit legde Tottenham meer neer voor een inkomende transfer. Met het inhalen van Ndombele verloor de clubkas 60 miljoen euro. De nieuwe hoofdcoach ligt vanaf zijn aantreden op ramkoers met zijn goudhaantje en enfant terrible Dele Alli. Ook de Deense topmiddenvelder Eriksen past niet in de plannen van Mourinho. Hij vertrok inmiddels naar Inter. Met een fantastische eindsprint na de coronabreak wisten de hoofdstedelingen zich in extremis te plaatsen voor Europa League voetbal. Dat was echter te weinig voor de ambities van voorzitter Levy. De club renoveerde immers haar stadion. Het oude onderkomen op White Hart Lane kreeg een facelift en de capaciteit steeg van 35 naar 62 000 plaatsen. Tijdens de verbouwingswerken speelde de club haar thuiswedstrijden af op het magische Wembley. Om de begroting in evenwicht te houden is CL voetbal een must!

Premier League 2020-2021
Na vier oefenduels begon de club aan een nieuwe campagne. Op het moment van schrijven totaliseren de Londenaren 11 punten uit 6 PL duels. Drie overwinningen, twee draws en één nederlaag. Met 16 doelpunten is het wel de vlotst scorende ploeg, maar acht tegendoelpunten zijn naar behoren. Op de openingsspeeldag kwam seizoensrevelatie Everton winnen in het Tottenhamstadion. Een doelpunt van goalgetter Dominic Calvert Lewin was genoeg voor de zege. Dan volgde er een eerste uitschieter. In Saint Mary’s werd thuisploeg Southampton weggepoetst met overtuigende 2-5 cijfers. Met 4 assists van Harry Kane en 4 goals van de Zuid-Koreaanse sensatie Heung min Son. Op 27 september volgde een nieuwe domper. Het bescheiden Newcastle United kwam een punt halen dank zij een betwiste penalty in blessuretijd. Op dat moment had de thuisploeg evenwel met ruime cijfers aan de leiding moeten staan. Doelman Darlow en zwakke afwerking zorgden voor treurnis bij de poulains van Mourinho. De rollercoaster van emoties ging de volgende week verder. Enigszins geholpen door de rode kaart van Martial werd op Old Trafford voetballes gegeven. Jose Mourinho en zijn falanx scoorden er liefst zesmaal. Na een vroeg openingsdoelpunt van het Portugese wonderkind Fernandes blies er een wervelstorm doorheen de Manchestergelederen, bekroond met een brace van resp. Kane en Son. Ook Ndombele en Aurier troffen raak. Na die topprestatie toonde de spelerskern wederom zijn labiliteit. Thuis werd in de volgende wedstrijd een 3-0 voorsprong na vijftien minuten spel nog weggegeven tegen laagvlieger West Ham United. Op sociale media amuseerden thuisfans zich toen de Spurs Bale konden inbrengen en West Ham Lanzini. Wel, Bale raakte geen bal, Lanzini scoorde de gelijkmaker (3-3) in the dying seconds. In de meest recente match wonnen de Spurs met het kleinste verschil op het veld van Burnley FC. Son was alweer de auteur van het beslissende doelpunt op Turf Moor.

Europa League 2020-2021
Op 17 september begon voor de Spurs het Europese avontuur. Het won met enig fortuin de wedstrijd in Plovdiv. Geholpen door twee uitsluitingen bij de thuisclub kon Tottenham in de laatste tien minuten het pleit in haar voordeel beslechten. Met een penaltytreffer van Kane en een doelpunt van Ndombele bleken de Londenaars in de afrekening te sterk voor de Bulgaren. Volgende landingsplaats heette Skopje in Macedonië. Het plaatselijke Shkendria werd verslagen met logische 1-3 cijfers.
Aan het kanon stonden deze keer Lamela, Son en Kane. Nadien volgde dan de barragematch tegen Maccabi Haifa voor intrede in de groepsfase van de Europa League. Een doelpuntenfestival werd het. Drie voor Kane, twee voor Lo Celso en nog elk een voor Lucas Moura en Dele Alli zorgden voor 7-2 eindcijfers. Dus mochten de Londenaars na het gebikkel tegen de mindere goden uiteindelijk aantreden in de Europa League. In groep J zijn R Antwerp FC, Ludogorets Razgrad en LASK Linz de tegenstanders. In de eerste poulewedstrijd werd LASK van het terrein geveegd. Doelpunten van Lucas Moura, een owngoal van Andrade en een treffer van Son zorgden voor een grote overwinning. De grote favoriet in de groep speelde
met: Hart, Doherty, Davinson Sanchez, Davies (cap), Reguilon, Hojbjerg (62’ Sissoko), Winks, Lamela (62’ Dele Alli), Bale (62’ Son), Lucas Moura (78’ Carabao).

League Cup
Een ruime kern hebben heeft zo zijn voordelen. Ook in de League Cup doen de Spurs van zich spreken. In het eigen stadion werd topfavoriet Chelsea na een 1-1 gelijke stand en strafschoppen naar huis gestuurd. Lamela zorgde voor de gelijkmaker..

Spelerskern
Met 29 kernspelers onder wie 20 buitenlanders kan Jose Mourinho niet klagen. Kwaliteit is er voldoende aanwezig, getuige zijn de 19 (!) A-internationals van diverse nationaliteit. Volgens Mourinho moet het kapitaal op het veld staan en dat is het geval. We sommen even op in miljoenen euro transferwaarde: Lloris (12), Sanchez (45), Dier (22), Alderweireld (20), Reguilon (28), Davies (18), Doherty (20), Aurier (16), Winks (28), Höjbjerg (25), Ndombele (40), Lo Celso (35), Sissoko (18), Dele Alli (52), Son (75), Bergwijn (28), Bale (25), Lucas Moura (25), Kane (120) en Vinicius (20), een summiere opsomming. Wisselmogelijkheden zat zonder aan kwaliteit in te boeten. We moeten dan nog even melden dat Bale , Sissoko en Ndombele door omstandigheden serieus in waarde zijn gedaald.

Enkele sterkhouders:
Rugnummer 4 Toby Alderweireld aka Mega Toby
Mega Toby kreeg zijn opleiding in het Veltwijckpark in Ekeren. Daar speelde hij van 1994 tot 1999, vervolgens GbA van 1999 tot 2004. Overstap naar hoofdaandeelhouder Ajax in 2008. Tot 2013 zou hij met furore de Amsterdamse kleuren verdedigen. Daarna volgde een mislukt avontuur bij Atletico Madrid. De Spaanse club leende hem uit aan Southampton waar hij een fantastisch seizoen draaide. Hij werd in 2015 opgepikt door zijn huidige werkgever. Met 101 interlands en vijf doelpunten heeft hij ook in het nationale elftal van zich doen spreken. Door de blessure van Kane kreeg hij vorig seizoen de meeste speelminuten. Nu is hij geen absolute vaste waarde meer, maar zijn internationale ervaring en passes vanuit het verdedigende compartiment blijven een lust voor het oog.
Rugnummer 9 Gareth Bale. Niettegenstaande hij belangrijke doelpunten heeft gemaakt voor de Koninklijke uit Madrid was zijn passage in Spanje geen doorslaand succes geworden. Hij liet er ook geen twijfel over bestaan waar zijn prioriteiten lagen: Wales, golf en op de derde plaats pas Real Madrid. Zelf hebben we kunnen aanschouwen hoe de flegmatieke winger uitgefloten werd door zijn eigen aanhang. Het feit dat hij in al die jaren vertikte om een woordje Spaans te spreken zal er niet vreemd aan zijn. Topcoach Mourinho brengt hem nu mondjesmaat in het elftal al is hij vooral een prestigeproject van voorzitter Levy en dat kan bij Mourinho wel eens wrevel opwekken.
Rugnummer 10 Harry Kane, is een speler uit de eigen opleiding. Ook Captain Fantastic heeft moeten investeren om uiteindelijk in het eerste elftal te geraken. Na uitleenbeurten bij Leyton Orient FC, Milwall FC en Norwich City werd hij toch goed genoeg bevonden om een kans te krijgen. De rest is geschiedenis: gewaardeerd door zijn club en zijn land breekt hij record na record. Enkel blessures weerhouden hem ervan om topscorerstitels binnen te rijven. Op het afgelopen WK was hij topschutter met vijf goals. Zijn repertoire is nog uitgebreider geworden. Harry Kane laat zich meer terugzakken en geeft nu ook talrijke assists aan zijn teamgenoten. Of zoals ze op White Hart Lane zingen: “He is one of our own!!!”.
Rugnummer 7 Heung-min Son. De Zuid Koreaan wordt beter en beter. Na omzwervingen bij HSV en Bayer Leverkusen stak de aanvaller de plas over. Momenteel is hij de topscorer van Tottenham Hotspur en de Premier League. Zijn vierklapper op Southampton zit daar voor veel tussen. De snelle, dribbelvaardige afwerker heeft geen kopzorgen meer sinds hij zijn verkorte legerdienst in Korea achter de kiezen heeft. Nu kan hij zich ten volle concentreren op zijn werkgever. Als speerpunt van de aanval stelt hij niet teleur.
Manager
De echte ster van onze opponent is geen speler, maar de manager: Jose Mourinho aka The Special One. Na succesvolle periodes bij Porto, Chelsea en in mindere mate Real Madrid werd hij beschadigd als succescoach op Old Trafford. Bij Manchester United wilde het niet boteren tussen hem en de spelersgroep. Ontslag en afwachten op een nieuwe uitdaging. Op 20 november 2020 presenteerde voorzitter Levy de nieuwe coach van Tottenham. Na het offensieve voetbal van Pochettino kwam het meer realistische spelpatroon van Mourinho. In de Amazon reeks All or Nothing over het wel en wee van de hoofdstedelingen gaf hij een inkijkje achter de schermen. En het is zeker geen positief nieuwsshow voorwaar… We zien Jose Mourinho zitten op zijn bureaustoel en hij begint te schrijven op een papiertje met daarop een veld. Eerst de linksbuiten, welke opties zijn er? En zo gaat hij het hele team af. Voor hem hangt een televisie waarop zijn aanstelling wordt besproken bij Sky Sports. Pundit Jermaine Jenas is vernietigend in zijn oordeel. "Ik ben verrast door het ontslag van Pochettino, maar nog meer verrast, omdat ze kiezen voor Mourinho. Hij is over zijn top heen, kijk wat er met hem is gebeurd bij Manchester United." Voor de zin werd afgemaakt, was Mourinho al naar de televisie gelopen om hem af te zetten. ‘Fuck off’, voegt de Portugees nog toe aan de commentaar van de ex-speler van de Spurs en Engeland. Zo kennen we Jose Mourinho en zijn verhouding met de media inmiddels wel. Say
no more. Een attractie op de Bosuil zal hij zeker zijn.

Prognose
Gezien het budget en het aantal gelouterde spelers in zijn kern mogen de Spurs op de Bosuil niet verliezen. Met een mix van zijn sterkste elf en enkele invallers zal Jose Mourinho proberen de driepunter in de wacht te slepen. Een op dreef zijnde thuisploeg zal zich niet zomaar gewonnen geven in dit prestigetreffen. We zijn benieuwd wat Nico Claesen voor deze wedstrijd zou pronostikeren. Hij speelde immers voor beide clubs en moet dus wel een kenner zijn en dus houdt hij de kerk in het midden met een doelpuntenrijk gelijkspel. Daar hebben we verder dit aan toe te voegen: afstemmen op Sporza voor de live uitzending is de boodschap. "Kane kan niet mee en Bale raakt geen bal", zo zouden we het graag zien op de Bosuil donderdagavond. Tot dan!
 
  
HOME