Europa League - Groep D - Wedstrijd 4
Aftellen naar wedstrijddag Royal Antwerp FC-Fenerbahce SK
(03/11/2021)(Auteur: Frank Nicola)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Historiek
Fenerbahçe Spor Kulubu werd opgericht in 1907. De club behaalde 19 keer de landstitel, de Turkse beker werd zes maal gewonnen. Toch ligt de hoogconjunctuur van de Gele Kanaries al even achter de rug. De afgelopen jaren hebben de grote drie clubs uit Istanbul het niet langer voor het zeggen in de Super Lig. Ook Besiktas en grote rivaal Galatasaray moeten nu concurreren met clubs uit de provincie. Een meer evenwichtige competitie is daarvan het logische gevolg.

Huidig seizoen
De Turkse topclub Fenerbahçe SK bivakkeert momenteel op een zevende positie in de Super Lig. Na het gelijkspel tegen Royal Antwerp FC volgden liefst drie nederlagen in competitieverband. Trabzonspor (3-1 uit), Alanyaspor (1-2 thuis) en meest recentelijk Konyaspor (2-1 uit) bleken te sterk voor de club uit het Aziatische deel van Istanbul. Trainer Vitor Pereira kan zich geen verdere misstappen veroorloven. In Europees verband was in de kwalificatieronde het bescheiden HJK Helsinki kanonnenvoer, maar in de drie wedstrijden tot dusver in de Europa League werden slechts twee punten behaald, wel een gouden punt op de openingsspeeldag in Frankfurt overigens, dank zij een doelpunt van sterspeler Özil.

Spelerskern
De kern telt 32 selectiespelers waarvan er dertien A-internationaal zijn van hun land. De belangrijkste zijn de Turkse nationale doelman Altay, de Hongaarse centrale verdediger Szalai en Braziliaanse middenvelder Luis Gustavo. Op het middenveld maken Kahveci, Osayi Samuel, Kadioglu en sterspeler Mesut Özil de dienst uit. Vooraan komt het gevaar van de Ecuadoriaan Valencia, de Duitser Mergin Berisha en de Uruguayaan Rossi. De spelerskern heeft een waarde van 115 miljoen euro. Dat is meestal een garantie op voetballen in de Champions League. Trainer Vitor Pereira moet alle egootjes in de juiste collectieve richting aansturen en dat is een moeilijke opgave. De ploeg is kwetsbaar bij omschakelingsmomenten. Het spel is vaak stroef. Dynamiek straalt de middenveldlinie niet bepaald uit. Het ontbreken van een fanatiek thuispubliek kan voor de Great Old wel eens het grootste obstakel worden. Benieuwd of Ally Samatta en Michael Frey hun ex-club puntenloos huiswaarts kunnen sturen.
 
  
HOME