Nationale 1A - Jupiler Pro League - speeldag 6 - KAA Gent-Royal Antwerp FC
Ghelamco Arena - zondag 28 augustus 2022 - 13u.30
(25/08/2022)(Auteur: PeWe)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Scheidsrechters: Nicolas Laforge, Laurent Conotte, Vito Di Vincenzo, Kevin Debeuckelaere

De kern: Mickey Balikwisha moest vanwege blessure de Europese beide opdrachten tegen Istanbul Basaksehir aan zich voorbij laten gaan. Gaston Avila was Am Kehrweg in de slotfase diens opgemerkte vervanger. Jurgen Ekkelenkamp was tijdens diens eerste invalbeurt in rood-wit shirt opvallend bedrijvig in de offensieve sector. Nieuweling Arbnor Muja is speelgerechtigd voor de opdracht in de Ghelamco Arena. Björn Engels en Mickey Balikwisha volgen een individueel programma. Er is (nog) geen nieuws bekend over eventuele blessures na de midweekopdracht tegen Istanbul Basaksehir. Of er verschuivingen verwacht moeten/mogen worden in de kern voor de competitieopdracht in de Ghelamco Arena moet de volgende dagen blijken. De gelekaartenbarometer draait stationair op vijf stuks, netjes verdeeld over vijf spelers, een gemiddelde van 1,25 per wedstrijd. De afgelopen week vonden met Davor Matijas en Didier Lamkel Ze, twee spelers een nieuwe club en uitdaging. Terwijl doelman Davor Matijas complimenten oogstte, overheerste een gevoel van opluchting bij het vertrek van DLZ7.

De (18) namen van de selectie (in alfabetische volgorde): A. Y. Abdullahi, T. Alderweireld, G. Avila, J. Bataille, J. Butez, D. da Costa Lima Almeida, R. De Laet, O. De Wolf, J. Ekkelenkamp, M. Frey, P. Gerkens, V. Janssen, K. Miyoshi, R. Nainggolan, C. Scott, W. Pacho Tenorio, A. Valencia, S. Vines.

Facts & figures: gele kaarten spelers JPL >> 5+0, gele dreiging JPL >> niemand, geelgeschorst JPL >> niemand, rode kaarten JPL >> (0), roodgeschorst JPL >> niemand, dokterscabinet >> Björn Engels, Mickey Balikwisha.

Nieuwssprokkels Online:
**Het verleden: het voorgaande seizoen trok de rood-witte karavaan pas eind januari naar de Ghelamco Arena, nadat de ploeg van Brian Priske Pedersen begin oktober de wedstrijd in de eigen Bosuil had gewonnen. Het doelpunt van clubtopschutter Michael Frey volstond voor de zege tijdens de heenronde. In de terugronde stuurde de hoofdcoach zowel Michael Frey als Ally Samatta van bij aanvang tussen de lijnen, maar het was Alhassan Yusuf Abdullahi (foto: archief De ANTWERPSUPPORTER Online) die met een vroege treffer de wedstrijd besliste. Het was overigens niet de enige zege aan de Ottergemsesteenweg voor de Reds. Half januari 2021 had Royal Antwerp FC genoeg aan een doelpunt van Martin Hongla Yma II om de driepunter mee naar Deurne-Noord te pakken. "Vanhaezebrouck baalt in Gent, Vercauteren straalt in de Ghelamco Arena", aldus Frank Nicola in zijn wedstrijdverslag. "Met een tactische masterclass van Frank Vercauteren won de Great Old dit prestigetreffen met de Arsenalscore en dat in een match waar de bezoekers slechts zeven (!) overtredingen maakten, waarvan er twee bestraft werden met een geel karton. Tegenstander KAA Gent maakte er veertien, maar werd amper gesanctioneerd", ook dat lijkt een constante. Met amper een doelpunt elk bleven de partijen tijdens de seizoenen 2020-2021 en 2019-2020 steken op remise. Zinho Gano was in blessuretijd de auteur van de gelijkmaker eind november 2019. Helemaal onvergetelijk is dat doelpunt van Reda Jaadi dat de Great Old net na de promotie lanceerde voor een geslaagd seizoen o.l.v. Laszlo Bölöni. Na enige omzwervingen is de oud-coach net na de doortocht van DLZ geland in het Stade Saint-Symphorien van FC Metz.
**Niet alleen Jean Butez mocht naar binnen met een clean sheet, ook het volledige team slaagde erin voor het eerst dit seizoen in de wedstrijd te beëindigen zonder gele kaarten. Het clubtotaal staat na vier wedstrijden ondertussen toch al op vijf, twee minder dan tegenstander KAA Gent, bij wie Sulayman Marreh nu al drie keer opgeschreven werd.
**Bryan Heynen schoot afgelopen weekeinde met scherp en klom naar de eerste plaats in de topschutterslijst. Hij houdt zo Michael Frey en Mickey Balikwisha achter zich. De beide Antwerpschutters delen de tweede plaats met o.a. Hugo Cuypers die dit seizoen al drie keer raak trof voor KAA Gent.
**Royal Antwerp FC scoorde acht keer en behaalde daarmee twaalf punten. Bij zes van die acht doelpunten kreeg de schutter een beslissende voorzet (assist) van zes verschillende spelers, te weten (in alfabetische volgorde) Alhassan Yusuf Abdullahi, Toby Alderweireld, Ritchie De Laet, Pieter Gerkens, Koji Miyoshi en Sam Vines.
**Met drie uit vier staat Jean Butez aan kop van de rangschikking van de clean sheets, al moet hij wel nog die eerste plaats volgend weekeinde en tijdens de inhaalspeeldag van 31 augustus verdedigen.
**De Young Reds maakten in het Stade Vedette kennis met het competitieve voetbal op niveau van 1e Nationale en waren ondertussen ook gastheer in het Herman Vanderpoortenstadion voor hun leeftijdgenoten van Sporting du Pays de Charleroi, ook bekend onder de naam Zébra Elites.
**Frank Boya verdedigt vanaf het seizoensbegin de kleuren van S.T.V.V. en had tot nog toe in alle wedstrijden van zijn nieuwe club een basisplaats in een vier- of vijfmansmiddenveld.
Gaat Royal Antwerp FC mee de trommel in voor de samenstelling van de poules van de Conference League 2022-2023. We weten het na deze donderdagavondwedstrijd in het Bosuilstadion. De loting wordt vrijdag 26 augustus vanaf 14:30u. georganiseerd in Istanboel en is te volgen via uefa.com
 
  
HOME