Nationale 1A - Jupiler Pro League - speeldag 18 - KVC Westerlo-Royal Antwerp FC
Stadion 't Kuipje - dinsdag 27 december 2022 - 20u.00
(26/12/2022)(Auteur: PeWe)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Scheidsrechters: Nathan Verboomen - Ruben Wyns - Matthias Massa - Wesli De Cremer

De kern: hij heeft om de ons bekende redenen lang op zich laten wachten die achttiende en laatste speeldag van het kalenderjaar 2022. De vakantie, stage en trainingsperiode met fandag waren welgekomen om de batterijen na een intense en hete Europese zomercampagne op te laden. Toch moest team Mark van Bommel met lede ogen toezien hoe de kern opnieuw getroffen werd door enkele blessures bij spelbepalende figuren. Zo kwamen Alhassan Yusuf Abdullahi en Pieter Gerkens hun collega's Björn Engels, Koji Miyoshi en Sam Vines in de blessureboeg vervoegen. Of Christopher Scott na zijn vroege vervanging tijdens de bekerwedstrijd beschikbaar zal zijn, is nog een open vraag. Oranje-international en roodgeschorste Vincent Janssen neemt na de geslaagde zestiende finales van de bekercampagne alvast opnieuw zijn plaats in de kern in. Een speler van de kern komt voor het eerst onder dreiging, al moet moet de technische stad voor deze wedstrijd verder nog geen rekening houden met gele of rode stats.

De (20) namen van de selectie (in numerieke volgorde): Jean Butez, Ritchie De Laet, Viktor Fischer, Michel Ange Balikwisha, Arbnor Muja, Calvin Stengs, Bruny Nsimba, Vincent Janssen, Gaston Avila, Toby Alderweireld, Ortwin De Wolf, Zeno Van Den Bosch, Jelle Bataille, Arthur Vermeeren, Laurit Krasniqi, William Pacho Tenorio, Kobe Corbanie, Dinis da Costa Lima Almeida, Davino Verhulst, Michael Frey.

Facts & figures: gele kaarten spelers JPL >> 28+2, gele dreiging JPL >> niemand, geelgeschorst JPL >> niemand, rode kaarten JPL >> (0), roodgeschorst JPL >> niemand, dokterscabinet >> Björn Engels, Faris Haroun, Malick Keita, Koji Miyoshi, Sam Vines.

Nieuwssprokkels Online:
**Het verleden: op uitzondering van de weinig fortuinlijke bekerwedstrijden van oktober 2021 en december 2015, is het terugkeren naar de seizoenen 2013 en voorgaande voor competitiewedstrijden in het Westelse Kuipje. Slechts een keer wist de Great Old de nederlaag te ontlopen. In november 2012 wist geen van beide clubs te scoren zodat de beginstand meteen de volle negentig minuten op het bord bleef. Het was Björn Sengier (foto: archief De ANTWERPSUPPORTER Online) die tot op heden als enige Antwerpdoelman met een clean sheet het terrein mocht verlaten. "Beide ploegen hadden na de krakkemikkige prestatie van de 44e werkweek geen verdere schade opgelopen. Dennis van Wijk toonde zich tijdens de persbabbel een tevreden coach, al bevestigde hij de nood aan een superafwerker in uitvoering van de ambities van de club. Westel-coach Dauwen ventileerde zijn ontgoocheling, want zijn spitsen hadden enkele fraaie mogelijkheden onbenut gelaten..." Op uitzondering van het rampseizoen 1997-1998, moest Royal Antwerp FC telkens berusten in een 2-1 uitnederlaag. Het duurde overigens ook nog tot augustus 2003 voor de eerste competitieoverwinning in eigen huis gevierd mocht worden dank zij een tweeklapper van Patrick Goots. De statistieken spreken voor zich: van de 18 wedstrijden met inzet kon de Great Old er slechts vier winnen, de laatste twee met sprekende cijfers in eigen huis. Vijf keer werd het remise, de overige negen gingen telkens verloren.
**De achttiende speeldag ging vrijdag al van start en dus hebben niet alle clubs al evenveel wedstrijden op de teller staan. De topschutterslijst wordt eens te meer aangevoerd door Onuachu (KRC Genk - 12+1) voor Gonzales (OHL - 11). Vincent Janssen deelt met een wedstrijd minder gespeeld de derde plaats met Cuypers (KAA Gent - 9) en wordt onmiddellijk gevolgd door o.a. Lyle Foster (8) van KVC Westerlo. Ondanks zijn lange afwezigheid deelt Michael Frey de elfde plaats met zes competitietreffers.
**Jean Butez sloot de heenronde af met acht clean sheets en voert daarmee de tabel van deze nevenrangschikking aan. Hij hield overigens ook na de erg rustige bekerpartij van de zestiende finales zonder tegendoelpunt naar binnen. Sinan Bolat (5) van KVC Westerlo totaliseert op de zesde plaats vijf clean sheets.
**Absolute koploper van het nevenklassement 'Pro Assist' is Mike Trésor (KRC Genk - 13). Maxim De Cuyper (KVC Westerlo) telt er zes en gaat daarmee Jurgen Ekkelenkamp met een plaats en een eenheid vooraf.
**Voor het eerst in vele jaren kon de Great Old Jan Breydel zonder noemenswaardige gele schade verlaten. Het clubtotaal staat nu op 30, de twee hits van coach Mark van Bommel buiten beschouwing gelaten. Dat zijn er zeven, zo u wil, negen, meer dan de tegenstander van dinsdag. Ritchie De Laet kon voor het eerst sedert lang deelnemen aan de topper tegen de uittredende landskampioen, werd weliswaar geboekt en staat op scherp.
**Ondanks de stevige voorbereiding werd de laatste opdracht van de Young Reds in extremis nog afgelast vanwege de winterprik en het onbespeelbare terrein. De thuiswedstrijd tegen KVV Thes Sport Tessenderlo wordt op een latere datum ingehaald.
 
  
HOME