Nationale 1A - Jupiler Pro League - speeldag 6 - R Union SG-Royal Antwerp FC - UPDATE
Stade Joseph Marien - zondag 3 september 2023 - 16:00u.
(01/09/2023)(Auteur: PeWe)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Scheidsrechter(s): Jan Boterberg, Florian Lemaire, Michele Seeldraeyers, Simon Bourdeaud'Hui

De kern: aanvoerder Toby Alderweireld was onlangs al toe aan zijn vijftigste wedstrijd in rood-witte loondienst, maar staat na zijn geweldige prestatie van afgelopen midweek tegen AEK Athene, voor even op non-actief vanwege een schouderblessure. Valt de keuze deze zondag op clubopgeleide Zeno Van den Bosch of schuift team Mark van Bommel met Ritchie De Laet richting centrale verdediging? Veel vragen, nog geen antwoorden. Na het enigszins onverwachte vertrek van Gaston Avila, viel de keuze op Sam Vines op linksachter. Of loopt Jelle Bataille na zijn verplichte midweekrustdag opnieuw de startersrij in? Het was overigens moeilijk kiezen tussen Michel-Ange Balikwisha en Mandela Keita als man van de match in Athene. Of was het toch de koelbloedige afwerker in Gyrano Kerk die met die eer ging lopen? Ondanks de inzet en de intensiteit van de CL-voorronde wedstrijd in Griekenland, werd de kern van verdere blessures gevrijwaard. Davino Verhulst staat dicht bij hervatting der groepstrainingen. Björn Engels en Kobe Corbanie zetten onverminderd hun revalidatie verder. Christopher Scott vertrok afgelopen week naar Hannover 96 om er speelminuten te verzamelen. Succes, Scotty!

De (20) namen van de selectie (in numerieke volgorde): worden toegevoegd na de zaterdagtraining.

Facts & figures: gele kaarten spelers JPL >> 1+2, gele dreiging JPL >> niemand, geelgeschorst JPL >> niemand, rode kaarten JPL >> 0, roodgeschorst JPL >> niemand, dokterscabinet >> Toby Alderweireld, Kobe Corbanie, Björn Engels.

Nieuwssprokkels Online:
**Royal Antwerp FC plaatste zich afgelopen woensdag voor de poules van de Champions League onder de deskundige leiding van Mark van Bommel. Dat was meteen het sein om het contract van de Antwerpcoach open te breken en met een seizoen te verlengen tot einde juni 2025. Succes, coach!
*Deze zaterdag werden ook voor groep H de speeldata van de poules bekendgemaakt. Royal Antwerp FC opent op 19 september het kampioenenbal op verplaatsing tegen CF Barcelona, voorwaar een stevige opdracht. De thuiswedstrijden tegen Shakhtar Donetsk FC (4 okt.) en FC Porto (25 okt.) volgen. De uitwedstrijden tegen FC Porto (7) en Shakhtar Donetsk FC (28) krijgen hun beloop in de maand november. CF Barcelona is tot slot op 12+1 december te gast in het Bosuilstadion op de zesde en Antwerps laatste speeldag van 2023.
**Het verleden: Royal Antwerp FC en Royale Union SG zijn echte traditieclubs in het nationale voetbal. Vroeg in de twintigste eeuw stonden beide clubs voor het eerst tegenover elkaar en er zouden nog heel veel wedstrijden volgen. De allereerste keer vriendschappelijk, volgde begin november 1903 de eerste confrontatie met inzet van competitiepunten. Union haalde verschroeiend uit. Thuis of op verplaatsing, het maakte ze weinig uit. De Unionisten regen de overwinningen aan elkaar. Pas tien jaar na dat eerste competitietreffen was Antwerp FC sterk genoeg om een eerste zege te boeken. Met 54 overwinningen, achtendertig gelijke spelen en zevenenzeventig nederlagen spreken de stats in het voordeel van de tegenstander van zondag. RUSG heeft zich overigens na de promotie met onmiddellijke ingang gemeld als belangrijke outsider voor een landskroon. Het team van coach Alexander Blessin werd Achter de Kazerne weliswaar flink te kakken gezet, maar rechtte de ruggen tijdens twee Europese plaatsingswedstrijden. Wisselende onderlinge resultaten de afgelopen seizoenen. Tijdens de Champions Play Offs gingen de Reds er de voorbije campagne als een speer vandoor na de overwinning op de eerste speeldag in het Joseph Mariënstadion na goals van Jurgen Ekkelenkamp (foto: vooraan links na de groepsknuffel - archief De ANTWERPSUPPORTER Online) en Mandela Keita. Ze maakten daarmee het verlies tijdens de reguliere competitie goed. Een seizoen eerder (2021-2022) smaakte team Brian Priske Pedersen zowel tijdens de reguliere competitie als tijdens de Champions Play Offs de overwinning, zij het dat het verschil telkens klein was. De kern van RUSG onderging de afgelopen maanden en weken een ware verandering en dus wordt het zondag alvast veel nieuwe gezichten spotten.
**Na de twee gele kaarten van Visser komt het clubtotaal op drie en dat is pas een derde van het aantal van negen waarmee RUSG inmiddels rekening mee moet houden.
**Nog net voor de aftrap van de terugwedstrijd tegen AEK Athene, moesten de Young Reds voor hun eersteling o.l.v. nieuwe hoofdcoach Faris Haroun het gras van het H.V.D.P.-stadion op. Royal Excelsior Virton maakte het verschil al voor de rust. De bezoekers wonnen de partij met 0-2.
**Ook al blijft het nog even uitkijken voor de publicatie van de kalender van de Champions League poules, maandag worden de exacte speeldata en -uren voor de team van de Jupiler Pro League bekend gemaakt.
**Kalender Croky Cup: de 16 teams van de Jupiler Pro League openen hun jacht op de Croky Cup vanaf het weekeinde van 8-10 september 2023. Het verdere verloop werd als volgt in de kalender ingeschreven: 31 oktober-2 november 2023 (zestiende finales), 5-7 december 2023 (achtste finales), 23-25 januari 2024 (kwartfinales), 6-8 februari 2024 (halve finales - heen), 27-29 februari 2024 (halve finales - terug), 9 mei (finale).
 
  
HOME