Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters: Geert Mortier - Albert Leblanc

Na R Antwerp FC - KFC Winterslag

Opportunist Cisse Severeyns maakte tweede helft overbodig

DEURNE - Voor R Antwerp FC zou het een lastige wedstrijd worden. Het fel gemotiveerde KFC Winterslag was immers aan een remonte toe. In Gent was bovendien de kwetsbaarheid van de Antwerpploeg aan het licht gekomen. Het thuisvoordeel kon doorslaggevend zijn. Halfweg de zaterdagavond in een weer zingend Bosuilstadion prijkte een 4-0 tussenstand op het scorebord. Die voor een Belgische competitiematch vrij ongewone ruststand was niet eens overdreven te noemen. Enkele keurige, snelle Antwerpaanvallen leidden als bij mirakel niet tot een doelpunt. De trouwens op wankele benen spelende Limburgse verdedigers kwamen er na vijfenveertig meestal op één helft gespeelde minuten nog goedkoop vanaf.

Met Harry Cnops bleef ook Thierry Pister langs de lijn. Mark Van der Linden deed na een afwezigheid van drie weken zijn wederoptreden. Dat was duidelijk merkbaar op de rechterflank. Hans-Peter Lehnhoff kreeg meer goede ballen, pakte uit met soms vernietigend drijfwerk en liet geregeld keurige voorzetten naar zijn ploegmaats vertrekken. Op links heerste Frans van Rooij. Vaak vanuit een teruggetrokken positie, had de Nederlander veel balbezit. Telkens stond het licht op rood in de Limburgse ploeg als hij aan de bal kwam. Acht maal grepen de spelers van KFC Winterslag naar de noodrem. Telkens kon Frans van Rooij na de soms zware fout rechtveren om de kijkers door schitterende dribblings en meestal haarfijne voorzetten wild entoesiast te maken.

Hij speelde tegen KFC Winterslag een van zijn betere wedstrijden. Niet toevallig maakte hij het eerste doelpunt. Nadat Blareau de grensrechter op de vingers had getikt en H.-P. Lehnoff op rechts de rechtmatige hoekschop had genomen, kon de zaterdagavond dikwijls vrijstaande Frans van Rooij vanop 20 meter met een grondscherend schot uitpakken. De bal schoof doorheen het bos spelers onder het lichaam van doelverdediger De Bruyne in het doel. Meteen kon het Antwerpse festival beginnen. Slechts enkele keren konden Denier en De Raeve immers aantonen dat er wel degelijk twee ploegen op het terrein stonden. KFC Winterslag kon even indruk maken door de bal een tijdlang in eigen rangen te houden.

Wim De Coninck werd geen enkele keer echt belaagd. Vijf minuten na het openingsdoelpunt baande H.-P. Lehnhoff zich een weg naar het Limburgse doel. De Duitser dribbelde vijf tegenstanders op een hoopje. Tot een orgelpunt kwam het niet daar een Limburgs been het 'doelpunt van de maand' verhinderde. Toen de Limburgse fouten zich opstapelden en de kijkers hun geduld verloren, trapte Frans van Rooij een vrijschop. Francis Severeyns kon de bal met de borst opvangen en vanuit een scherpe hoek onhoudbaar scoren. Cisse stuurde Hans-Peter Lehnhoff daarna in de goede richting. De Duitser miste de gemakkelijke scorekans. Vrijgespeeld door Yves Vanderveeren, scoorde Cisse Severeyns zelf nummer drie.

Hij zette Studzizba op het verkeerde been en trapte in de verste hoek van het doel. Toen was de tweede speelhelft al overbodig, maar geen volle minuut later scoorde ook Hans-Peter Lehnhoff op de vijfde corner, met een hard schot van ver. De arme De Bruyne had geen kijk op de via de grasmat botsende bal.

De tweede speelhelft was slechts een formaliteit. KFC Winterslag kon tegen de niet meer voluit gaande thuisspelers, eindelijk aanvallen. De Raeve trapte aan het uur de bal tegen de onderkant van de staak, veel andere Limburgse aanvallen leverden alleen balverlies op. In de Antwerpse verdediging heerste nochtans enige onzekerheid. Gelukkig speelde Pascal Plovie wel sterk en moest Wim De Coninck tot de voorlaatste minuut wachten om op een hoge bal van Studzizba met zijn enige tussenkomst van de avond uit te pakken. Intussen had Frans van Rooij de bal in de voeten van H.-P. Lehnhoff geschoteld en kon opportunist Cisse Severeyns na het hard schot van de Duitser en de save van De Bruyne op een ietwat kansrijke wijze zijn eenentwintigste doelpunt in dit kampioenschap maken (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 18/04/1988).

Cisse Severeyns en Frans van Rooij staan alweer model

DEURNE. — Net als in de heenwedstrijd hebben de Vieze Mannen vijf doelpunten in hun korf gekregen, mede omdat De Bruyne een paar maal tilt sloeg. Een matig KFC Winterslag bleek dus maar een zacht eitje voor de plaatselijke geelhemden, die er kwalitatief bovenuit staken. Een weer leuk ogende Frans van Rooij en een gretige Cisse Severeyns stonden model in een beresterke thuisploeg, die al bij de rust een riante 4-0 voorsprong had opgebouwd en in de tweede helft gas terugnam.

Geen vijf sterren-wedstrijd dus omdat alleen de thuisploeg voor spetterende momenten zorgde. De bleke bezoekers konden te zelden een vuist maken. Frans van Rooij, vaak getorpedeerd, was weer de spelbepalende figuur die op het gladde veld ook voor de openingstreffer zorgde. Mark Van der Linden, aan een knap wederoptreden toe, legde na hoekschop een bal terug, die door Frans van Rooij omgebogen wend in een snoeihard schot waarop De Bruyne zich miskeek. Het hoogstandje van de avond had voor Hans-Peter Lehnhoff kunnen zijn, die in één ruk vijf tegenstanders passeerde, maar naast schoot. R Antwerp FC was dus meteen in een eenrichtingswedstrijd verzeild. Het Limburgse mijnenveld was na een half uur definitief opgeruimd.

Frans van Rooij zwiepte een vrijschop tot bij Cisse Severeyns, die de bal met de borst stopte en in de verste hoek ramde. H.-P. Lehnhoff liet nog een cadeautje liggen in buitenspel. Vijf minuten voor de rust werden de Limburgers voorgoed in de vernieling gespeeld. Vertrokken bij voorzet van Yves Vanderveeren slalomde Cisse Severeyns door de bezoekende verdediging en hij duwde het leer in de hoek. Alweer na een hoekschop schoot H.-P. Lehnhoff met een bizar botsende bal de 4-0 op het bord.

KFC Winterslag kon na de rust meer weerwerk opbrengen, maar buiten een schot van De Raeve op de paal en een ultieme poging van Studzizba, door Wim De Coninck met de vingertoppen overgeduwd, kwam de Antwerpdefensie zelden in problemen. Een vluchtschot van Cisse Severeyns leidde niet tot een vijfde treffer. Zes minuten voor tijd kon de jonge Antwerpspits zijn derde doelpunt van de avond toch maken. Na een hieltje van Frans van Rooij en een zwaar schot van H.-P. Lehnhoff scoorde hij in de rebound. Zijn 21e treffer in dit voor hem memorabele seizoen (Frans Van Bergen - GvA - 18/04/1988).

Arne Seland

46' Patrick Bijnens (uit)/