Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters: Luc Tanghe - Jean-Louis Libert

Na KV Kortrijk - R Antwerp FC

Parels van Frans van Rooij en Harry Cnops

KORTRIJK — De donkere dagen van R Antwerp FC lijken definitief tot het verleden te behoren. In het erg belangrijke duel in Kortrijk trokken de rood-witten in de tweede helft het laken naar zich toe met schitterende doelpunten van Frans van Rooij en Harry Cnops. Dat was meteen goed voor een 5 op 6 onder het Kessler-regime. R Antwerp FC kan meteen met volle vertrouwen de winterstop in.

Niettemin leken we in de eerste helft op een erbarmelijke partij af te stevenen. Vooral de thuisploeg had last van de zenuwen en acteerde vooral in verdediging erg rommelig. Nochtans waren de Kerels in die periode de betere ploeg. Zeker wat het aantal kansen betrof. Abeels kreeg drie keer een uitstekende gelegenheid aangeboden, maar liet het evenveel keren afweten. Vooral op een voorzet van Vandamme had de West-Vlaamse aanvaller maar binnen te duwen, zijn schot strandde in het zijnet. R.A.F.C. kon daar de werklust en het talent van patron Frans van Rooij, die opnieuw een uitstekende verrichting weggaf, tegenover stellen. Mark Van der Linden en Harry Cnops geraakten niet uit de greep van hun bewakers.

Alles veranderde na de koffie. De schaarse toeschouwers kregen toch nog een boeiend kijkstuk aangeboden. R.A.F.C. kwam met een totaal ander gezicht uit de kleedkamer. De inbreng van Cisse Severeyns in de plaats van Plamen Nikolov was daar niet vreemd aan. In de 57e minuut zorgde Frans van Rooij voor een nummertje. De Nederlander trapte een hoekschop vanop de rechterflank rechtstreeks in de verste hoek. Galjé had geen verhaal tegen dit schitterend staaltje traptechniek. Even later lag de Antwerpse middenvelder bijna aan de basis van een tweede doelpunt toen hij een voorzet van 40 meter uitdeelde tot bij Rudi Smidts, maar die knikte nipt naast. Ook Cisse Severeyns verkwanselde nog een rood-witte kans in die goede Antwerpse periode.

Het dient gezegd dat KV Kortrijk in die tweede helft de partij had kunnen doen kantelen, maar vooraan lijkt er een nijpend tekort te zijn. In het laatste kwartier kwam het zelfs tot felle Kortrijk-druk. Als Paskin in de 79e minuut niet tegen de paal had gekopt, ware de wedstrijd zeker op een totaal andere score geëindigd. R.A.F.C. loerde in die slotfase nog op de counter en dat leverde uiteindelijk vruchten af. Harry Cnops pikte de bal aan de middencirkel mee, ging op de solotoer en schoof vanop 30 meter het leder voorbij een te ver uit zijn doel staande Galjé. Een pareltje aan de kroon van de Antwerpspits. In de slotfase tilde R.A.F.C. de score nog naar overdreven cijfers toen Vergote een schot van Cisse Severeyns in eigen doel devieerde, al bij al was de overwinning toch verdiend. Voor KV Kortrijk is het daarentegen vijf voor twaalf (Ludwig De Smedt - GvA - 22/12/1986).

Own-goal Derouck zet R Antwerp FC op goed spoor

KORTRIJK — Geluk moet je afdwingen. Ernst Happel pleegde die woorden in het verleden vaak te gebruiken Heeft ook George Kessler die gave? Een feit is alvast dat Antwerps nieuwe trainer na vijfenveertig minuten paniekerig degradatie-gedoe er na de rust de jonge Cisse Severeyns inbracht ter vervanging van de onbestaande Plamen Nikolov. Mark Van der Linden schoof op naar de rechterkant van de aanval en dit bleek zijn vruchten af te werpen. De bezoekers bouwden net na de rust twee snelle aanvallen op langs de flank en veroverden een hoekschop. Een taak voor Frans van Rooij. De Nederlander zond scherp voor en tot eenieders verbazing belandde het leder rechtstreeks in het doel. Zo dacht men althans. Bij nader onderzoek bleek dat de Kortrijkenaar Michel Derouck het leder lichtjes had gedevieerd zodat Galjé totaal verrast werd.

Een tikkeltje geluk dus. Voor de Great Old lag meteen de weg van de counter open. Met nog een tweede treffer van Harry Cnops, die twee tacklings omzeilde, om naast de vooruitgeschoven Galjé in doel te besluiten en een own-goal van Vergote, bezorgde R.A.F.C. de plaatselijke rood-witten de zoveelste afstraffing op rij. Voor R.A.F.C. betekent die zege een vijf op zes na de aanstelling van 'heelmeester' George Kessler. In een rommelige eerste helft had KV Kortrijk nochtans een tweetal kansjes bijeengevoetbald om Mark Van der Linden en maats op achterstand te plaatsen. Abeels was de man die de twee kansen voor de voet kreeg. De eerste maal toonde Nicky Schippers zich sneller dan de Kortrijkse flankspeler en de tweede maal schoot de Limburger onbesuisd naast.

Veel meer gevaar ging er van de thuisploeg niet uit. KV domineerde wel, maar het stereotiepe spel van de thuisploeg werd al te vaak besloten met hoge centers voor de kooi van Nicky Schippers. De aanvallers Abeels en Desnica konden op die hoge ballen weinig
inbrengen tegen knapen als Danny Koekelcoren en Rony Van Rethy. R.A.F.C. van haar kant was in die eerste vijfenveertig minuten tweemaal echt gevaarlijk. Frans van Rooij kon na dertien minuten spel met één van zijn gevaarlijke knallen uitpakken. De Kortrijkdoelman kon de stuiterende bal eerder gelukkig in hoekschop verwerken. Een tweede maal maakte Plamen Nikolov dankbaar gebruik van een onzekerheid in de plaatselijke verdediging. De tipbal van de Bulgaarse internationaal ging echter nipt over.

Kwam dan de tweede helft met de gekende ploegwijziging bij de bezoekers en het own-doelpunt van KV Kortrijk. Koudijzer bracht meteen de lange Paskin in ten nadele van Baecke. De West-Vlamingen gingen koortsachtig op zoek naar de gelijkmaker. Dit lukte ze bijna toen Paskin een hoekschop van Desnica met het hoofd overnam maar de paal trof. Het koude stortbad viel aan de overzijde toen Harry Cnops een counterkans maximaal uitbuitte. Voor KVK was de kous meteen af. Met nog zes minuten speeltijd voor de boeg lieten zij de armen zakken. Cisse Severeyns ontsnapte nog, Vergote devieerde diens center in eigen doel. De Antwerpenaren konden meteen met een gerust gemoed de Kerstweek intreden. Of de Kortrijkse kerstkalkoen van dezelfde smaak zal zijn blijft een vraagteken (Ronny Rogge - bron: onbekend - 22/12/1986).

"Vertrouwen opgeschroefd" (George Kessler)

KORTRIJK. — George Kessler kwam na zijn traditioneel kwartiertje met de brede glimlach uit de kleedkamer. Daar had de Antwerptrainer uiteraard alle reden toe. Een 0-3 zege in een zo belangrijke wedstrijd, je zou inderdaad voor minder het beste humeur bovenhalen. "Nochtans zag ik het in die eerste helft niet zo goed zitten", legde George Kessler uit, "die zullen we dan ook maar zo snel mogelijk vergeten. Dat was niets anders dan knokvoetbal. Na de koffie heb ik dan Plamen Nikolov vervangen en dan ging er veel meer gevaar uit van onze rechterflank. Dat hebben jullie duidelijk kunnen constateren. De balans wordt nu positief. We hebben voor de eerste maal geen tegendoelpunt geďncasseerd en er staat een 7-2 scoreverhouding uit de laatste 3 wedstrijden op ons conto. Het vertrouwen is opgeschroefd (Ludwig De Smedt - GvA - 22/12/1986)."

Feestwensen van George Kessler

"Met 0-3 winnen en vijf op zes halen uit de laatste drie wedstrijden? We kunnen met opgeschroefd vertrouwen de feestdagen induiken. Alvast een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar aan u allemaal." Zo besloot George Kessler zijn praatje met de aanwezige perslui.
Het gaat R.A.F.C. inderdaad opnieuw voor de wind. De stemming was uitbundig. Vooral op basis van een goede tweede helft met schitterende doelpunten van Frans van Rooij en Harry Cnops wettigde R.A.F.C. haar zege. Nochtans zag het er voor de rood-witten in die eerste helft minder rooskleurig uit. KVK kwam dreigen, maar bleek geen afwerkers in huis te hebben. In de tweede helft zorgde de inbreng van Cisse Severeyns voor de kentering. "Belangrijk is dat we na nieuwjaar de thuiswedstrijden tegen RWDM en RSC de Charleroi zonder kleerscheuren doorkomen", aldus nog George Kessler. "In die optiek hebben we een week vrijaf gepland. gevolgd door een drietal oefenpartijtjes. De spelers krijgen de tijd om de batterijen eens op te laden." Die vriendschappelijke wedstrijden zijn thuis tegen KVC Jong Lede op 3 januari, op 7 januari tegen VC Westerlo en tegen KSV Bornem op 11 januari (l.d.s. - bron: onbekend - 22/12/1986).

Door het oog van Bob (16)

Het Kessler-effect blijft doorwerken! Dank zij een klinkende 0-3 zege bij KV Kortrijk, heeft de Great-Old (na een vijf op zes onder 'Sir Georg') de zespuntenkloof met de 16e plaats herleid tot één luttel puntje. Dat biedt aardig wat gunstiger perspektieven voor de competitiehervatting na de winterstop.

De rood-witten speelden tijdens deze levensbelangrijke vierpuntenwedstrijd in het Guldensporenstadion niet zo goed als de eindcijfers zouden laten vermoeden. De eerste helft was KV Kortrijk doorlopend de betere ploeg zonder bepaald levensgevaarlijk te zijn. Bij R Antwerp FC hadden sommige spelers last van zenuwen en kwamen ze helaas niet tot hun normale rendement. Bij de rust, bij een dubbel blanke stand, verschoof 'maestro' Kessler zijn pionnen!

Cisse Severeyns die Plamen Nikolov verving, vatte naast Harry Cnops in de spits post. Mark Van der Linden werd teruggetrokken naar rechtsmidden, terwijl Rony Van Rethy meer centraal en Frans van Rooij op de linkerstrook gingen lopen. Het vlotte meteen een stuk beter! In de 57e minuut plaatste Frans van Rooij van aan de rechterhoekvlag met zijn linker de corner rechtstreeks in doel (0-1). De vlam sloeg meteen in de Antwerppan! KV Kortrijk was van slag. De Sinjoren beheersten de wedstrijd. Raskin kopte bij het ingaan van het laatste kwartier tegen de paal. Zes minuten voor tijd was de Antwerpzege een feit.

Harry Cnops recupereerde op eigen helft de bal, zag dat Galjé zijn doel erg ver had verlaten en plaatste het leder vaardig binnen naast de nog wanhopig terugkrabbelende Kortrijkdoelman! In de 87e minuut maakte Cisse Severeyns er via het been van Vergote nog 0-3 van! Bij het eindsignaal van scheidsrechter Blareau begon het Antwerpfeest op en naast het terrein (Antwerp Clubblad 9 - 25/01/1987)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 22/12/1986)

11 Harry Cnops - 84'

46' 5 Plamen Nikolov (uit)/
13 Cisse Severeyns (in) - 87'
88' 10 Mark Van der Linden (uit)/
Claude Verspaille

64' Marc Baecke (uit)/