Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters: Henri Stassart - Roger Verdeyen

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Geschenken in dank aanvaard

Brugge — De thuisploeg, zonder Jan Ceulemans, heeft zich flink hersteld van de 4-0 nederlaag tegen KV Mechelen. De Great Old werd met forfaitcijfers naar de Metropool gestuurd. Om deze cijfers op het scorebord te krijgen hoefden de Bruggelingen niet eens imponerend te voetballen. Het was genoeg dat zij de niet gevraagde geschenken van de A-verdedigers in dank aannamen. De vier gemaakte doelpunten in de tweede speelhelft mogen immers op rekening worden geschoven van rood-witte acteurs die, precies als voor enkele weken tegen RSC Anderlecht, er weer niet in slaagden een belangrijke wedstrijd naar hun hand te zetten.

Querter was de eerste om doelman Tony Goossens na een achttal minuten tot een knappe redding te dwingen. De Bruggeling loste na een geweldige ren, een verschroeiend schot dat Tony Goossens over de deklat stompte. R.A.F.C. acteerde traag. De acties gingen vooral over links, Laszlo Fazekas werd zelden bij het spel betrokken en werden vooral te lang uitgesponnen. De bezoeker kon geen vuist maken. Dat deed de thuisploeg wel uit penalty. Na zowat een kwartier, na dubbelspel Querter-De Gryse, beging Yves Vanderveeren, de beste A-verdediger, 'handspel'. Scheidsrechter Ponnet twijfelde, keek naar zijn grensrechter die niet zwaaide en besloot na geroep van de Brugse aanhang, ten slotte toch een strafschop toe te kennen.

Spelbos zette de elfmet bovendien op onreglementaire wijze, de bal lag immers naast de witte stip, onhoudbaar om. Zes minuten later kreeg R.A.F.C. de beste kans. Uit een listig getrapte vrije van een middelmatige Vladi Petrovic, verscheen Petur Petursson alleen voor Jensen, maar hij knalde meters boven de deklat. Tot aan de rust was er weinig te beleven, uitzondering gemaakt voor het schot van Degryse, met de voet afgeweerd door Tony Goosens en een kogel van Laszlo Fazekas, uit voorzet van een bedrijvige Paolo Lallo, na de rust vervangen door Mark Van der Linden.

Kon de match nog alle kanten uit, binnen een vijftal minuten zorgden de Antwerpverdedigers er voor dat hun elftal geen schijn van kans meer maakte. In de 57e minuut legde de blunderende André Heerwegh de bal voor de voet van Degryse die keihard besloot. Vier minuten later trapte Wellens, herhaaldelijk opgevangen in de buitenspelval, de bal tussen de benen van Tony Goossens tegen het net. R.A.F.C. was k.o. en probeerde met afstandsschoten van Leo Van der Elst en Laszlo Fazekas wat terug te doen, maar ze werden gestopt of ze misten de juiste richting. Sinterklaas bleef in het Olympiastadion, de paaseieren vielen wel iets te vroeg.

In de 72e minuut kreeg De Degryse een nieuw geschenk, dit keer van Danny Koekelcoren. Hij liet de geboden kans niet liggen. Elf minuten voor tijd was het Leo Van der Elst die in het spoor van zijn verdedigers liep. Nadat een schot van Verheyen was afgeweerd, speelde hij het klaar om de bal in de voet van Dardenne te schuiven die de forfaitscore volmaakte. Een minuut voor tijd kon André Heerwegh op de lijn voor redding zorgen en verhinderen dat er opnieuw 6-0 op het bord kwam. Aan die 6-0 herinnerde trainer George Kessler. "Wij hebben voor de nederlaag revanche genomen!", zei de blauw-zwarte oefenmeester.

Hij vergat er bij te zeggen dat Club Brugge KV aan de Bosuil letterlijk van het veld was gespeeld door een glanzend spelende Antwerpformatie. Dit keer kon men geenszins gewagen van een briljant Club Brugge KV, wel van een zwakke, weinig gemotiveerde tegenstander met een verdediging die kaas met grote gaten in de handen had (René Mariën - GvA - 26/03/1984).

"Bal in het gezicht" (Yves Vanderveeren)

Het duurde vrij lang voor Jean Dockx zijn ontgoocheling had doorgeslikt. Yves Van der Veren daarentegen, centrale figuur bij het aangevochten strafschopgeval dat de basis zou leggen van de zware nederlaag, bleek alweer te kunnen relativeren. "Toch noem ik die beslissing van Ponnet gewoon schandalig. Ik kreeg de bal duidelijk in het gezicht en speelde gewoon verder. Trouwens, de lijnrechter met de neus op het gebeuren, bleef staan." Gaston Boekstaens had ook zijn visie. "De scheidsrechter reageerde gewoon op het geroep van het publiek. In die eerste helft deden we het anders niet slecht. Toch groepeerden we bij onze tegenaanvallen te weinig volk vooraan (René Mariën - GvA - 26/03/1984)."

Door het oog van Bob (27)

De zware verliescijfers doen in niets vermoeden dat R Antwerp FC de eerste speelhelft tegen een paniekerig Club Brugge KV de betere ploeg was. De kansen werden door de roodwitten echter niet benut. Bij de rust keek de Great-Old dan ook tegen een onverdiende 1-0-achterstand aan na een betwistbaar strafschopdoelpunt van Spelbos.

R Antwerp FC begon de tweede helft vol goede intenties, twee flaters in de verdediging betekenden echter evenveel Brugse treffers langs De Gryse en Wellens met een beslissende 3-0 tussenstand als resultaat. Het was dan ook een koud kunstje voor de plots met vertrouwen voetballende Bruggelingen om langs De Gryse en Dardenne de forfait-cijfers te bewerken (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 12/05/1984)

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 26/03/1984)

11 Petur Petursson

46' 10 Paolo Lallo (uit)/
11 Peter Nilsson

86' 10 Guy Dardenne (uit)/
14 Luc Beyens (in)
89' 5 Marc De Gryse (uit)/