R. Union St.-Gilloise

1 - 2

Zon. 26/09/2021 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Joseph Mariën

Toeschouwers: 6.800
 
Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters: Christophe Battiston - Vito Di Vincenzo

Vierde official: Michiel De Cuyper
 
Geen schoonheidsprijs, wel drie kostbare punten
Een historische clash in het vooruitzicht? Royale Union S.G. was ooit een toonaangevende club in 's lands hoogste voetbalafdeling. Toch was het bijna vijftig jaar geleden dat de twee traditieclubs nog tegenover elkaar stonden op het hoogste niveau in het Joseph Mariënstadion. Na de aarzelende start van het seizoen van bezoeker Royal Antwerp FC stond, na de inhaalrace van de afgelopen weken, de tweede plaats op het spel. Thuisclub R.U.S.G. kon zowaar de uittredende landskampioen (tijdelijk) van de toprangschikking verdringen. De lokalen konden daarvoor rekenen op haar sterkste veldbezetting met speerpunten Undav en Vanzeir. Bezoekend coach Brian Priske Pedersen moest na de onterechte uitsluiting van sterke man Ritchie De Laet aan zijn elftal sleutelen. Aurélio Ulineia Buta nam over op rechtsachter, Jelle Bataille belandde zodoende op de linkerhelft van het terrein. Ally Samatta kreeg de voorkeur op Viktor Fischer en dat vond het kritische commentaarduo van Eleven best wel opvallend. Birger Verstraete nam in de middencirkel de honneurs voor zijn kleuren waar. Laforge moest deze zondagmiddag de hoeder van het bondsreglement in het Dudenpark worden...

Royal Antwerp FC had dan wel de aftrap, het was de thuisploeg die weldra het initiatief opeiste met een eerste doelpoging. Aanvoerder Teuma zag het traject van zijn schot zomaar via ploeggenoot Lapoussin naast het doel van Jean Butez belanden. Hoewel echt doelgevaar uitbleef, moesten de bezoekers fors inzetten op defensieve organisatie. Koji Miyoshi stuurde zijn vrijschop na een smerige fout op Aurélio Ulineia Buta aan het doel van Moris voorbij. Ally Samatta kwam er al een stuk dichter bij. Zijn afzwaaier belandde eveneens buiten het doelkader. De Antwerpdoelman werd vooralsnog het vaakst gesolliciteerd. Teuma probeerde het vanop afstand. Undav stuurde de assist van Vanzeir naast. Even voorbij halverwege de eerste periode, moest Jean Butez fors uithalen met de vuist om het schot van Undav in hoekschop te deviëren. Royal Union SG snelde nu weg in het aantal hoekschoppen, al was het Radja Nainggolan die verrassend vanop afstand uithaalde met een vallend schot dat net over de dwarsbalk landde. VAR Boucaut had vervolgens bijna twee minuten nodig om de buitenspellijn te laten klappen. Slechts uitgesteld. Jean Butez bediende Birger Verstraete die verstrooid terugstuurde naar zijn doelman. Vanzeir devieerde de bal via de hand van de Antwerpdoelman tot bij Undav die de thuisploeg op voorsprong knalde. Rood-wit in achtervolging. Dorian Dessoleil streelde de hoekschop van Birger Verstraete naast. De vrijschop van aanvoerder Verstraete werd door Moris op mirakuleuze wijze uit de linkerbovenhoek geranseld. De bezoekers op achterstand naar binnen.

Antwerpcoach Brian Priske Pedersen was allicht allerminst tevreden en moest door omstandigheden opnieuw sleutelen aan zijn defensie. Jelle Bataille bleef ziek binnen, Abdoulaye Seck kwam in zijn plaats. Pieter Gerkens werd gelegenheidslinksachter en deed dat naar omstandigheden best aardig. De thuisploeg rook mogelijkheden. Binnen weinige minuten werd de bezoekende defensie meermaals bestookt. Aan de overkant bleven de lokale torens baas over de aankomende hoekschoppen ter linker- en ter rechterzijde. Meer dan een rimpeling gevaar leverde het vooralsnog niet op. Op het uur stuurde de rood-witte technische staf drie verse krachten tussen de lijnen en werd zowaar overgeschakeld naar een driemansdefensie. Benson Manuel moest de linkerflank gaan belopen en deed dat ook in verdedigend opzicht meer dan behoorlijk. Waagde de thuisploeg zich nog aan drie doelpogingen, Jean Butez kloppen, lukte ze niet (meer). Met een schot in het zijnet (was de bal dan al niet over de achterlijn geweest?) kwam Lapoussin er nog het dichtst bij. Een geprikkelde Viktor Fischer had precies vijftien minuten nodig om een meesterlijke assist op het hoofd van Michael Frey te schilderen, die meteen zijn elfde van het seizoen binnenkopte. Geheel onverwacht hingen de bordjes in evenwicht en het zou voor de thuisploeg nog helemaal verkeerd uitdraaien. Birger Verstraete had nauwelijks zijn kapiteinsband overgedragen aan Faris Haroun, of na samenspel over rechts tussen Aurélio Ulineia Buta en Viktor Fischer, snelde Benson Manuel de zestien tegemoet om via een uitgemeten kruisbal zijn ploeg op voorsprong te zetten. Hoewel scheidsrechter Laforge ze veel langer dan de aangevraagde extratijd gunde, slaagde de thuisploeg er niet meer in de rood-witte defensie in gebreke te vinden, al had de Ploeg van 't Stad daarvoor wel nog een allerbeste Jean Butez nodig. Een schoonheidsprijs heeft de Great Old niet verdiend, maar efficiënt waren de elf van Brian Priske Pedersen wel.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/09/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
5 Aurélio Buta
61 Dinis Almeida
24 Dorian Dessoleil
34 Jelle Bataille
4 Radja Nainggolan
6 Birger Verstraete (K)
19 Koji Miyoshi
16 Pieter Gerkens
70 Ally Samatta
99 Michael Frey - 35' - 70'
 
46' 34 Jelle Bataille (uit)/
30 Abdoulaye Seck (in)
61' 19 Koji Miyoshi (uit)/
7 Viktor Fischer (in) - 71'
61' 70 Ally Samatta (uit)/
9 Johannes Eggestein (in)
61' 16 Pieter Gerkens (uit)/
14 Benson Manuel (in) - 79' - 87'
78' 6 Birger Verstraete (uit)/
38 Faris Haroun (in)
R. Union St.-Gilloise
49 Anthony Moris
4 Jonas Bager
16 Christian Burgess
59 Ismael Kandouss - 45'
2 Bart Nieuwkoop - 57'
6 Casper Nielsen
25 Damien Marcq
17 Teddy Teuma (K)
94 Loic Lapoussin - 38'
13 Dante Vanzeir
9 Deniz Undav - 43'
 
75' 13 Dante Vanzeir (uit)/
18 Kaoru Mitoma (in)
75' 25 Damien Marcq (uit)/
20 Senne Lynen (in)
85' 59 Ismael Kandouss (uit)/
90 Felipe Avenatti (in)
90' 6 Casper Nielsen (uit)/
8 Jean Thierry Lazare (in)