R. Antwerp F.C.

2 - 0

Zon. 07/11/2021 18:30 u.

R.S.C. Anderlecht

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 15.000
 
Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters: Laurent Conotte - Quentin Blaise

Vierde official: Christof Dierick
 
Energieke Radja Nainggolan laat de Bosuil kirren van vreugde in referentiematch
De 2-0 overwinning van Royal Antwerp FC tegen RSC Anderlecht viel niet te begrijpen zonder de pandoering van drie dagen eerder tegen de prestigieuze Turkse topclub Fenerbahçe SK. Coach Brian Priske Pedersen had zijn ploeg op z'n minst ingepeperd dat het payback-time was. Die boodschap hielp om in een beklijvende tweede helft door te drukken in de plaats van het te rustige controlevoetbal van de eerste 45 minuten. De tweede helft was de referentie wat strijd, passie en grinta betrof. In niets was te merken dat de Great Old in tegenstelling tot de meest prestigieuze club van het land Europees nog aan de bak had gemoeten in een midweeks treffen. De Antwerpoefenmeester had zijn basiself op vijf posities gewijzigd. Met het inbrengen van Björn Engels en Abdoulaye Seck werd de defensie een onneembaar fort. Op het middenveld voegde Radja Nainggolan de nodige dosis routine toe. Gekoppeld aan het jeugdige elan van Pierre Dwomoh en recordaankoop Michel-Ange Balikwisha zou dat vonken en vuur opleveren. Bij de bezoekers was er een bankzittersstatuut weggelegd voor Lior Refaelov. In een kapitaal duel en aangezien als een kraker uit de oude doos, begonnen beide teams vrij behoudend aan de partij geleid door referee Lardot.

In de beginfase toonden beide teams veel respect voor elkaar en speelden vrij risicoloos de bal in de verdedigende linies naar een ploegmaat. Met een kleine press trachtten de hoofdstedelingen de opbouw van stamnummer één te ontwrichten. Dat was tot mislukken gedoemd. Een excellerende doelman Jean Butez beschikt naast goede handen ook over uitstekend voetenwerk. Voor de thuisploeg stak een bedrijvige Benson Manuel de lont in het kruidvat. Het was evenwel targetman Michael Frey die een mooie actie via Radja Nainggolan niet kon afronden. De spits zag zijn inzet hoog over doel belanden. Roodwit dicteerde via het middenveldtrio Radja Nainggolan, Alhassan Yusuf Abdullahi en Pierre Dwomoh het spel. Het was dus niet verbazingwekkend dat eerstgenoemde een afgeslagen hoekschop vol op de schoen nam. De kanonskogel tegen 113km/u stierf echter op de dwarsligger. Van Crombrugge keek, zag en telde zijn zegeningen. Aan de overkant kon enkel Kouame met een nekslag dreigen op voorzet van Gomez. Met een brilscore gingen we de rust in.

Na de pauze veel beterschap langs beide kanten met een steeds betere en fellere thuisploeg. Na een splijtende rush van Ritchie De Laet belandde de voorzet van de kapitein in het zijnetje. Ook de volley van Michael Frey was hetzelfde lot beschoren. Spelend naar de eigen spionkop drukte de Great Old door en kwam tot verdere kansen, al was het aan doelman Jean Butez om een heldenrol te vervullen. Zirkzee stuurde Kouame in het straatje. De aanvaller legde de bal breed voor de opkomende Ait El Hadj en het doelpunt leek in de maak. Een ultieme beenveeg van de goalie besliste anders. Het trotse sluitstuk moest even later tussenkomen op een kopbal van Kouame. Dan gebeurde het snel, sneller, snelst. Een prachtige uittrap van Jean Butez vond even voorbij de middenlinie Michael Frey. De targetspits verlegde het spel naar Benson Manuel met een geniale crosspas. De kwikzilveren winger ontdeed zich van twee statische verdedigers en zette de bal naar de tweede zone. Daar won spitsbroeder Michael Frey het spurtduel met Sardella en hij legde vanuit een schier onmogelijke hoek loepzuiver in de loop van Alhassan Yusuf. Hij prikte binnen en de maagdelijke score verdween van de tabellen. Michel-Ange Balikwisha gehaakt aan de zijlijn. Radja Nainggolan trapte met een heerlijke krul nogmaals op de dwarslat. Kompany bracht met Raman en Amuzu snelheid in zijn ploeg al was het afwachten tot Lior Refaelov in de ploeg kwam om applaus op alle banken te laten losbarsten. Dank zij een briljante Radja Nainggolan op het middenveld en een secure verdediging van Ritchie De Laet, Abdouleye Seck en Björn Engels kwam de thuisploeg nauwelijks in nood. Het was integendeel Harwood-Bellis die in de fout ging bij een voorzet van Michel-Ange Balikwisha. Het jeugdproduct van Manchester City trapte overduidelijk op de voet van Antwerptopschutter Michael Frey. De Gouden Stier mocht pas na een VAR-interventie van referee Lardot achter de stip plaatsnemen. Eerst nog gered door Van Crombrugge, dikte hij in de rebound zijn seizoenstotaal tot veertien stuks aan. In de resterende minuten kwamen de bezoekers met de moed der wanhoop nog tot twee opgelegde kansen. Amuzu bewees eens te meer geen goalgetter te zijn. Hij miste onbegrijpelijk vanop twee meter het doel. Een inzet van Cullen trof via een deviatie van invaller Pieter Gerkens de dwarslat. Met deze prestigezege na een referentiematch knokte de Great Old zich naar een verdiende tweede plaats in de Jupiler Pro League. Nu komt er een interlandbreak aan en dan ligt het kunstgrasveld van Stayen op ons te wachten. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 07/11/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet (K)
30 Abdoulaye Seck
3 Björn Engels (K)
21 Sam Vines
4 Radja Nainggolan
8 Alhassan Yusuf Abdullahi - 63'
14 Benson Manuel
80 Pierre Dwomoh
10 Michel Ange Balikwisha
99 Michael Frey - 81'
 
75' 80 Pierre Dwomoh (uit)/
16 Pieter Gerkens (in)
86' 10 Michel Ange Balikwisha (uit)/
7 Viktor Fischer (in)
86' 14 Benson Manuel (uit)/
70 Ally Samatta (in)
R.S.C. Anderlecht
30 Hendrik Van Crombrugge
54 Killian Sardella
6 Taylor Harwood-Bellis - 81'
4 Wesley Hoedt - 81'
17 Sergio Gomez
51 Yari Verschaeren
8 Joshua Cullen - 31'
20 Kristoffer Olsson
46 Anouar Ait El Hadj
23 Joshua Zirkzee
99 Christian Kouame
 
59' 23 Joshua Zirkzee (uit)/
9 Benito Raman (in)
59' 51 Yari Verschaeren (uit)/
7 Francis Amuzu (in)
75' 46 Anouar Ait El Hadj (uit)/
11 Lior Refaelov (in)
75' 54 Killian Sardella (uit)/
14 Bohdan Mykhailichenko (in)
83' 20 Kristoffer Olsson (uit)/
18 Majeed Ashimeru (in)