Beerschot V.A.

0 - 1

Zon. 05/12/2021 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympisch Stadion Antwerpen

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Lothar DHondt

Lijnrechters: Romain Devillers - Philippe Vandecauter

Vierde official: Jasper Vergoote
 
Kanonskogel van Ambassadeur Radja Nainggolan beslist bitse derby
Na de derde derbyzege op rij blijft Royal Antwerp Football Club de eerste uitdager van promovendus Royale Union Saint Gilloise. Het verschil met de koploper qua voetballend vermogen is evenwel nog groot. De ploeg van trainer Brian Priske Pedersen is bezig pech en geluk uit te sluiten als factoren die mee bepalend kunnen zijn voor winst en verlies. Twaalfduizend toeschouwers, inclusief een bomvol bezoekersvak, waren op het Kiel present voor de eerste Antwerpse derby mét toeschouwers sinds het uitbreken van de pandemie. Voor de Great Old koos de Deense coach voor twee wijzigingen ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen KV Oostende. Björn Engels nam de plaats in van Dinis da Costa Lima Almeida in het hart van de verdediging, Alhassan Yusuf Abdullahi kwam in de startersrij voor Pierre Junior Dwomoh. Thuiscoach Torrente koos voor exact dezelfde namen van het voorgaande competitietreffen. De 237e derby werd geleid door Lothar D’Hondt.

Na een lange studieronde kwam het eerste gevaar van de bezoekers na een corner van Viktor Fischer. Centrale verdediger Björn Engels zag zijn header over het doel van Vanhamel belanden. Het was overigens tijdens de beginfase opvallend dat de backs van Stamnummer Een een vrijgeleide kregen om op te rukken en voorzetten te droppen tussen de vijandelijke linies. De constant uitgefloten kapitein Ritchie De Laet en Sam Vines maakten gretig gebruik van de geboden ruimte. Na een kwartier stak ook de thuisploeg zijn neus aan het venster. Het was ex-Antwerpspeler Joren Dom die betrokken was bij de aanvallende impulsen van de thuisploeg. Paarswit dreigde met afstandsschoten van Caicedo en Dom. Jean Butez had geen moeite om zijn netten schoon te houden. De deviatie van Schankland werd een oprapertje voor een attente Antwerpdoelman. Aan de overzijde was het alle hens aan dek toen Ritchie De Laet een verre pass richting Michael Frey verstuurde. De targetman kwam oog in oog met Vanhamel. Door een mindere controle kon verdediger Radic het doelgerichte schot in extremis nog afblokken. Voordien had de bonkige spits in een individuele actie ook al eens voor dreiging gezorgd. Zijn inzet werd eveneens gekeerd. De verdedigers bleven dus de baas over de aanvallers aan beide kanten van het veld. Vooral de autoritaire Björn Engels en de heersende Abdoulaye Seck bewaakten met verve het fort Jean Butez. Rusten met een brilscore, al stonden Ally Samatta en Bourdin na een opstootje al vanaf halverwege de periode met een gele streep vanwege de warrig fluitende referee.

De tweede helft verliep grotendeels volgens hetzelfde scenario. Een dominante Great Old grossierde in balbezit. Echt uitgespeelde mogelijkheden vielen er tijdelijk niet te noteren. Tussen de 55e en 60e minuut was er wel een tsunami aan kansen voor de traditieclub bij uitstek. Een vrije trap van Viktor Fischer vond de opgerukte Abdoulaye Seck wiens kopbal door Vanhamel onschadelijk werd gemaakt. Ook de kopbal van Ally Samatta op voorzet van Alhassan Yusuf verdween in de grijpgrage handen van de thuisgoalie. De druk werd de thuisafweer te veel. Konden Michael Frey en Viktor Fischer net niet scoren zo net voor het uur, de afgeslagen bal kwam met een gekke capriool voor de voeten van Radja Nainggolan. Il Ninja dreigde, legde de bal panklaar en de kanonskogel schroeide tegen recordsnelheid de winkelhaak. Wat een revanche voor de constant uitgefloten middenvelder. Wat een ontlading ook! Hij zou uitgroeien tot matchwinnaar. Tijd voor beide coaches om het wisselcontingent aan te spreken. Bij de thuisploeg verving Lemos een met een rode kaart flirtende Bourdin. Bij de bezoekers maakten Faris Haroun en Manuel Benson hun opwachting. Net op dat moment verscheen een lokale hooligan op het veld en deponeerde een vuurpijl in het Antwerpvak. De wedstrijd werd bitser en ging van opstootje naar opstootje. Weinig kansen, al zou Holzhauser een doorgeschoten bal in kansrijke positie op de paal richten, de enige dreiging van de thuisploeg. Stamnummer Eén kon naar hartenlust omschakelen. Viktor Fischer en Michael Frey kregen nog opgelegde kansen, een dubbele voorsprong zat er niet in. Scheidrechter D’Hondt weigerde een penalty te geven aan de bezoekers voor overduidelijk handspel van Lemos en dus moest de Great Old nog tien + vijf extra minuten overleven. Met gewiekst controlevoetbal slaagden de rood-witten in hun opzet. Tijdens die blessuretijd liepen de gemoederen nog hoog op toen Schankland met een fopduik een elfmeter probeerde te versieren. "Thuisvedette" Holzhauser liet zich van zijn smalste kant zien door Birger Verstraete met een kopstoot naar de vlakte te werken. Een rode kaart werd het echter niet. De Great Old won uiteindelijk met miniem verschil in het Antwerpse Olympische Stadion. Een schoonheidsprijs verdiende de wedstrijd niet. Stamnummer Eén verdedigde wel zijn tweede plaats in de Jupiler Pro League met brio en kan met vertrouwen de laatste Europese thuiswedstrijd van donderdag aanstaande tegen de Griekse recordkampioen Olympiakos Piraeus tegemoet zien. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 05/12/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet (K)
30 Abdoulaye Seck
3 Björn Engels
21 Sam Vines
6 Birger Verstraete
4 Radja Nainggolan - 58'
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
7 Viktor Fischer
70 Ally Samatta - 25'
99 Michael Frey
 
65' 4 Radja Nainggolan (uit)/
38 Faris Haroun (in)
65' 70 Ally Samatta (uit)/
14 Benson Manuel (in)
Beerschot V.A.
31 Mike Vanhamel (K)
27 Mohammed Reda Halaimia
55 Stipe Radic
15 Pierre Bourdin - 25'
2 Jan Van Den Bergh - 90'
5 Joren Dom - 55'
6 Moises Caicedo
16 Tom Pietermaat - 90'
8 Raphael Holzhauser - 90'
20 Ramiro Vaca
17 Lawrence Shankland
 
53' 15 Pierre Bourdin (uit)/
44 Mauricio Lemos (in)
64' 6 Moises Caicedo (uit)/
11 Issa Soumare (in)
73' 27 Mohammed Reda Halaimia (uit)/
10 Mussashi Suzuki (in)