R.S.C. Anderlechtois

6 - 0

Zat. 23/04/1988 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Emile Verséstadion

Toeschouwers: 24.000
 
Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters: Frank Vermeersch - Livinus Gerits
 
Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Het oude RSC Anderlecht staat eindelijk op

ANDERLECHT - Met Raymond Goethals zijn de resultaten al een tijdje in het Astridpark teruggekeerd. Frivole voetbaltoestanden lieten nog op zich wachten, maar zaterdag speelde RSC Anderlecht eindelijk opnieuw als op een wolkje. Het oude Sporting stond plots weer op het gras en koos als gewillig slachtoffer niemand minder dan medeleider R Antwerp FC.

Tegen zo veel tempo en klasse was de Great Old niet opgewassen. Het team van George Kessler kon zijn zwakke plekken niet verdoezelen en liep zonder dekking op de gretige paars-witte vuisten. Na de twee nederlagen in het competitieintermezzo en de opdoffer in Luik (5-0) de derde knockdown. Is rood-wit nu toch uitgeteld in de titelstrijd?

In een erg koud en winderig Astridpark moest Sporting de geschorste Krncevic en de geblesseerde Demol aan de kant laten. Ondanks de handicaps had Raymond Goethals voor de aanval gekozen. Slechts vier verdedigers dit keer. De Groote naast Janssen op het middenveld, waar paars-wit al vrij snel overwicht verwierf. De Brusselaars werden bovendien in hun ambitieuze plannen geholpen door een vroeg en magistraal doelpunt. Nilis plukte met de schoentip een voorzet van Ukkonen als een rijpe vrucht uit de hemel en legde het ronde ding in twee tijden in de korf van Wim De Coninck.

RSC Anderlecht had de smaak meteen te pakken en de Antwerpse afweer zag alle hoeken van het veld. Wim De Coninck kon nog net een terugspeelbal van Pascal Plovie over de lat duwen. Vervoort haalde al draaiend net iets te hoog uit. In de twintigste minuut was het opnieuw raak. Een voorzet van Gudjohnsen zeilde voorbij het doel. Andersen recupereerde de bal, tikte tot bij Vervoort, die rustig de tijd nam om uit te zoeken wie de tweede treffer mocht maken. Zijn keuze viel op Pier Janssen, die met een geplaatste kopbal Wim De Coninck roerloos liet.

De bezoekers probeerden tegen een ontketend Sporting terug te slaan. Yves Vanderveeren vond Munaron op zijn weg. Marc Van der Linden en Hans-Peter Lehnhoff plaatsten goede kansen naast het doel. Aan de overkant hield Wim De Coninck de hoop op een terugkeer levendig. Hij keerde een zwierige knal van Nilis en een scherpe vrije trap van Ukkonen. R Antwerp FC had intussen Pascal Plovie van de liberoplaats weggehaald en op Nilis gekleefd.

Ook die ingreep kon na de rust geen baat brengen. Sporting leefde zich nu pas echt uit tegen een opponent die met opmerkelijke hoffelijkheid de deuren openhield. Achterin liet paars-wit zich op geen enkel foutje betrappen. De Groote en Janssen draafden over de wei, Grün en Keshi kwamen ze steeds nadrukkelijker steunen. Grün zette de feestelijkheden van de tweede periode in door fraai langs een verdediger te draaien, maar plaatste het leer naast het lege doel. Even later speelde de Rode Duivel zelf voor aangever. Keshi, die de beweging ingezet had, schoof op het gepaste moment in en haalde met een plof uit. Niet alleen in Oostende wordt er met een obus gevoetbald.

Bij de bezoekers hadden de vedetten, die niet erg gelukkig lijken met de manier waarop de contractverlengingen aangepakt worden, de armen al lang laten zakken en viel de organisatie compleet weg. Op dat moment werd duidelijk dat George Kessler meer dan het maximum uit de kwaliteiten van zijn groep gehaald had en dat de Great Old alleen mits gerichte versterkingen dit 'superclub'-seizoen kan herhalen. De Antwerpsupporters gingen weer wild te keer, al viel het overigens te betwijfelen of het een verstandige beslissing was om ze op een bouwval bijeen te drijven. Hun team viel overigens helemaal in puin.

De thuisspelers haalden lustig hun hartje op. Nilis stuurde erg knap Van Tiggelen weg. De Nederlander tikte tot bij Gudjohnsen die de bal naast Wim De Coninck plaatste. Een vrije trap van Nilis vond de keihard kop van Keshi. Nilis legde tot slot met het hoofd na aangeven van De Groote de 6-0 eindcijfers vast. Een doelpunt van Vervoort was intussen wegens handspel geschrapt. De regerende landskampioen liet nog meerdere goede kansen onbenut. Het Astridpark was desondanks meer dan tevreden. Voor het eerst in bijna een jaar vloeide de champagne nog eens op in plaats van naast het veld. RSC Anderlecht kan het seizoen bijna zeker redden door woensdag in de beker tegen KV Mechelen, dat niet zo'n brede boulevards legt als R Antwerp FC, zijn prestatie te herhalen (François Colin - Het Nieuwsblad - 15/04/1988).

(bron: de pers - 15/04/1988)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Wim De Coninck
Yves Vanderveeren
Rony Van Rethy
Pascal Plovie
Rudi Smidts
Hans-Peter Lehnhoff
Jan Poortvliet
Frans van Rooij
Thierry Pister
Marc Van der Linden
Cisse Severeyns
 
??? (uit)/
Rudi Taeymans (in)
60' Thierry Pister (uit)/
Eric Reynders (in)
R.S.C. Anderlechtois
Jacky Munaron
George Grün
Stephen Keshi - 59' - 77'
Adri Van Tiggelen
Henrik Andersen
Pier Janssen - 20'
Michel De Groote
Kari Ukkonen
Patrick Vervoort
Arnor Gudjohnson - 71'
Luc Nilis - 7' - 89'
 
78' Pier Janssen (uit)/
Guy Marchoul (in)