R. Antwerp F.C.

0 - 1

Zon. 15/01/1995 15:00 u.

R. Standard de Liège

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 7.500
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Rudi Lepoutre - Guido Bache
 
Na R Antwerp FC - R Standard CL

Bodart trotseert de storm

Deurne - Filip De Wilde en Michel Preud'homme zijn volgens de recente Gouden Schoen-verkiezing de meest opvallende doelmannen van ons land. Bodart, al jarenlang de sterkhouder van R Standard CL, heeft allicht die rangorde aandachtig bekeken. Hij bevestigde gisteren op de Bosuil dat wij een land van doelmannen zijn. Cisse Severeyns, Itzhacq Zohar, Manu Godfroid en John Aloïsi kwamen om beurten oog in oog te staan met de portier. De Cisse zelfs vier keer. Die open doelkansen en een handvol scherp gerichte afstandsschoten erbovenop, konden Bodart niet uit zijn evenwicht brengen. Hij trotseerde de storm.

Een doelman in supervorn heeft het geluk vaak aan zijde. Tot twee keer toe zou Dinga de grote uitblinker bijspringen. Eerst kwam R Standard CL op voorsprong. Alain Bettagno, later op de avond door zijn trainer terecht met veel lof overladen, zette op rechts voor en de soepel opverende Goossens devieerde met het hoofd. Tegen het kader en binnen. Het sein voor de gastheren om er eens stevig de schouders onder te zetten. R Standard CL zou van dan af nog twee waterkansjes forceren, de rest werd een Antwerpse rubriek. Nico Broeckaert gaf de eerste windstoot in de richting van het Luikse verdedigende volk. De libero zonderde Cisse Severeyns af, maar die verslikte zich in het leer. Zijn eerste, maar niet zijn laatste mistasten. Rood-wit, de Rouches liepen er helemaal in het groen bij, rende zich rot en pakte met een gezonde agressiviteit het heft definitief in handen.

Cisse Severeyns bleef het nieuws halen. Eerst verwees hij Dinga met een bal vlak in diens gezicht naar het gras. Daarna stond hij voor de tweede keer pal voor Bodart. De torenhoge lob moest een doelpunt opleveren, maar Dinga, goed wakker, veegde van de lijn. Itzacq Zohar, vrij schotvaardig vanop afstand, zette dan twee keer op rij de vuisten van Bodart roodgloeiend. De enige volwaardige tegenstoot werd door Genaux gelanceerd. Hij bereikte Vidmar die zeker gescoord zou hebben zonder een ultieme tussenkomst van de ijverige Wim Kiekens. Cisse Severeyns bleef kort voor de rust kermend achter en beschuldigde Dinga van onheus elleboogwerk. Genaux kreeg geel voor tijdwinst. De genezen Cisse geraakte weer niet voorbij Bodart.

Schaakbord
Zelfde verhaal in de tweede helft. Cisse Severeyns direct in een nieuw duel met Bodart en nog maar eens in een verliezende rol. Itzacq Zohar deed naarstig mee met het pesten van zijn trainer. Een totaal gemiste balcontrole op aangeven van Kurt Vangompel en weg kans. Toen Genaux met een tweede gele kaart nog voor het uur door Goethals werd weggestuurd, kon de gelijkmaker niet meer uitblijven. Foute redenering. Rudi Taeymans pakte uit met een serieuze 'patat'. Bodart gebruikte, de gladheid van de bal indachtig, de vuisten. Bettagno vond enige afwisseling welgekomen. Hij zette zich door op rechts en dwong Yves Van Der Straeten tot ingrijpen. De reactie van Manu Godfroid werd opnieuw door Dinga onschadelijk gemaakt.

Robert Wasseige bracht dan Vervoort in voor Vidmar om zodoende de krappe voorsprong veilig te stellen. Goossens werd eenzame spits en het ging al zo slecht vooraan. Urbain Haesaert bekeek het schaakbord en riep John Aloïsi van de bank, Krist Porte mocht gaan rusten. De heroptredende Vervoort kon een paar keer oefenen in het onderdeel naar doel schieten, zonder veel erg. Itzhacq Zohar bleef het kanon bedienen, maar Bodart zocht en vond een Aas-verkiezing in deze krant. R.A.F.C. eindigde zoals het begon: met een schitterende lange pass van Nico Broeckaert naar Cisse Severeyns. De Cisse liet ook deze huizenhoge kans onbenut. Nog voor hij kon bedenken of hij het nu met een lob, een schuiver of een dribbel zou proberen, werd Bodart al door zijn aanhang bejubeld (Roger Vlemings - GvA - 15/01/1995).

Retrospectieve door Peter

R Antwerp FC speelde haar beste wedstrijden van het seizoen, kende pech en onkans bij het besluiten en moest met het kleinste verschil buigen voor de bezoekers uit Luik. Dit was inderdaad zo'n wedstrijd die je niet mag en kan verliezen, maar dat uiteindelijk wel gebeurt. Hoofdreden was het al te slordig omspringen met kansen vanwege R.A.F.C., nog in de hand gewerkt door een op de Bosuil traditiegetrouw briljant keepende Bodart. Geen studieronde. R Standard CL kon aan de leiding komen en toog onmiddellijk op zoek naar een treffer. Eens het die na negen minuten via Goossens gevonden had, ging het initiatief naar de Great Old. Tachtig minuten veldoverwicht en zeven uitgespeelde kansen volstonden niet om de helft van de buit in Deurne te houden.

Cisse Severeyns miste tot tweemaal toe alleen voor Bodart. De Standarddoelman ranselde ook twee kanjers van Itzhacq Zohar uit zijn doel. Hij dook op gepast op voor Kurt Vangompel om een scherpe voorzet van Cisse Severeyns te onderscheppen. Na de koffie, hetzelfde spelbeeld met dezelfde spelers in dezelfde situaties. Cisse Severeyns kwam opnieuw twee keer voor de Luikse goalie, maar ook nu mocht het niet zijn. Itzhacq Zohar probeerde het ook nu tweemaal erg knap van ver, maar Bodart kende een begenadigde dag had. Ook de kansen voor de ingevallen John Aloisi en Manu Godfroid werden niet verzilverd. Zo bleef het beste paard zonder haver. Dit is al het vierde onnodige puntverlies op eigen veld (Antwerp Clubblad-13 - 25/02/1995).


(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 15/01/1995)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
2 Rudi Taeymans - 38'
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Itzhaq Zohar
6 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns - 67'
11 Kurt Vangompel
 
67' 8 Krist Porte (uit)/
12 John Aloisi (in) - 86'
80' 6 Manu Godfroid (uit)/
14 Carlo Lavigne (in)
R. Standard de Liège
1 Gilbert Bodart (K)
2 Regis Genaux - 57'
3 Didier Ernst
4 Amilton Digna
5 Mircea Rednic
6 Philippe Léonard
7 Guy Hellers
8 Alain Bettagno
10 Gunther Schepens
9 Aurelio Vidmar
11 Michael Goossens - 9'
 
75' 9 Aurelio Vidmar (uit)/
14 Patrick Vervoort (in)
89' 11 Michael Goossens (uit)/
15 Roberto Bsiconti (in)