R. Standard de Liège

1 - 5

Zat. 09/01/1993 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Toeschouwers: 14000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Pierre Mannaerts - Edouard Verhaegen
 
Na R Standard CL - R Antwerp FC
Telegram

Sclessin - Al weken speelde Standard-doelman Bodart met zijn geluk door dribbelnummertjes in zijn strafschopgebied uit te voeren. Dit keer bleef het niet ongestraft. Na dik tien minuten al onderschepte Hans-Peter Lehnhoff een te nonchalante pass van Rednic. De Duitser bereikte de eenzaam in de spits opererende Francis Severeyns voor doel en die stak de bal in het dak.

De Rouches lieten zich niet uit het veld slaan door die vroege achterstand en gingen onmiddellijk op zoek naar de gelijkmaker. Leonard, Goossens en Vos mikten naast het doelvlak. Dat deed Frans Van Rooij niet toen hij vanop de stip mocht aanleggen nadat Geert Emmerechts een rommelende Bettagno onderuit gehaald had. Ei zo na klom R Standard CL op het halfuur zelfs op voorsprong toen Goossens een van de voet van Geert Emmerechts wegspringende bal tegen de kruising liet belanden. Geen twee minuten later deed zich aan de overzijde een identieke fase voor. In tweevoud zelfs. Eerst knalde H.-P. Lehnhoff, die balverlies van Demol uitgebuit had, tegen het kader. Vervolgens zagWilly Vincent de rebound ook al tegen de deklat uiteenspatten.

In de eerste minuten na de herneming kantelde de wedstrijd volkomen in het voordeel van R.A.F.C., dat binnen de vijf minuten tot 1-3 uitliep. Eerst via H.-P. Lehnhoff, die een zwakke Vervoort in de wind zette, vervolgens langs Cisse Severeyns, die een vrijschop van de sterkspelende Duitse spelmaker binnenknikte. Als gevolg van supportersrellen moest de wedstrijd een kwartier stilgelegd worden. Die bezinningsperiode volstond niet voor de Luikenaars om zich te herpakken. Van Rooij knalde nog eens voorlangs, waarna nog slechts een elftal op de mat stond. Na gemeten voorzetten van Geert Emmerechts en Patrick Van Veirdeghem maakte Cisse Severeyns zijn hattrick vol. Een volkomen verlamd R Standard CL mocht zich nog gelukkig achten dat Kari Ukkonen, George Kulcsar, Wim Kiekens en H.-P. Lehnhoff vijf treffers al welletjes vonden (Bruno Hoeben - GvA - 11/1/1993).

Francis heet weer Cisse

Sclessin — "Een fourier die weet hoe hem aan te spelen, die hem als vanouds doet rennen en het vertrouwen van de trainer." Frans van Rooij, voor vijf jaar op de Bosuil nog hofleverancier van de toen ontluikende Cisse Severeyns, verklapte in de zaterdagkrant nog het geheim om de schutterskwaliteiten van de West-Mallenaar weer ten volle aan de oppervlakte te halen. De huidige Standardspelmaker zal zich zijn woorden beklaagd hebben, want het recept werd toegepast: als gevolg van de schorsing van Alex Czerniatynski speelde Walter Meeuws hem op zijn geliefde positie als diepe spits uit. De briljant sterk spelende Hans-Peter Lehnhoff liet hem lopen. Cisse Severeyns? Hij scoorde. Vier keer. Met een rasechte hattrick in de tweede helft als toetje. Francis, zoals Meeuws hem in het begin van het seizoen noemde, omdat hij nog slechts een schim van de vroegere Severeyns was, heet weer Cisse.

R Standard CL zal zich de heropstanding van Cisse Severeyns nog lang heugen. Vanwege de ontzettend zware cijfers die de Kempense doeltjesjager mee op het scorebord hielp trappen, vanwege het definitieve fnuiken van de titeldromen, die met naderen van de start van de terugroride op. Sclessin toch weer waren gaan leven, vanwege de onwaarschijnlijk zwakke prestatie van het hele elftal in de tweede helft. In tegenstelling tot de voorbije drie nederlagen dit seizoen, op verplaatsing tegen R Antwerp FC (dat dus vier op vier scoort tegen de Luiikenaars) en KAA Gent, thuis tegen KSV Waregem, toen de Rouches telkens tot de laatste minuut bleven vechten, lieten ze zich nu als lammetjes naar de slachtbank leiden. Dat had echt niet alleen te maken met de afwezigheid van Cruz en Hellers en na nog geen tien minuten ook nog van Wilmots, maar vooral met het falen van een aantal pionnen die wel op het terrein stonden: een nonchalante Demol, een Vervoort in een complete off-day, een Vos die maar niet kan scoren...

"Het is ongelooflijk plezierig spelen tegen een ploeg die op een lijn verdedigt", genoot Cisse Severeyns na van zijn dagje, waarop hij zijn doelpuntentotaal opdreef tot tien eenheden. "Dan krijg je voluit de gelegenheid je snelheid te benutten. Bovendien wordt het tegen R Standard CL ook nog een stuk makkelijker als je op voorsprong klimt, omdat er dan zeeën van ruimte komen." De euforie deed Cisse het hoofd niet verliezen. "Dit is geen zege van Cisse, dit is de verdienste van de hele ploeg", benadrukte hij. "Kijk naar die laatste twee dieptepassen, daar moet ik toch helemaal op de hulp van anderen rekenen. Maar — en dan verscheen er een fijn lachje op zijn gezicht — kijk eens wat ik doe als ik als diepe spits, mijn favoriete positie uitgespeeld wordt. Tweemaal mocht ik met die opdracht het veld in: tegen KFC Lommelse SK scoorde ik zo tweemaal, vanavond viermaal."

"Maar ik blijf realist. Alex Czerniatynski zal terugkomen. Ik hoop gewoon dat ik dan ook in de ploeg blijf. Waar, dat maakt me niet uit. Al is het als doelman. Het enige dat ik dit seizoen wil bereiken is goed spelen en zo bewerken dat R.A.F.C. aan het eind van het seizoen mijn optie bij KV Mechelen licht." Eigenlijk stelde Cisse Severeyns door het voluit benutten van zijn kans als diepe spits zijn trainer voor problemen. Positieve weliswaar. Cisse Severeyns, die eerder al tegen zijn gewezen club KV Mechelen een opgemerkte prestatie weggaf en Rode Duivel Alex Czerniatynski zijn in wezen niet complementair. "Dat kwam al een paar keer aan het licht", aldus Walter Meeuws. "Waarschijnlijk zal ik opnieuw moeten proberen om ze naast mekaar op te stellen."

Wie zou het niet willen proberen in de plaats van Walter Meeuws, die bovendien een goed georganiseerde ploeg aan het werk zag en een behoorlijk debuut van de al twee jaar op de Bosuil aanwezige Australier George Kulcsar aanschouwde? "Toch maar met de beide voetjes op de grond blijven", waarschuwt Walter Meeuws. "Wij zijn een ploeg van exploten. Negatieve, maar gelukkig ook positieve. Daarom is dit ook zo'n boeiende club." Benieuwd wat hij zaterdagavond na afloop van de wedstrijd tegen KSK Beveren zal zeggen (Bruno Hoeben - GvA - 11/01/1993).

Cisse Severeyns en Gunther Hofmans hand in hand

R Antwerp FC ging met 1-5 R Standard Cl op Sclessin in het verlies spelen, KFC Germinal Ekeren stuurde KFC Boom met zware 7-0 cijfers wandelen. De Antwerpse eersteklassers deden op de eerste competitiedag van de terugronde van zich spreken. Het meest in het oog springend was de trefzekerheid die Cisse Severeyns en Gunther Hofmans demonstreerden.

Vier keer holden ze armpjes in de lucht juichend weg. Doelmannen Bodart en De Smeth konden niet anders dan bewonderend toekijken. Cisse had het zaterdagavond voorgedaan. Gunther deed zondagmiddag even goed. Dat precies Cisse Severeyns en Gunther Hofmans voor de huzarenstukjes van de achttiende speeldag zorgden, komt misschien een beetje verrassend. Cisse Severeyns had in de laatste wedstrijd voor de winterstop tijdens het bekervoetbal in Waregem vanop de bank moeten toekijken. Hij kreeg in Luik de plaats van de geelgeschorste Alex Czerniatynski, diep in de spits. Die stek ligt hem.

Gunther Hofmans doorworstelde een moeilijk seizoen, maar bleef het vertrouwen van de trainer genieten. Gunther bedankte (GvA - 11/01/1993).

(bron: GvA - 11/01/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert - 24'
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
6 Wim Kiekens
7 Rony Van Rethy
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Willy Vincent
10 Hans-Peter Lehnhoff - 47'
11 Cisse Severeyns - 11' - 50' - 59' - 71'
 
36' 9 Willy Vincent (uit)/
14 Kari Ukkonen (in)
85' 2 George Kulcsar (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
R. Standard de Liège
1 Gilbert Bodart
2 Régis Genaux
4 Stephane Demol - 50'
7 Mircea Rednic
3 Patrick Vervoort
5 Alain Bettagno
6 Thierry Pister
10 Frans Van Rooij - 24' (P) - 41'
9 Henk Vos
8 Michael Goossens
11 Marc Wilmots
 
9' 11 Marc Wilmots (uit)/
15 Philippe Léonard (in)
69' 8 Michael Goossens (uit)/
14 Amilton Dinga Boas (in)