R. Antwerp F.C.

2 - 1

Vrij. 22/04/1994 20:00 u.

R. Charleroi S.C.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 7500
 
Scheidsrechter: Marnicq Sandra

Lijnrechters: Geert Mortier - Emile Ropcier
 
Na R Antwerp FC - RSC Charleroi

Bosuilen fladderen richting Europa

Deurne — Subtoppers in België kunnen leuk voetbal brengen. Dat hebben R Antwerp FC en RSC Charleroi gisterenavond bewezen. Dat de Great Old uiteindelijk beide punten in eigen stadion hield, was het logische gevolg van het overwicht dat de rood-witten volle negentig minuten toonden. Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns, samen met Geert Emmerechts in een uitblinkersvol, hielpen door hun goals de Great Old minstens tot zondag op de derde plaats. De winst tegen rechtstreeks concurrent RSC Charleroi betekent een haast zekere deelname aan UEFA-bekervoetbal anno 1994-1995. De Bosuilen fladderen weer richting Europa vermits de kloof op de nummers zes en zeven minstens drie punten blijft met nog drie speeldagen te gaan. Feest op de Bosuil dus.

Het weer zat eindelijk eens mee, geen wedstrijdje zonder inzet en toch amper zevenduizend toeschouwers op tribunes. Voetbal op TV, stop ermee,... De afwezigen hadden alweer ongelijk. Het voetbal dat de heren uit Deurne en Charleroi op de mat toverden, was niet van het allerbeste niveau, maar ze zorgden wel voor spanning, loopwerk, een hoog tempo en pittige duels. RSC Charleroi pakte de zaken bij momenten iets te potig aan. Een handvol doelkansen waren de ingrediënten van een nooit vervelende match. Bij R Antwerp FC waren de geschorsten John Aloïsi en Didier Segers afwezig, Nico Claesen, na drie weken bankzitten en Nico Broeckaert terug uit schorsing, stonden in de basis. De thuisploeg haalde het gebeuren onmiddellijk naar zich toe.

Balbezit voor rood-wit. Via de bezige bijen Cisse Severeyns en Hans-Pater Lehnhoff gingen de Bosuilen op zoek naar goals. Cisse Severeyns vocht een onwaarschijnlijk duel uit met Gerard. Veel trekken en duwen, maar Cisse voetballend de sterkere en dus ook meermaals de overwinnaar van het aanvaller-verdediger-onderonsje. De aanvalslustige thuisploeg moest achteraan wel bij de zaak blijven. Malbasa counterde gevaarlijk. Hij kopte een voorzet van Missé-Missé, verder door Geert Emmerechts keurig opgevangen, over. Een kromme van de Serviër werd door Yves Van der Straeten met een hand weggeduwd. Ook Remy, op rechts de vervanger van de geschorste Brogno, probeerde het al eens vanop afstand. Zijnet. R Antwerp FC.

Kerremans keerde een vrije trap van Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns, op zijn manier weer het publiek vermakend, kreeg een voorzet van Nico Claesen niet onder de lat gedrukt. Net voor het halfuur mocht R.A.F.C. toch juichen. Krist Porte onderschepte een laterale pass van Mommens en stuurde H.-P. Lehnhoff meteen diep. De Duitser op snelheid. Er was ook nu geen houden aan. Hij stiftte keurig binnen De zevende voltreffer. Het betere werk bleef van de groep van Urbain Haesaert groep komen. Nico Claesen kreeg het leer na hoekschop van H.-P. Lehnhoff en doorkoppen van Emmerechts niet over de doellijn. Geert Emmerechts mikte na een hakje pan H.-P. Lehnhoff net naast. Sandra, drie keer met geel richting een Charleroi-hoofd zwaaiend, blies vervolgens drie keren kort. Rust.

Sandra opnieuw, een keer fel. We waren weer bezig. RSC Charleroi haastte zich richting Antwerpdoel. Yves Van der Straeten moest zelfs niet ingrijpen. Kerremans had de handen wel nodig. De vaak verguisde Charleroidoelman weerde met klasse schoten van Nico Broeckaert en Hans-Peter Lehnhoff. De Karolingers bleven meedoen. Waseige dacht aan Bukran om de stand weer recht te trekken. Remy naar binnen en Bukran dus de wei in. Twee minuten later bleek Waseige een tovenaar te zijn. Bukran scoorde. Hij was alleen naar Yves Van der Straeten getogen en had goed gezien hoe H.-P. Lehnhoff Kerremans in de eerste helft had gevloerd. De lange Bosuilkeeper kreeg van hetzelfde laken een broek. De derde plaats zou tenminste twee dagen die van R.A.F.C. worden.

Kerremans deed wonderen toen eerst Krist Porte en nadien Nico Claesen een van de lat terugkaatsende kopbal van Rudi Taeymans in doel wilden leggen. Bij de derde poging, één van Cisse Severeyns, moest Kerremans het hoofd buigen. Nog was RSC Charleroi niet dood. Het reageerde met een poging van Rasquin op het dak van het doel en een induwertje van Missé-Missé over. Hij had in de heenmatch drie keer gescoord. Nu zweeg zijn kanon voor de vijfde keer op rij. Cisse Severeyns kon de zaak tot tweemaal toe afmaken. Alleen Kerremans moest telkens nog opzij. Hij wilde niet. Het bleef 2-1 want Missé-Missé liep in de weg bij de gelijkmaker van RSC Charleroi. Of beter, hij legde binnen in buitenspelstand (Luk De Ranter - GvA - 24/04/1994).

R Antwerp FC na spannende partij zo goed als zeker van Europees voetbal - Gouden punten voor de Great Old

ANTWERP — Gouden punten voor de Great Old. Dat mag je wel zeggen. R Antwerp FC won na een spannende partij verdiend van Europese concurrent RSC Charleroi en is zo goed als zeker van deelname aan de Uefa-Cup. Met nog wedstrijden tegen R Standard CL, K Lierse SK en KFC Lommelse SK voor de boeg, mogen de Antwerpenaars de ten koste van RSC Charleroi veroverde vierde plaats (mogelijk derde als RFC Seraing tegen K Beveren SK faalt) niet meer uit handen geven. De bezoekers van hun kant krijgen het nog aardig moeilijk om achtervolger R Standard CL af te houden. De Rouches kunnen mits winst tegen Cercle Brugge KV op een puntje van de ploeg van hun volgende trainer komen.

RSC Charleroi werd in de eerste helft door een gretig R Antwerp FC weggespeeld, maar kwam na een uur toch nog gevaarlijk opzetten. Missé-Missé verknoeide de kans op de gelijkmaker, maar dat had gegeven het spelbeeld iets te veel zijn geweest. De Great Old deed het immers niet alleen op inzet en kracht (wat rnoet Meeuws het zich nu beklagen dat hij zulke groep achterliet), maar in de eerste helft ook met verzorgd en snedig voetbal. R Antwerp FC domineerde dus de eerste helft, maar kwam niet verder dan een doelpunt van uitblinker Hans-Peter Lehnhoff op het halfuur. Schitterend in de diepte gestoken door Krist Porte, was de Duitse sneltrein niet meer bij te halen.

Met een lobje was de uitgelopen Peter Kerremans kansloos. Dat was al bij al maar een magere oogst voor een sterk spelend R.A.F.C., dat de tegenstander domineerde en geen schijn van een kans gaf. Missé-Missé en Malbasa zaten in de achterzak van Geert Emmerechts en Rudi Taeymans, terwijl Balog en Mommens het nlet konden halen van George Kulczar en Krist Porte. Alleen bij de afwerking bleef rood-wit in gebreke, al deden Nico Claesen en Cisse Severeyns hun bewakers Rasquin en Gerard alle kleuren van de regenboog uitslaan. Cisse Severeyns kopte een voorzet van Nico Claesen over. Kerremans kon met de voet en veel geluk een poging van Nico Claesen keren.

RSC Charleroi haalde ook geregeld de zware hamer boven. De potige gelegenheidslibero Van Meir en Mommens mochten zich gelukkig achten dat ref Sandra in een goede bui was, anders hadden ze zich vroegtijdig kunnen aankleden. Die onmondigheid kwam de Great Old bijna duur te staan. Al moest Kerremans met twee geweldige reddingen uitpakken op schoten van uitblinker Hans-Peter Lehnhoff, de eerste bal die invaller Bukran (een 18-jarige Hongaarse jeugdinternationaal) raakte, stak meteen achter Yves Van der Straeten. R.A.F.C. was niet aangeslagen en mepte via Cisse Severeyns meteen terug. RSC Charleroi voelde dat er meer in zat, stuurde iedereen vooruit en in het laatste kwartier geraakten de Antwerpenaars toch nog in problemen.

Missé-Missé mikte vanop een metertje over en beging daarna de blunder van zijn leven door in buitenspel toch nog een duwtje te geven aan een bal van Jacquemart die zo ook over de lijn gehobbeld zou zijn. Vooral Cisse Severeyns was tevreden met die blunder, want even tevoren had hij alleen voor Kerremans, iets te lang getalmd zodat de doelman nog met het been kon redden en de definitieve doodsteek voorkomen (Roland Lebuf - Het Nieuwsblad - 24/04/1994).

"Fantastisch" (Urbain Haesaert)

"We doen een fantastische zaak met het oog op Europees voetbal", aldus Antwerptrainer Urbain Haesaert, die meteen na affluiten volledig uit de bol ging. "We hadden de wedstrijd volledig in handen totdat een organisatorische blunder nog roet in het eten dreigde te gooien." Aan het eind waren het dan toch de jongens van de Bosuil die aan het langste eind trokken. "Ik durf stellen dat we vandaag op die ene domme fout bij de goal van Bukran na een perfecte wedstrijd speelden. Ik moet rnijn jongens feliciteren voor de manier waarop ze na de gelijkrnaker hebben teruggevochten. Gewoonweg schitterend", loofde Urbain Haesaert de gave, collectieve prestatie van de roodwitten. Toch moest ook Urbain Haesaert toegeven dat het bibberen tot het einde was. "Ja, Cisse liet het de kansen liggen om de klus definitief te klaren, maar het is hem vergeven. Europees voetbal is immers dichterbij dan ooit. Dat en niets anders is op dit ogenblik van belang", besloot een 'gelukkige' trainer van 'een gelukkige ploeg' (Het Nieuwsblad - 24/04/1994).

(bron: de pers - 24/04/1994)
 
Minuut per minuut

28' Doelpunt: Hans-Peter Lehnhoff in de diepte, neemt Rasquin op snelheid en lobt Kerremans (1-0);
59' Doelpunt: Missé-Missé geeft in de diepte, Bukran plaatst de bal voorbij Yves Van der Straeten (1-1);
63' corner van Hans-Peter Lehnhoff, Rudi Taeymans kopt op de lat;
64' schot van Krist Porte wordt gered door Kerremans, die de rebound ook redt. Opportunist Cisse Severeyns treft wel raak (2-1);
75' Malbasa gaat op links door, zet voor, Missé-Missé schiet over.
90' boeiende wedstrijd, verdiend gewonnen door R.A.F.C., dat vooral het middenveld domineerde en vaak in de diepte ging.
(Bron: voetbal magazine - 24/04/1994)
 
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
2 Rudi Taeymans
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
6 George Kulcsar
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Hans-Peter Lehnhoff - 28'
11 Nico Claesen
9 Cisse Severeyns - 64'
 
82' 11 Nico Claesen (uit)/
14 Willy Vincent (in)
R. Charleroi S.C.
1 Peter Kerremans
2 Roch Gérard
6 Michel Rasquin
7 Eric Van Meir - 20'
17 Rudy Moury
16 Marco Casto - 35'
10 Raymond Mommens (K) - 39'
8 Tibor Balogh
19 Samuel Remy
9 Nebosja Malbassa
14 Jean-Jacques Missé-Missé
 
57' 19 Samuel Remy (uit)/
15 Gabor Bukran (in) - 59'
68' 10 Raymond Mommens (uit)/
18 Frédéric Jacquemart (in)