R. Antwerp F.C.

2 - 0

Zat. 27/08/1994 15:00 u.

R.W.D.Molenbeek

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Pieter Vandevenne

Lijnrechters: Wim Van Goethem - Leon Gravy
 
Na R Antwerp FC - RWDM

Krist Porte en John Aloïsi de Bosuilhelden

Deurne - Krist Porte en John Aloïsi hebben zichzelf zaterdagavond gepromoveerd tot Bosuilhelden. Veel was daar niet voor nodig. Elk één keer scoren en het was van dat. De RWDM-spitsen, nochtans groot in getale, kregen de bal niet voorbij Ratko Svilar. R Antwerp FC won dus, zij het niet echt verdiend. Defensieve onzekerheden en offensieve onzuiverheden maakten dat het Bosuilwerk overkwam als een lullig potje voetbal. Dat uiteindelijk toch de twee punten in eigen huis werden gehouden, danken aanvoerder Rudi Smidts en co aan een grote brok opportunisme en een karrevracht inzet.

"Het is de verdienste van R.A.F.C. dat het op de juiste momenten wist te scoren. Wij speelden een schitterende wedstrijd, maar vergaten de bal tegen het net te leggen. Voor ons is enkel het resultaat een tegenvaller." RWDM-trainer René Vandereycken sloeg na de match nagels met koppen. Zijn ploeg had inderdaad voor het betere spel getekend. Hij had voor de aanval gekozen. Hoe anders de aanwezigheid van liefst vier, Vandenbergh, Wuyts, Ernes en Williams , puur offensief ingestelde jongens verklaren? Het mocht niet zijn voor de Brusselaars.

Eén, omdat ze vrij nonchalant met de gecreëerde kansen omsprongen. Twee, omdat ze behoorlijk wat onkans bij de afwerking kenden. Vandenbergh en Michael Laeremans zagen hun poging op de dwarsbalk uiteen spatten. Drie omdat Ratko Svilar nog maar eens op al zijn ervaring beroep deed en foutloos keepte. "Uiteraard zijn wij blij met de twee punten. RWDM speelde sterk en viel terug op een goede organisatie. In voetbal is het nog altijd zo dat wie scoort, wint. Dat is dan de verdienste van de ploeg die voor de doelpunten zorgt." Ook aan de uiteenzetting van Urbain Haesaert viel niet te tornen.

Een waarheid als een koe. Het was Haesaert verder niet ontgaan dat zijn verdediging zenuwachtig had geacteerd. "Woensdag is Nico Broeckaert opnieuw inzetbaar. Een belangrijk gegeven," aldus de Antwerpcoach. Hij wilde daarmee niet eens de zwarte piet in de handen van Geert Emmerechts duwen. "Geert blijft op verschillende plaatsen inzetbaar orakelde de Antwerptrainer. Toch was het duidelijk dat vooral achteraan bij R Antwerp FC het schoentje wrong. George Kulcsar kon niets verweten worden. Hij duwde Mark Williams negentig minuten lang in de schaduw. Knap werk.

Rudi Taeymans had aanvankelijk wat moeite om de diep op het middenveld terugzakkende Wuyts aan banden te leggen. "Het was wat zoeken," beaamde Rudi na afloop. Na het uitvallen van Wuyts werd Rudi Taeymans aan Vandenbergh gekoppeld. Erwin kreeg wat halve kansjes, Rudi Taeymans was nooit ver uit de buurt. Geert Emmerechts speelde naar onze smaak te laks. Rudi Smidts kreeg nooit vat op Ernes. De aanvoerder bezondigde zich bovendien aan het missen van enkele eenvoudige intercepties. Als goedmakertje etaleerde Rudi Smidts alweer een tomeloze inzet. Paul Van Himst mag op beide oren slapen. Rudi zal nooit misstaan in Rode Duivelsshirt.

Toch werd R Antwerp FC de zegevierende partij. Krist Porte joeg kort voor de pauze de bal met rechts en via de linkerstaak beenhard tegen het net. John Aloïsi verlengde met nog iets minder dan een kwartier te gaan een knap pasje van de goed spelende Kurt Vangompel in een tweede Antwerpdoelpunt. Voor de rest hebben Francis Severeyns en John Aloïsi voortdurend achter onnauwkeurig verstuurde verre passes gehold. Cisse en John keerden moe maar tevreden huiswaarts (Luk De Ranter - GvA - 28/09/1994).

Retrospectieve door Peter

Om zich te herpakken na het verlies in Luik kreeg R Antwerp FC RWDM voorgeschoteld. De Brusselaars waren jaar en dag het 'zwarte beest' voor R.A.F.C., al vormden de laatste twee ontmoeting daarop een uitzondering. Twee keer werd het 1-0 werd voor de Great Old.

Confrontaties tussen rood-wit en de Brusselse fusieclub groeien zelden uit tot een spektakelstuk. Ook dit keer was de eerste helft kansarm. Vandenbergh kopte rond het half uur tegen de lat. Krist Porte haalde zowat iedereen uit zijn slaap toen hij op slag van rust met een heuse lel via de paal voor de openingstreffer zorgde.

In de tweede helft nam R.A.F.C. meer initiatief. Youngsters John Aloïsi en Kurt Vangompel trokken de kar. Geen wonder dat net dit tweetal de leukste actie van de wedstrijd in elkaar knutselde. Hun inzet leidde de tweede en meteen beslissende treffer in. Publiekslieveling John Aloïsi zorgde ervoor. R.A.F.C. bracht net als RWDM overigens geen denderende prestatie, maar hield de punten wel thuis (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/09/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ratko Svilar
4 George Kulcsar
3 Peter Van Hout - 70'
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
6 Geert Emmerechts
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte - 37'
10 Kurt Vangompel
9 Cisse Severeyns
11 John Aloisi - 76'
 
75' 3 Peter Van Hout (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
80' 11 John Aloisi (uit)/
13 Manu Godfroid (in)
R.W.D.Molenbeek
1 Dirk Rosez
2 Gunther De Meyer
3 Daniël Nassen - 33'
4 Daniël Camus
6 Mike Laeremans
10 Guy Vandersmissen (K)
11 Luc Ernes
15 Steve Laeremans
14 Marc Wuyts
16 Mark Williams
9 Erwin Vandenbergh
 
40' 14 Marc Wuyts (uit)/
8 Patrick Thairet (in)
80' 15 Steve Laeremans (uit)/
17 Peter Janssen (in)