Seraing United

1 - 2

Vrij. 28/11/2014 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade du Pairay

Toeschouwers: 1.550
 
Scheidsrechter: Sébastien Delferière

Lijnrechters: Yves De Neve - Christophe Battiston
 
Nog bibberen na late lokale tegengoal
Eigen bericht - Zwanezang of heropstanding? Antwerpcoach Richard Stricker en met hem ook de club had dringend een opsteker nodig bij het begin van de terugronde om niet nog dieper weg te zakken in het klassement. Dat beloofde alvast vuurwerk uit hoofde van reekstweede Seraing United. Na de aarzelende start als ex-provincialist in een nieuwe en vooral onbekende reeks, voerde coach Arnauld Mercier de nieuwe kleuren van stamnummer 167 (van R.B.D.B.) inderdaad naar de top van de rangschikking. Zeven wedstrijden op rij gewonnen en toch morrelde de lokale coach, zij het niet geheel onvrijwillig, aan zijn team. Geschorste Bojovic moest zijn basisplaats afstaan aan Tirpan, zodat de Luikenaars op Kehli na in een identieke samenstelling als in de heenronde op de Bosuil, op het glibberige gras van Stade du Pairay verschenen.

Bij de Great Old zat met Jannes Vansteenkiste en Bryan Van den Bogaert een halve verdediging op het gestraftenbankje. David Iboma kwam net als ouderdomsdeken Jonas De Roeck in de nieuwgevormde vijfmansafweer postvatten. Umberto Carvalho Dos Santos schoof eveneens een rijtje achteruit, maar werd tegen de verwachtingen in als linksachter uitgespeeld. Zou de rood-witte verdediging weten stand te houden tegen de rood-zwarte aanvallende geweldenaars Dufer en Stévance? Nog belangrijker zou het aanvalsduo William Owusu Acheampong en Seïd Khiter het kleine groepje rood-witte fans kunnen plezieren door een paar mooie kansen te verzilveren?

Slechts een handjevol rood-witte fans had de verleiding van een heerlijk avondje zetel met live-uitzending van Proximus 11 vrijdagavondvoetbal kunnen weerstaan. Schaarsbezet de bezoekersvakken in het provincialistische Stade du Pairay, maar ze waren wel fanatiek bereid het op te nemen tegen een (kleine) overmacht aan lokale kelen en het geluid van de indringend klinkende trom met rood-zwarte Strick er omheen. De verhoudingen in volume waren duidelijk na het 'stormachtige feestgedruis' waarmee lokale doelman Didillon aan zijn 19e geboortedag werd herinnerd. Een held met lokale roots kreeg de aftrap, waarna het de beurt was aan... Emrullah Güvenç en Seïd Khiter in lichtgroene shirt en witte broek, een helse kleurencombinatie, maar wel doordringend verschillend van het plaatselijke zwart en rood.

Op Elias Lampis na, vertrouwde gezichten in de bezoekende dug-out, al moest Anthony Di Lallo wel wennen aan het harde bankgevoel. Het bekende profiel van Préseaux brak voor Seraing United de eerste voldragen Antwerpaanval af, nog voor William Owusu nog maar de eerste keer bij de bal was geweest. Aan de overkant smoorde kapitein-zonder-armband Jonas De Roeck het eerste balcontact van Stévance in hoekschop, meteen het sein voor de 'groen-witte' verdediging om de buitenspelval open te klappen. Het duurde geruime tijd voor Stévance vertrouwd was met die spelregel. De eerste doelpoging-die-naam-waardig kwam zowaar van rechtsachter D'Onofrio. Bij zijn eerste echte duel met waarempel Préseaux, kreeg Jonas waarachtig meteen het eerste gele karton toegestoken vanwege Delfèrière, met heel veel accenten in voor- en familienaam.

Heel veel lokale bedrijvigheid, maar echt gevaarlijk werd pas William Owusu Acheampong die een afgeweerde vrijschop van Emrullah Güvenç na een smerige overtreding op Joren Dom over het doel van Didillon tilde. De Antwerpaanvallers leken niet in hun schik op het glibberig doorregende speelveld en dus trok Préseaux op avontuur. Zijn doelpoging na corner van aanvoerder Dufer ging simpel de tweede paal voorbij. De corner van Emrullah Güvenç vond het afgesproken armsignaal indachtig, Joren Dom aan de eerste paal om door te koppen. Didillon kwam tussenbeide om William Owusu Acheampong aan de tweede het scoren te beletten. Aan de overkant belandde de grondscherende poging van Tirpan in de grijphanden van Frank Boeckx, die bij momenten meer last had van het glibberige ronde ding dan hem lief was.

Emrullah Güvenç, ook goed voor een verrassing in de Cité ardente, testte het reactievermogen van Didillon. Eerst een keertje om te proberen, maar vervolgens om in de zestien een doelgericht vervolg te breien aan de hele degelijke voorbereidende dubbelpas tussen William Owusu Acheampong en Joren Dom en terug om overhoeks binnen te prikken (0-1). Even later behoefde Superturk verzorging na een potige ingreep van rechtsachter D'Onofrio. In de slotfase van een goedwillende eerste helft werd ook Johanna Omolo nog geboekt, zodat dat cijfer tenminste al in evenwicht was. De rood-witte bonus mocht wel mee naar binnen.

De Sérésiens hadden op hun beurt de aftrap en trokken opnieuw fanatiek van leer. De passing vanuit de cirkel van 1.58 lange Popoola oogde speciaal, maar vond lang niet altijd een efficiënt vervolg richting Frank Boeckx. Het was op instructie van de spelmaker dat Bonemme inleverde bij Jonas De Roeck. En dan ging het pijlsnel richting rood-zwarte goal. David Iboma stuurde William Owusu Acheampong ter rechterzijde van het doel aan. Een gelifte voorzet over ploeterende en vooral mistastende lokale verdedigers kwam bij Seïd Khiter die de voorsprong millimeterprecies verdubbelde. Het bezoekersvak nam tijdelijk het stadion op sleeptouw, voorzichtig onderbroken door een instruerende Antwerpcoach. Het plannetje voor ingrepen rijpte beiderzijds in de hoofden van de respectieve coaches, maar eerst Emrullah Güvenç nog speelminuten gunnen.

Superturk deed een greep naar de titel 'man-van-de-match' met een knallende volley op aangeven van David Iboma op... de dwarsligger. De rebound had minder spektakelwaarde en werd bovendien voor (onduidelijk) buitenspel afgevlagd. Johanna Omolo leidde ondertussen het rood-witte verweer in goede banen en mocht zich daarbij verheugen op tegenstand van... de wedstrijdleiding. Niet fanatiek, maar wel hinderlijk voor het goede humeur van de Bosuilmiddenvelder. De dubbele lokale wissel werd onmiddellijk gevolgd door heel wat omzettingen in het rood-zwarte elftal, maar ook een opvallend indraaiende vrijschop van Dufer, waarbij Frank Boeckx een eigen slordigheidje moest corrigeren. Het lokale Seraing United grossierde weliswaar in hoekschoppen, maar Dufer bleef zoekende naar precisie in de afwerking van de collega's.

Een vrijschop en een corner van Emrullah Güvenç bracht opluchting in het eigen kamp, al bleef de 'rood-witte' achterhoede het meest gesolliciteerd. Na nog een (tweede) offensieve wissel bij de lokalen, kreeg Emrullah Güvenç zijn verdiende applausvervanging, met een smakkerd toe van Anthony Di Lallo, al ging die helemaal zoek in de (koeterwaalse) aankondiging van de stadionomroeper. Druk rond de zestien, maar het schot van Kehli miste de juiste richting. In zijn laatste wapenfeit werd Seïd Khiter een eerste keer afgevlagd. Nauwelijks op het terrein of Kevin Tano zag vanuit een heel ander perspectief hoe Vaccaro topschutter Stévance vrijmaakte aan de rood-witte zestien voor de aansluitingstreffer. Seraing United leek ingedommeld, kwam plots opnieuw voluit tot leven en zette aan voor een stevig slotoffensief.

Frank Boeckx kreeg meer dan zijn deel van het werk op te knappen, maar de captain kweet zich net als zijn nieuwgevormde defensie perfect van zijn taak. "Eindelijk gelukt", zo reageerde Gertjan Martens kort en klaar bij het verlaten van het terrein. Meer reacties bij RAFC.tv en de bevriende lokale zender.

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 28/11/2014)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Frank Boeckx (K)
2 David Iboma
23 Günther Vanaudenaerde
22 Jonas De Roeck - 13'
4 Gertjan Martens
14 Umberto Carvalho Dos Santos - 65'
7 Joren Dom
15 Johanna Omolo - 44'
9 Emrullah Güvenç - 36'
8 Seïd Khiter - 50'
10 William Owusu Acheampong
 
73' 9 Emrullah Güvenç (uit)/
16 Anthony Di Lallo (in)
79' 8 Seïd Khiter (uit)/
11 Kevin Tano (in)
Seraing United
1 Thomas Didillon
2 Francesco D'Onofrio - 38'
5 Christophe Préseaux
18 Rodrigue Dikaba
27 Axel Bonemme - 18'
26 Lilian Bochet
23 Mickaël Tirpan
8 Saliu Popoola Sodiq
10 YahYa Boumédienne
7 Grégory Dufer (K)
9 Florent Stévance - 82'
 
58' 8 Saliu Popoola Sodiq (uit)/
6 Luigi Vaccaro (in)
70' 10 YahYa Boumédienne (uit)/
11 Samy Kehli (in)
70' 2 Francesco D'Onofrio (uit)/
29 Erwin Senakuku Mukelepu (in)