K. V. Oostende

0 - 3

Woe. 31/08/1994 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Albertparkstadion

Toeschouwers: 7.000
 
Scheidsrechter: Marcel Van Elshocht

Lijnrechters: Eddy Dubois - Marco Venditti
 
Na KV Oostende - R Antwerp FC

Cisse scoort en Ratko redt

Oostende - In een druilerig Albertpark stonden twee winnende ploegen uit het voorbije weekeind tegenover mekaar. Geen van de trainers hield het bij een ongewijzigde formule. Bij R Antwerp FC was er de terugkeer van Nico Broeckaert, de thuisformatie zag naast de geschorste Devuyst ook De Waele afhaken met een aanslepende voetkwetsuur. Meteen het debuut voor aanwinst Quintelier. Als derde buitenlander opteerde Raoul Peeters voor de Pool Janik. Uitblinker van de tweede speeldag Okoth kreeg een plaatsje op de tribune. Een tactische vondst, want de snelvoetige kleurling heeft ruimte vandoen en dit wordt hem op eigen veld blijkbaar niet gegund.

Het leek erop alsof beide defensies van plan waren hun doelgebied zo secuur af te dekken als de imposante ordedienst dit rond het stadion deed, de veiligheid terwille. De doelmannen moesten alleen onschuldig emotie verwerken. Krist Porte liet zich een gele kaart aansmeren vanwege te lang treuzelen bij het trappen van een vrijschop. Als reactie knalde hij dan maar staalhard op de vuisten van Lycke. De eerste echte kans werd Swietek op de 15e minuut gegund maar Ratko Svilar ging attent plat op de Poolse kopbal. Met méér overgave en goede wil dan voetbalwijsheid werd wederzijds om elke meter gronds geknokt. Vandaar nog een aantal gele kaarten en twee doelmannen die vanop afstand zagen dat werkvoetbal niet echt fraai oogt. Met een dubbele nul dus naar het bakje troost toe.

Na rust kroop The Great Old al snel uit de defensieve schelp en werd daarvoor al in de eerste minuten beloond. Kurt Vangompel was in een onschuldig lijkend moment het treuzelende duo Janik-Bapupa te snel af. Hij stuurde Francis Severeyns in het straatje. De Antwerpspits vloerde Lycke met een laag balletje in de verste hoek. In de daaropvolgende actie ging de Pool Janik snel door. Hij lokte bekwaam een elfmeter uit, Nico Broeckaert liet zich ringeloren. 'Geen man over boord,' dacht Ratko Svilar. Hij stopte de harde penalty van zijn gewezen maat Van Veirdeghem. Voor KV meteen het sein om massaal te gaan aanvallen, de geroutineerde Antwerpdefensie liet de storm overwaaien.

In de tribune werd inmiddels 'Super Mike (Okoth)' aangeheven. Waarom de Keniaan figuurlijk buitenspel stond vertelden we in de aanhef. "Je hoeft geen buitenlander te zijn om te scoren," dacht Cisse Severeyns. Hij nam een door Pinson onhandig afgeweerde vrije trap van Wim Kiekens, na overtreding van Quintelier op Krist Porte, in één tijd over: 0-2. Niets werd de thuisploeg bespaard. Bapupa, te traag voor Francis Severeyns, hing aan de trui van de Antwerpschutter en mocht met een tweede gele kaart voortijdig onder het stortbad. Kort daarop viseerde Rudi Smidts ook het houtwerk van de arme Lycke. In de slotminuten liep roodwit nog een doelpuntje verder uit via de even voordien ingevallen Monteiro Rubenilson.

Ratko Svilar moest aan de overzijde nog een harde knal van Swietek stoppen. De terechte overwinning kwam niet meer in gevaar. Rood-wit harkt meteen een vier op vier bij mekaar. Het loon van een collectieve prestatie, geef de pluim toch maar aan Ratko Svilar en Cisse Severeyns (bron: onbekend - 01/09/1994).

Retrospectieve door Peter

Na hun bezoek aan de kust gingen de Antwerpsupporters voor het eerst dit seizoen met een voldaan gevoel huiswaarts. De Antwerpjongens speelden sterk, met veel lef, opportunistisch en bovendien erg secuur achteraan. Opgelet, KV Oostende is niet zomaar een ploeg. De Kustjongens hadden nog maar net Club Brugge KV op Olympia gaan inpakken en had na die stunt vertrouwen te koop. Het bleek onvoldoende om een overtuigend R.A.F.C. van de zege te houden.

De eerste helft bleek nochtans een 45 minuten lang durende studieronde. Kansen waren er weinig. De rust werd bereikt met een blanke score. Na de pauze toonde R.A.F.C. zich van haar beste zijde. Kurt Vangompe onderschepte een bal van Janik, hij bediende Cisse Severeyns en die wist er wel weg mee. Lycke kon gaan vissen. Amper was het gejuich uitgestorven of Janik zeeg als een blok beton neer in het Antwerps zestienmetergebied. Van Veirdeghem zette zich achter de bat met een hautaine houding van 'Ik zal mijn ex-ploeg eens te grazen nemen' en moest dat overdreven zelfvertrouwen bekopen.

Penaltyspecialist Ratko Svilar deed zijn reputatie alle eer aan en weerde knap met de bil. R.A.F.C. had de les begrepen en trok op zoek naar nummer twee. Wim Kiekens trapte via het hoofd van Pinson mooi in de loop van Cisse Severeyns. 0-2. Rudi Smidts knalde nog tegen de lat. Monteiro Rubenilson stak zijn frustratie omwille van het bankzitten in een verschroeiend schot. Lycke bleef er wijselijk af, kwestie van geen handbreuk op te lopen. 0-3. De trip naar 'het Zeetje' zal ons nog lang zal heugen (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 01/09/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ratko Svilar
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
6 Geert Emmerechts
7 Wim Kiekens - 33'
8 Krist Porte - 12'
10 Kurt Vangompel
9 Cisse Severeyns - 50' - 67'
11 Manu Godfroid
 
75' 8 Krist Porte (uit)/
14 John Aloisi (in)
87' 11 Manu Godfroid (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in) - 88'
K. V. Oostende
1 Christophe Lycke
2 Patrick Van Veirdeghem
3 Xavier Bertein
4 Stefan Maes
5 Kevin Pinson (K) - 65'
6 Didier Bapupa - 29' - 72'
7 Gerry Poppe
9 Zbigniew Swietek
8 Peter Quintelier
10 Zdzislaw Janik
11 Yves Soudan
 
70' 11 Yves Soudan (uit)/
14 Kayode Keshinro (in)