Newcastle United FC

5 - 2

Din. 27/09/1994 20:00 u.

Europabeker 1e ronde

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: St James' Park

Toeschouwers: 31.383
 
Scheidsrechter: Rune Penderson

Lijnrechters: T. Aaland - M. Engerbretsen
 
Na Newcastle United - R Antwerp FC

Geen spek voor Deurnese bek

Eigenlijk moesten we de bevestiging niet meer krijgen. Na de 0-5 Newcastle-overwinning van veertien dagen geleden wisten we al dat de Magpies geen spek voor de Deurnese bek waren. De jongens van Kevin Keegan deden het toch maar. Voor alle zekerheid waarschijnlijk. In ieder geval schotelde de Premier League-leider ook in de terugwedstrijd van de eerste ronde om de UEFA-beker de aanwezigen een brok klassewerk voor.

Robert Lee zette zich na tien minuten aan het stuur van een pletwals die negentig minuten lang bleef rollen. Wim Kiekens en Francis Severeyns zorgden er wel voor dat de Antwerpse eer werd gered. Oh ja, R Antwerp FC uitgeschakeld, maar dat was het nieuws niet. Cole geraakte uiteindelijk fit genoeg om Europees te bekeren. Geert Emmerechts, als mandekker op de zwarte spits gebezigd, heeft het dit keer geweten. De topschutter van Newcastle legde de bal in de eerste helft al twee keer achter Yves Van der Straetens rug. Geert Emmerechts speelde in de heenmatch ijzersterk tegen Cole en bleef nu na de rust binnen. Ook Lee en Beardsley hadden nog voor er thee werd gedronken gescoord. Cole maakte in de slotfase zijn hattrick vol. Arm maar moedig R Antwerp FC. Getuige daarvan de inzet waarmee de ploeg bleef knokken. Ook dat heet klasse. Bij Newcastle werd de afwezigheid van verdedigend middenvelder Venison door Albert opgevangen.

Howey liep naast Peacock centraal te verdedigen. De stoere Waal schoof door naar het middenveld. Albert speelde goed en haalde tot twee keer toe fors uit. Hij vond Yves Van der Straeten op zijn weg. Om maar te zeggen dat bijna al het aanvallende werk van de thuisploeg kwam. Sporadisch counteren, meer zat er voor de Haesaertgroep niet in. Manu Godfroid slap met links tot bij Srnicek. Francis Severeyns knalde hard over en een weer erg bleek voetballende Itzhacq Zohar belandde halfzacht in de armen van de Newcastle-doelman. De leukste acties kwamen zonder twijfel van alles wat in Newcastleshirt over de wei van Saint James' Park huppelde. Lee wachtte dit keer iets langer dan veertien dagen geleden op de Bosuil om te scoren. Tien minuten had hij nu nodig. Yves Van der Straeten bokste een hoekschop weg. Lee recupereerde en lepelde over de terughollende Antwerpdoelman binnen. Rudi Smidts deed achteraan zijn uiterste best om te verdoezelen dat hij geen echte libero is.

Verdedigend liep het wel snor, maar hij was kansloos toen Cole van het blijven hangen van Geert Emmerechts profiteerde om de Engelse nummer twee binnen te duwen. Het hek was van de dam. De Magpies tikten hun tegenstanders verloren. Manu Godfroid ging aan de arm van de doorgebroken Fox - weer de dartele dribbelaar - hangen. Strafschop. Beardsley zette om. En Cole maakte duidelijk dat men bij Newcastle geen kansen verkwanselt. Van kortbij binnen. Rustiger aan doen, ook dat staat niet in het woordenboek van de door Kevin Keegan gecoachte zebra's. Het Antwerpmiddenveld kreeg geen voet aan de grond tegen kleppers als Sellars, Lee, Fox en Albert. Fluppe Albert zette Van der Straeten met een kopbal tot savewerk aan. Lee kogelde over. Rudi Smidts moest een inzet van Fox van de doellijn koppen. Cisse Severeyns bleef wel alles doen wat binnen zijn mogelijkheden lag om de eerreddende goal op het scorebord te krijgen.

Cisse had een opwippertje bedacht. Srnicek kreeg er nog net een hand tegen. Wim Kiekens dan maar. Vrije trap Itzhacq Zohar. Wim Kiekens knikte laag uitvallend binnen. Francis Severeyns kreeg één minuut later zijn goal. Knappe boogbal. Jammer dat Cisse tot volgend seizoen moet wachten om zijn kunnen weer op Europees niveau te tonen (Luk De Ranter - GvA - 28/09/1994).

Europese retrospectieve door Walter

We weten niet of Kevin Keegan op de hoogte was van het Leeds-avontuur van K Lierse SK, bijna 25 jaar geleden, maar de Newcastle manager nam, ondanks de riante 0-5 voorsprong uit de heenwedstrijd, in ieder geval geen enkel risico. De Magpies traden aan met hun sterkst mogelijke elftal. Zelfs Europees topschutter Andy Cole, gekwetst aangekondigd voor de wedstrijd, werd tijdig klaargestoomd. Barry Venison moest noodgedwongen vervangen worden en daar zorgde Steve Howey voor.

R Antwerp FC van haar kant moest aantreden zonder libero Nice Broeckaert. Zijn afwezigheid of een minder vormpeil weegt zelfs in de Belgische competitie zwaar door op de andere verdedigers. Hij werd als laatste man vervangen door Rudi Smidts. Hij deed dat voortreffelijk en bewees zeker in de tweede helft, dat hi] niet toevallig al twee jaar een vaste waarde is bij de Rode Duivels.

R Antwerp FC mocht zich dus geen illusies maken. Dat bleek al vlug in de eerste speelhelft, zowat een kopie van de heenwedstrijd. De rood-witten waren geen partij voor de superieure Engelsen. Enkelen hadden het bijzonder moeilijk met het helse tempo. Goede wil en inzet volstaan inderdaad niet op dit niveau. Het begon al na 10 minuten. Yves Van der Straeten bokste de bal in de voeten van Robert Lee. Een haarfijne lob en de trein was vertrokken (1-0). Het flagrante buitenspel in voorbereiding op het tweede doelpunt van Andy Cole in de 29e minuut, willen we niet als verontschuldiging inroepen.

Vanaf dan was het om de zes minuten prijs. In de 35e minuut klemde Manu Godfroid de arm van Fox in het strafschopgebied. Beardsley zette de penalty em. Weer zes minuten later tekende Andy Cole voor zijn tweede van de avond (4-0). Het rustsignaal kwam als een bevrijding.

Het pleit voor de Antwerpspelers dat zij in de tweede helft met man en macht tegen de overmacht bleven kampen. Noureddine Moukrim bracht meer loopvermogen op het middenveld. Achterin weerde een heroïsche Rudi Smidts zich als een duivel. R.A.F.C. slaagde er in de Newcastle-pletwals op afstand te houden. Yves Van der Straeten onderscheidde zich op enkele 'bommen' van Philippe Albert. Vooraan hield Cisse Severeyns in moeilijke omstandigheden de Newcastle-verdediging aan de klap.

Klasse wat hij daar allemaal deed. De beloning kwam er ook voor een moedig R.A.F.C. Na een half uur dook Wim Kiekens met het hoofd een vrijschop van Itzhacq Zohar binneh (4-1). Een minuut later schoot Cisse Severeyns op voile snelheid en staalhard over Srnicek (4-2). Nog even later, miste Itzhacq Zohar, na een schitterende schijnbeweging van Cisse, Severeyns het derde doelpunt, dat iemand met zijn zijn traptechniek niet mag missen. Vier-drie? Het zou wat geweest zijn!

Nu werd het twee minuten voor het einde nog 5-2 langs Cole. Spijtig, maar R.A.F.C. won wel de tweede helft met 1-2! Applaus voor een moedig en fair R.A.F.C. vanwege het Engelse publiek, verdiende felicitaties van Kevin Keegan voor de Cisse (Walter Voet - Antwerp Clubblad-4 - 15/10/1994)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/09/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
2 Rudi Taeymans
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens - 75'
8 Krist Porte - 42'
10 Itzhaq Zohar
11 Manu Godfroid
3 Kurt Vangompel
9 Cisse Severeyns - 76'
 
46' 6 Geert Emmerechts (uit)/
16 Noureddine Moukrim (in)
86' 3 Kurt Vangompel (uit)/
14 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
Newcastle United FC
1 Pavel Srnicek
2 Marc Hottiger
3 John Beresford
4 Philippe Albert
5 Darren Peacock
6 Steve Howey
7 Robert Lee - 10'
8 Peter Beardsley (K) - 35' (P)
9 Andrew Cole - 26' - 39' - 88'
10 Ruel Fox
11 Scott Sellars
 
46' 8 Peter Beardsley (uit)/
12 Lee Clark (in)
72' 7 Robert Lee (uit)/
14 Steve Watson (in)