K.F.C. Lommelse S.K.

1 - 0

Zat. 01/10/1994 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: GS Gestelse Dijk

Toeschouwers: 8.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Rombout Hennissen - Rudi Cammerman
 
Na KFC Lommelse SK - R Antwerp FC

Punten van goudwaarde

Lommel - "Revanche nemen voor de bittere pil in de Europabeker", zo klonk op de Bosuil de algemene gedachtengang na het dubbele debacle tegen Newcastle United. De zinnen zouden definitief op de competitie gezet worden. Het 'herstel' is de Sinjoren aan de grens slecht bekomen. Met een stevig gehandicapt elftal beet KFC Lommelse SK kranig van zich af en scoorde in de slotfase via een knap doelpunt van Mukanya. R Antwerp FC schoot te laat wakker en kon niet meer verhinderen dat SK met de volle pot aan de haal ging. Gouden punten alleszins voor de Limburgers, die zich naar iets veiliger oorden hijsen.

Tachtig minuten lang was er weinig te zien geweest. Twee ploegen die mekaar weinig ruimte gunden en nagenoeg niemand die er in slaagde om zich los te werken van zijn tegenstander. Zo kweek je weinig constructief voetbal. De schaarse seconden van vrijheid werden bovendien niet benut. Hendrikx miste kracht en overzicht bij de afwerking. Peeters trof kort na de rust de paal. Op de andere momenten leverden de doelmannen puik werk. Yves Van Der Straeten bewees met enkele bliksemreflexen dat hij als een volwaardige eersteklassedoelman getypeerd mag worden. Ook Mathijssen hield een doorgebroken Francis Severeyns van een doelpunt. Hij had in de eerste helft wel moeten toekijken hoe Itzhacq Zohar een vrije trap recht op het kader had getrapt. De Antwerpmiddenvelder kwam fysiek veel te kort, maar mocht van Urbain Haesaert toch starten.

Een lokaal doelpunt veranderde het uitzicht van de wedstrijd volledig. Mukanya op hoekschop met veel overtuiging in het offensief. Monteiro Rubenilson, ingevallen voor Itzhacq Zohar, kreeg vijf minuten voor tijd een identieke scoringskans als die van Mukanya. De Braziliaanse Belg miste flagrant. Enkele seconden voor Goethals affloot, snoepte een listige Mathijssen Cisse Severeyns de bal af toen die op weg was naar de gelijkmaker. Intussen had Cannaerts een droomkans naast de paal geschoven. Kortom, de slotfase maakte veel goed. R.A.F.C. kwam zoals gezegd, gehavend uit de strijd. Niet alleen zonder punten, maar ook zonder Rudi Smidts. De linkerverdediger moest zich laten vervangen vanwege een kniestoot. Zijn selectie voor de Rode Duivels komt niet in gevaar.

"Als het nodig is, staan mijn kerels er," dixit Jos Heyligen, die opnieuw een brede glimlach tevoorschijn toverde. "Nochtans was de druk op de groep deze week niet gering. Buiten het feit van onze hachelijke positie in de rangschikking werden we ook nog geconfronteerd met vele zieken en geblesseerden. De wedstrijd zelf vergde enorm veel energie, waarbij Mathijssen ons tot de allerlaatste seconden overeind hield." Urbain Haesaert was duidelijk niet gelukkig met de arbitrage, maar onthield zich van commentaar daaromtrent. Helemaal ongelijk had hij trouwens niet. Cisse scoorde kort na de rust, maar werd afgevlagd wegens buitenspel terwijl de bal duidelijk via het hoofd van een Lommels verdediger kwam (Ludwig De Smedt - GvA - 3/10/1994).

Retrospectieve door Peter

R Antwerp FC had te kampen met de naweeŽn van haar Europese trip naar Newcastle en was voor de aftrap tevreden met de halve inzet. Een nochtans niet van vertrouwen blakende en daarboven ook nog eens gehandicapte thuisploeg schepte moed uit de Antwerpse sloomheid, ging in de zege geloven en kreeg in feite waar het recht op had.

Opnieuw werd het een bescheiden eerste helft, met enkel een pegel van Itzhacq Zohar op het kruis en enkele verre knallen van Lommelse zijde als wapenfeit. Ook het vervolg was aanvankelijk niet groots te noemen, al had R.A.F.C. pech. Cisse Severeyns geraakte net niet voorbij Matthijsen. Rudi Smidts werd door Mukanya van de sokken gelopen, Goethals zag er echter geen graten in. Diezelfde Mukanya brak de partij open. Met een onwaarschijnlijke omhaal bracht hij KFC Lommelse SK op voorsprong.

R.A.F.C. trok met de sterk ingevallen Rubenilson Monteiro in de aanval. KFC Lommelse SK had er moeite mee. De thuisdefensie sloeg slag om slinger in paniek als R.A.F.C. naar voren trok. Zowel Monteiro Rubenilson als Cisse Severeyns scoorden bijna. Cannaerts zag kans vanop minder dan drie meter naast te schieten. Na het laatste fluitsignaal morde de rood-witte aanhang terecht over de al te defensieve ingesteldheid. Net als tegen Cercle Brugge KSV gingen er punten verloren tegen een weinig overtuigende tegenstander (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/10/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar - 15'
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K) - 81'
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Itzhaq Zohar
9 Cisse Severeyns
11 Kurt Vangompel
 
65' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
82' 5 Rudi Smidts (uit)/
14 Noureddine Moukrim (in)
K.F.C. Lommelse S.K.
1 Jacky Matthysen
15 Tom Vandervee
20 EugŤne Hanssen
13 Frank Machiels - 10'
11 Jean-Claude Mukanya - 79' - 89'
9 Gert Cannaerts
10 Harm Vanveldhoven (K)
14 Dimitri De Condť
18 Ronny Van Geneuden
19 Marc Hendrickx
17 Mathy Peeters
 
70' 19 Marc Hendrickx (uit)/
23 Petrus Nganzadi Kimonekene (in)
82' 15 Tom Vandervee (uit)/
5 DaniŽl Scavone (in)