R. Antwerp F.C.

2 - 2

Vrij. 18/11/1994 20:00 u.

R.F.C. Seraing

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 5.000
 
Scheidsrechter: Jozef Hus

Lijnrechters: Paul Wuyts - Eli Naulaerts
 
Na R Antwerp FC - RFC Seraing

Francis Severeyns helpt zijn vriend

Deurne - De heropstanding van R Antwerp FC krijgt stilaan vorm. Na de ruime overwinning van anderhalve week geleden in Beveren pakte de Great Old nu een verdiend punt tegen RFC Seraing. Straffer, R Antwerp FC leek in de eerste helft op een vrij gemakkelijke overwinning af te stevenen. Net als de Rode Duivels woensdag, kreeg ook de Great Old na rust een serieuze opdoffer te verwerken. Onnodig handspel van Rudi Taeymans en strafschop. Edmilson scoorde. Karagiannis zorgde even later voor Luikse voorsprong. Cisse Severyens zou zijn vriend Rudi uiteindelijk helpen. Cisse in de slotfase goed voor 2-2.

Voor het eerst dit seizoen moest Urbain Haesaert niet sleutelen aan zijn ploeg. De Antwerpcoach had zijn defensief acterende jongens met duidelijke opdrachten het veld opgestuurd. De koppeltjes die werden gevormd: Smidts-Lukaku, Taeymans-Edmilson, Emmerechts-Isaïas en Godfroid-De Nil. Vooraan kregen spitsen Kurt Vangompel en Francis Severeyns aardig wat steun van een voor de pauze goed spelende Itzacq Zohar. Bij balverlies moest Kurt Vangompel trouwens mee verdedigen. Itzhacq Zohar mocht als tweede aanvaller blijven hangen. RFC Seraing moest het zonder de geel geschorste Wamberto stellen.

Zijn vervanger was niemand minder dan Magelhaes Da Silva ofte Isaïas. De Braziliaan verscheen na een lange inactiviteit voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Ook Edmilson, straks aan een knie-operatie toe, deed van bij het eerste fluitsignaal mee. Lawaree moest bankzitten. R Antwerp FC zorgde bij momenten voor erg leuk voetbal. Meestal vertrok de actie bij Itzhacq Zohar. Zo ook bij de vroege goal van Kurt Vangompel. Francis Severeyns legde terug. Itzhacq Zohar tikte in één tijd door tot bij Manu Godfroid. Het schot werd door de onzeker keepende Huysmans slecht verwerkt. Kurt Vangompel duwde de rebound binnen.

Voordien was al een schot van Itzhacq Zohar via het hoofd van een Seraing-verdediger tegen de dwarsbalk beland. Wat later volgde was een poging-in-één-tijd van Francis Severeyns die naast vloog. De Great Old haalde op het einde van de eerste helft het gebeuren nog duidelijker naar zich toe. Itzhacq Zohar plaatste de bal na een oog-in-oog-situatie met Huysmans met buitenkant rechts naast. Ook een kopbal van Geert Emmerechts miste de juiste richting. Rusten met een 1-0 stand op het bord dus. Een te magere beloning voor een fris voetballend rood-wit.

Rudi Taeymans gaf kort na de pauze weg wat zijn ploegmaats in de eerste helft zorgvuldig hadden opgebouwd. De verdediger maakte een totaal onnodig handspel binnen het zestienmetergebied. Strafschop dus. Edmilson scoorde zijn vijfde roos van de campagne. Het werd nog erger voor de Great Old toen Karagiannis vanop afstand uithaalde. De bal botste via de paal binnen. Onpakbaar voor Yves Van der Straeten. De vrije trap van Teppers was evenminn spek voor Yves Van der Straetens bek. De Seraing-middenvelder had tegenslag, want de bal petste op de paal. Lukaku kopte de rebound over. Twee keer lichtgeel voor Nico Broeckaert betekende wel donkerrood.

De thuisploeg moest de laatste vijf minuten met tien verder. Toch slaagde R.A.F.C. er nog in een verdiend gelijkspel uit de brand te slepen. Francis Severeyns duwde een afgeweken schot van Kurt Vangompel binnen. Einde van de festiviteiten (Luk De Ranter - GvA - 21/11/1994).

Retrospectieve door Peter

Het leek er aanvankelijk op dat R Antwerp FC een verlengstuk zou breien aan haar schit-
terende prestatie van tegen KSK Beveren. De Great Old speelde een uitstekende eerste helft en kwam verdiend 1-0 voor. Tijdens een vlaag van zinsverbijstering bij Rudi Taeymans kwam RFC Seraing echter terug in de match. De Great Old mocht uiteindelijk blij zijn via Cisse Severeyns een puntje uit de brand te slepen.

De eerste helft van de rood-witten was van erg degelijke makelij. Itzhacq Zohar dirigeerde meesterlijk op het middenveld. Hij lag aan de basis van de openingstreffer toen hij Manu Godfroid aanspeelde in het zestienmetergebied. Manu Godfroid knalde weliswaar tegen Huysmans aan, maar Kurt Vangompel was goed gevolgd en prikte zijn vijfde treffer tegen het net. Nog voor de rust was er een enig mooie volley van Cisse Severeyns, net naast. Itzhacq Zohar zag na een prachtig technisch hoogstandje zijn schot naast gaan. Edmilson strandde op een erg attente Yves Van der Straeten.

De tweede periode was amper op gang gefloten of Rudi Taeymans voerde een nummertje op. Hij maakte een totaal overbodig handspel en bracht zijn ploeg serieus in problemen. Edmilson scoorde vanop de stip. Alles was te herdoen. R.A.F.C. verloor haar grip op het gebeuren. RFC Seraing liet zien dat het niet toevallig vierde staat. Een pegel van Karagiannis verdween achter Van der Straeten in de hoek. Een vrije trap van Teppers ging tegen de paal. R.A.F.C. mag zich gelukkig prijzen dat de beste Belgische spits van het moment op het Bosuiltrainingsveld loopt.

Cisse Severeyns werkte zich opnieuw negentig minuten lang uit de naad. Hij werd vlak voor affluiten voor zijn arbeid beloond met zijn treffer, nadat Quain op een uiterst onsportieve manier Broeckaert een rode kaart had aangenaaid, 2-2. Loopt Belgiës hoop tegen Spanje in de vuurlinie bij de Great Old (Antwerp Clubblad-08 - 10/12/1994)?

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/11/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert - 25' - 85'
6 Geert Emmerechts
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
8 Krist Porte
10 Itzhaq Zohar
4 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns - 86'
11 Kurt Vangompel - 10'
 
60' 4 Manu Godfroid (uit)/
14 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
89' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
12 George Kulcsar (in)
R.F.C. Seraing
1 Huysmans
2 Danny Mansoni N'Gombo
15 Marc Schaessens
4 Rudy Ducolombier
3 Benjamin Debusschere
7 Emanuel Karagiannis
6 Alain Denil
13 Maglhaes da Silva Isaias
16 Patrick Teppers (K) - 40'
11 Roger Lukaku
8 Paulo da Silva Edmilson - 50'
 
80' 13 Maglhaes da Silva Isaias (uit)/
5 Didier Quain (in)
84' 8 Paulo da Silva Edmilson (uit)/
12 Axel Lawaree (in)