R. Antwerp F.C.

3 - 0

Zat. 03/12/1994 20:00 u.

Royal Club Liégeois

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 3.500
 
Scheidsrechter: Johny Ver Eecke

Lijnrechters: Egidio D'Ambrosio - Yvan Vanveerdeghem
 
Na R Antwerp FC - RFC Luik

Als enkel winnen telt

Deurne - R Antwerp FC liet zaterdag tegen een ontstellend zwak RFC de Liège zijn derde thuiszege van het seizoen optekenen. Nadat op de openingsspeeldag met 2-0 gewonnen werd van RWDM, was het al van 24 september geleden dat de Great Old in eigen stadion de volle buit nog eens kon binnenhalen. Toen moest stadsgenoot Germinal er met 4-2 aan geloven. De winst tegen de hekkensluiter uit de reeks was voor een op de 12e plaats gerangschikte Bosuilploeg dermate belangrijk dat zij nu terug voeling krijgt met de middenmoot. Nieuw puntenverlies had verder wegzakken in het klassement betekend.

Het belang van de wedstrijd kon onmiddellijk worden aangevoeld. Rood-wit trok immers van bij de aftrap ten aanval. Het vergat daarbij tempo in de acties te stoppen. Tegen een versterkte Luikse verdediging kwamen de offensieve bedoelingen van de thuisploeg dan ook onvoldoende tot uiting. Bovendien stond in het bezoekende doel een attente Lecomte te keepen. Die zweefde met veel gemak een vrijschop van Itzhacq Zohar in corner. Hij pareerde vervolgens een schot van Francis Severeyns. Aan de overzijde schoot Deflandre een vrije trap naast, ook het lokale overwicht bleef zonder gevolg. Pogingen van Rudi Smidts, Manu Godfroid en Kurt Vangompel misten zowel kracht als precisie. Veel viel er dus niet te beleven. Op de (schaars bevolkte) tribunes stak het supportersgemor alweer de kop op.

In voetbal kan alles snel veranderen. Lecomte had bij een vrijschop van Manu Godfroid opnieuw een knappe redding in petto. Toen een door Giusto afgeblokt schot van Francis Severeyns bij de alleenstaande Wim Kiekens belandde, had de Luikse doelman geen verhaal tegen de magistrale lob van de Antwerpmiddenvelder. Meteen diens eerste goal van het seizoen. En of hij er blij mee was... De jonge trainer Boccar had overschot van gelijk toen hij na de wedstrijd verklaarde dat zijn team voor de zoveelste maal in deze competitie door een ongelukkige tussenkomst alle kansen uit handen geslagen werd. "We hielden R Antwerp FC moeiteloos in bedwang. Dan valt er toch een doelpunt omdat bij een interventie de bal zomaar voor de voeten van een ongedekte tegenstander valt. Als je ziet dat we nadien nog tweemaal gevloerd worden op een stilstaande fase, zijn het alweer details die over het resultaat beslisten."

Vijf minuten na de openingstreffer viel inderdaad nummer twee. Na een overtreding op Francis Severeyns tikte Wim Kiekens een onrechtstreekse vrijschop in de loop van Itzhacq Zohar. De Bosuilmotot dreef het leer enkele meters voor zich uit en schoot dan onhoudbaar binnen. Voor de Israeliër toch al zijn vijfde competitiedoelpunt. Wat moet dat worden als hij ooit het niveau haalt dat van hem verwacht wordt? Met een 2-0 voorsprong aan de rust zaten de Sinjoren alleszins op rozen. De vraag was nu of zij na de pauze een weinig voorstellend RFC de Liège helemaal in de vernieling zouden kunnen spelen. Het antwoord was neen. R Antwerp FC controleerde de partij. Rood-wit kreeg verschillende mogelijkheden om de score verder op te voeren. Deels door gebrek aan afwerking en deels door een aandachtige Lecomte (die bij een kopbal van Kulcsar en een schot van Manu Godfroid telkens knap werk leverde) viel er nog slechts één doelpunt.

Alweer uit een stilstaande fase. Hoekschop Itzhacq Zohar naar de verste paal. Cisse Severeyns kaatste met het hoofd terug naar het centrum. Nico Broeckaert kopte probleemloos binnen. Aan de andere kant van het terrein mocht twintig minuten voor tijd ook Yves Van der Straeten tonen dat hij meedeed. Hij tikte met veel flegma een vrije trap van Deflandre netjes over de deklat. Op die manier hield R Antwerp FC behalve de broodnodige zege ook de nul op het bord. En dat was voor eigen volk tot voor zaterdag in het kampioenschap slechts één keer voorgevallen (Jan Claessens - GvA - 5/12/1994).

Retrospectieve door Peter

De Great Old had weinig moeite met de Waalse hekkensluiter en won oververdiend met 3-0. Er waren kansen genoeg om de score nog op te drijven, maar de eindscore was in feite een goeie weergave van het klasseverschil tussen beide elftallen.

De eerste helft kwam traag op gang. R Antwerp FC was gevaarlijk op stilstaande fases. Zo weerde Lecomte perfect getrapte vrijschoppen van Itzhacq Zohar en Manu Godfroid uit de winkelhaak. Hij hield de doorgebroken Vangompel van de openingstreffer. Die viel even na het halfuur. Wim Kiekens lobde enig mooi een afgeweken bal over de Luikse goalie. R.A.F.C. trok met nog meer overtuiging ten strijde. Itzhacq Zohar nam met een prachtig grondscherend schot Lecomte voor een tweede keer te grazen. Kimgambo zorgde nog voor de koffie voor enig Luiks gevaar. Zijn verre knal was iets te hoog gericht.

Ook na de rust kon de Great Old rustig domineren. Krist Porte scoorde bijna met een afstandschot, Manu Godfroid kwam iets te kort op een voorzet van de hard werkende Kurt Vangompel. Itzhacq Zohar borstelde een hoekschop bijna rechtstreeks binnen. Hij schilderde vervolgens een corner op het hoofd van Cisse Severeyns. Hij bediende op zijn beurt de aanstormende Nico Broeckaert, die maar voor het binnenknikken had. Manu Godfroid scoorde nog bijna tegen zijn ex-club, maar de Luikse portier vond het welletjes en keerde de poging. Verdiende overwinning.

R Antwerp FC deed een uitstekende zaak en sprong in de klassering vier plaatsen vooruit. Winnen tegen KV Mechelen was dus de boodschap (Antwerp Clubblad-08 - 10/12/1994)!
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 05/12/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens - 34'
3 Nico Broeckaert - 13' - 73'
5 Rudi Smidts (K)
2 Rudi Taeymans
4 George Kulcsar
8 Krist Porte
10 Itzhaq Zohar - 40'
6 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns
11 Kurt Vangompel
 
86' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
Royal Club Liégeois
1 Jean François Lecomte
2 Bernard Wégria - 44'
5 Jean-François de Sart (K)
6 Moreno Giusto
8 Christophe Verbeeren - 86'
4 Eric Deflandre
3 Philippe Lenglois
10 Cesar Dos Santos
7 Jacques Kigambo
9 Serge Kimoni
11 Khalilou Fadiga
 
46' 10 Cesar Dos Santos (uit)/
15 Luciano Crapa (in)
56' 5 Jean-François de Sart (uit)/
16 Thierry Habets (in)