R. Antwerp F.C.

2 - 1

Zat. 28/01/1995 20:00 u.

K. V. Oostende

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 4.600
 
Scheidsrechter: Amand Ancion

Lijnrechters: Marc Dero - Carl Signet
 
Na R Antwerp FC - KV Oostende

KV van de regen in de drup

Deurne - Het ene jaar is het andere niet. Vorig seizoen won trainer Raoul Peeters met debutant KV Oostende met 0-4 op de Bosuil. De kustploeg eindigde tenslotte fraai zevende. Zaterdag verloor KVO echter van een nochtans bleek R Antwerp FC. Het verzeilde van een plensbui in datzelfde Bosuilstadion in de figuurlijke drop. De achterstand van de ploeg van Peeters op de veilige zestiende plaats blijft immers zes punten. Zeer veel. Ondanks de zwakke prestatie van dit weekeinde sluit rood-wit andermaal aan bij het peloton Europese gegadigden. Invaller Manu Godfroid haalde de Sinjoren over de streep.

De thuisploeg bij wie Geert Emmerechts Carlo Lavigne verving, mocht rusten met een verdiende 1-0 voorsprong. Na een dik kwartier scoorde Cisse Severeyns vanop de strafschopstip zijn tiende competitiedoelpunt. Cuffez, die woensdag met een ... uitsluiting debuteerde tijdens het bekerduel in Seraing, trok Cisse immers totaal onnodig tegen het gras. Het sowieso getergde KV Oostende, zonder de disciplinair geschorste Pinson, zag zich meteen vroeg geconfronteerd met een extra-handicap. Weer na een individuele fout.
R.A.F.C. domineerde de hele eerste helft tegen de behoudend spelende West-Vlamingen. Rudi Smidts, Wim Kiekens en Nico Broeckaert wedijverden met anderen in het onzuiver aangeven. Die slordige passes en slechte balcontroles vonden deels een oorzaak in het gladde veld, al lag het terrein er ondanks het hondenweer eigenlijk nog prima én groen bij.

Dat veranderde na de pauze toen eensklaps alle hemelsluizen werden opengezet. Voor de rust dreigden de bezoekers amper. De verdienstelijke Van Veirdeghem vond wel tweemaal Yves Van der Straeten op z'n weg. Aan de overzijde ging Kurt Vangompel een paar keer zijn kans. Na een overtreding van Nierynck liet hij zich geblesseerd wisselen. Invaller Manu Godfroid zou later tot matchwinnaar uitgroeien. John Aloïsi en vooral Cisse Severeyns deden dat niet. Zij wrongen diverse goede mogelijkheden de nek om. Cisse voetbalde zaterdag bijna dramatisch slecht én ongelukkig. Hij ging de persoonlijke toer op als een simpel passje aangewezen leek. In het voordeel van de spits pleitte dat hij zich in tegenstelling tot veel collega's desondanks nooit 'verstopte' en bleef proberen iets positiefs te forceren.

Dat je ook een portie geluk moet hebben om te scoren, bewees Cuffez omstreeks het uur toen zijn ploeg steeds nadrukkelijker het initiatief opeiste. Een om welke reden ook krampachtig R.A.F.C. sloeg op drift. "Wij willen voetbal zien," zong de spionkop. Alleen KV Oostende reageerde op die smeekbede. Bapupa en de te onopvallende Nico Claesen misten eerst het doelkader. Cuffez herstelde zijn flater van de eerste periode door de bal op lukraak aangeven van Quintelier tussen de benen en handen van de verbouwereerde Yves Van der Straeten te schuiven. Die gelijkmaker bevorderde de samenhang in de thuisploeg uiteraard niet. De Great Old trok opnieuw ten aanval, maar de doelpogingen waren het gevolg van individuele acties, niet van combinaties.


Rudi Smidts kwam ondanks een mindere prestatie twee keer dicht bij een treffer. John Aloïsi besloot voorlangs en op Stoops. Gelukkig voor de Sinjoren begrepen sommigen wél dat voetbal in eerste instantie een collectieve sport is en dat snelle combinaties lonen. Krist Porte mikte na een dubbelpass met John Aloïsi nipt naast. Manu Godfroid wipte het leer toch in doel toen Wim Kiekens de Luikenaar fraai in het zogenaamde 'straatje' zond. KV Oostende miste mentale weerbaarheid om tegen die nieuwe achterstand op te boksen, al kwamen Claesen en Van Veirdeghem elk nog eens gevaarlijk opzetten tegen hun ex-club. Cisse Severeyns liet tenslotte dé kans liggen om alle spanning uit de wedstrijd te houden. Zelfs zijn beroemde lobje liet hem in de steek. Hoe dan ook, het eerste rood-witte puntengewin in 1995 was een feit (Koen Van Den Daele - GvA - 30/01/1995).

Retrospectieve door Peter

Tegen de bijna veroordeelde kustploeg boekte R Antwerp FC haar eerste competitiezege in 1995. De Great Old speelde degelijk. Krist Porte en George Kulcsar trokken de slechte lijn van het seizoen door. Gelukkig speelde Geert Emmerechts bijvoorbeeld op niveau. Hij geeft altijd het beste van zichzelf, heeft geen schrik om zijn voet te zetten en kan daarbovenop nog behoorlijk met de bal uit de voeten. Kortom, terecht een van de lievelingen van het Bosuilpubliek. Ook de prestaties van John Aloïsi en wim Kiekens waren erg degelijk.

R Antwerp FC nam meteen het initiatief. De vinnige Kurt Vangompel had na vijf minuten de 1-0 aan de voet, maar mikte naast. Even later werd Cisse Severeyns gelanceerd op links, Cuffez was te laat en ging aan de noodrem hangen. De logische sanctie bleef niet uit. Cisse Severeyns scoorde zijn tiende goal van het seizoen. De wedstrijd verliep vlot voor de jongens. De geruststellende tweede treffer bleef echter uit. Krist Porte, John Aloïsi, Cisse Severeyns en Kurt Vangompel konden de wenkende mogelijkheden niet benutten. Zo moest R.A.F.C. nog blij zijn dat doelman Yves Van der Straeten net voor rust een vrije trap van Quintelier uit de winkelhaak zweefde.

De tweede helft was mede door het steeds zwaarder wordende veld, minder onderhoudend dan de eerste. KV Oostende kwam kort na het uur gelijk nadat de verdediging weer stond te slapen. Cuffez zette zijn fout uit de eerste helft recht. R.A.F.C. schoot wakker en drukte de Kustploeg achteruit. De ingevallen Manu Godfroid zorgde voor de opluchting. Op aangeven van Wim Kiekens liftte hij de tweede treffer over Stoops. Hopelijk put hij hier zelfvertrouwen uit om zich wat meer in de kijker te spelen. Manu Godfroid is een speler met zeer veel intrinsieke kwaliteiten, de verwachtingen in hem zijn hoog gespannen. Blijven geloven in zijn kwaliteiten en hij wordt ongetwijfeld een belangrijke pion voor de ploeg (Antwerp Clubblad-13 - 25/02/1995).

(bron: GvA & Antwerp Clubblad - 30/01/1995)
 
Minuut per minuut
18' Cuffez legt de doorgebroken Francis Severeyns neer. De Bosuilspits schiet zelf de strafschop binnen (1-0).
34' Yves Van der Straeten ranselt een vrijschop van Van Veirdeghem uit zijn doel.
36' Francis Severeyns probeert Devuyst te dollen, maar schiet naast.
58' Vrijgespeeld door Quintelier scoort Cuffez de gelijkmaker (1-1).
69' Wim Kiekens zondert Manu Godfroid voor Stoops af. De Great Old klimt opnieuw op voorsprong (2-1).
89' Francis Severeyns komt in schietvrije positie voor Stoops en knalt op de KVO-doelman.
(Bron: - 27/03/2004)
 
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
2 Rudi Taeymans - 43'
5 Rudi Smidts (K)
6 Geert Emmerechts
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
11 Kurt Vangompel
9 Cisse Severeyns - 20' (P)
10 John Aloisi
 
28' 11 Kurt Vangompel (uit)/
14 Manu Godfroid (in) - 66'
K. V. Oostende
1 Kurt Stoops
4 Daniël Maes
3 Danny Devuyst
6 Bart Mauroo
5 Ndana Bapupa - 55'
2 Patrick Van Veirdeghem
7 Johnny Nierynck - 21'
11 Wim Cuffez - 58'
8 Bartel De Waele (K)
9 Ziegniew Swietek
10 Nico Claesen
 
46' 7 Johnny Nierynck (uit)/
13 Peter Quintelier (in)
46' 9 Ziegniew Swietek (uit)/
14 Patrick Bonomi (in)