Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters: Marc Engelen - Jean-Pierre Hoeven

Na R Antwerp FC - KFC Lommelse SK

Alweer in blessuretijd

Deurne - Sinds Ratko Svilar aan het sportieve bewind is, heeft zijn club R Antwerp FC "iets" met de laatste minuten. In de eerste match van Ratko als coach lieten de rood-witten in Gent in extremis nog een punt ontglippen door een blunder van Yves Van der Straeten. Tegen Cercle Brugge KSV twee weken geleden zorgde Monteiro Rubenilson in de laatste minuut voor volle winst. Zaterdag was het weer van dat. Rood-wit had de blessuretijd nodig om langszij te komen en een puntje uit de brand te slepen. Het bilan van de "post-Haesaert-periode" blijft tot hiertoe niettemin mager: drie op acht en uitgeschakeld voor de Belgische beker. Het kan veel beter voor ecn ploeg die voordien altijd tot de Europese kandidaten behoorde.

Coach Ratko Svilar deed de wenkbrauwen fronsen toen de samenstelling van de ploegen werd uitgedeeld. Dragan Jakovljevic stond vanaf de eerste minuut in de basis ten nadele van Carlo Lavigne die het de voorbije weken nochtans niet slecht had gedaan. Voor de 33-jarige Bosniër was het een terugkeer na erg lange tijd. Vorig seizoen speelde hij alleen een volledige wedstrijd tegen KAA Gent en een gedeeltelijke tegen KSV Cercle Brugge. In 1995 stonden enkel de reservenpartijtjes tegen KAA Gent en K Lierse SK achter zijn naam. Erg weinig wedstrijdritme, al dient gezegd dat hij zeker niet de slechtste Antwerpenaar binnen de krijtlijnen was.

De inbreng van Stewan Stojanovic had dan weer te maken met het wegvallen van Yves Van der Straeten die net voor de aftrap geblesseerd raakte. Ook voor Stoja werd het een come-back na een bijzonder lange periode. De Serviër speelde nog de finale op Wembley in 1993 en drie dagen later de laatste match tegen RFC Luik en verdween na een operatie uit de kern. Over zijn prestatie kon hetzelfde geconcludeerd worden. Hij mocht zeker niet als zwakste Sinjoor worden aangeduid.

Dat mag duidelijk zijn: R.A.F.C. zakt stilaan af naar de positie waarin het jaren geleden onder Nollet terecht kwam. Toen was er een zekere Georg Kessler nodig om het schip weer vlot te trekken. Zo'n charismatische figuur is er nu niet. R.A.F.C. voetbalt niet bepaald met overschot van vertrouwen. Zaterdag werd rood-wit in eigen vesting lichtjes gedomineerd door de tegenstander die meer technisch vernuft in huis had, maar evenmin veel kansen wist af te dwingen.

Het was dus een partij met erg veel middenveldwerk en weinig uitgespeelde kansen. Twee onthouden we er uit de eerste helft. Hendrikx stuurde na een kwartier Cannaerts alleen op het Antwerpse doel af. Stewan Stojanovic had een prachtreflex in huis bij de listige plaatsbal van de Limburger. Op het halfuur was het de beurt aan de thuisspelers om iets terug te doen. Een kopbal van Dragan Jakovljevic moest door Van Baekel van de lijn worden gehaald. Typerend voor die zwakke eerste helft was het schot van de heroptredende Itzhacq Zohar, dat niet eens de cornervlag bereikte.

Na rust dan toch iets meer beweging. Stewan Stojanovic pakte een goede poging van Van Geneugden. Mathijssen doorzag een geplaatst schot van Geert Emmerechts. Kurt Vangompel vond het zijnet. Twaalf minuten voor tijd leek de partij definitief beslist. Na een slimme doorsteekpass van Van Geneugden glipte Hendrikx door de buitenspelval. Hij omspeelde Antwerpdoelman Stewan Stojanovic en werkte koel af. Concentratieverlies in blessuretijd kostte de Limburgers toch nog een punt. Nico Broeckaert stuurde een hoge voorzet in het strafschopgebied, John Aloïsi profiteerde van de plotse vrijheid om zijn team alsnog langszij te brengen.

"Verdorie, dit was dezelfde situatie als in Ekeren," zuchtte Lommeltrainer Vic Hermans. "Daar gaven we in de laatste minuut ook een punt weg. Tja, anderzijds is dit wel het leuke aan voetbal. 'It's all in the game' en daar moeten we ons bij neerleggen (Ludwig De Smedt - GvA - 27/02/1995)."

Retrospectieve door Peter

Het was een allesbehalve grootse wedstrijd, gekenmerkt door slordig spel langs beide kanten. R Antwerp FC speelde met 'debutanten' Stojanovic en Jakovljevic, terwijI Zohar wederoptrad na een langdurige ziekte. Beide ploegen kregen in elke speelhelft een kans. Voor de pauze strandde een actie tussen Cannaerts en Hendrickx op Stojanovic. De kans voor R.A.F.C. werd geforceerd door Dragan Jakovljevic, die een kopbal van de lijn zag gekeerd.

Na rust ook twee mogelijkheden, door beide ploegen wel afgerond. Hendrickx ontsnapte na 73 minuten randje buitenspel en omspeelde Ranko Stojanovic, 0-1 na 73 minuten. In de allerlaatste minuut frommelde een verdienstelijke John Aloïsi de gelijkmaker voorbij Matthijsen. Hij bezorgde R Antwerp FC zo haar derde punt onder Ratko Svilar. Geen echte uitblinkers, laten we het er maar op houden dat het een billijk gelijkspel was na een niet echt denderde partij (Antwerp Clubblad-17 - 14/05/1995).

(bron: GvA & Antwerp Clubblad - 27/02/1995)

9 John Aloisi - 89'

75' 11 Kurt Vangompel (uit)/
14 Carlo Lavigne (in)
80' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
20 Eugène Hanssen - 77'

83' 12 Alain Van Baekel (uit)/
7 Frank Berghuis (in)
87' 19 Marc Hendrickx (uit)/