R.S.C. Anderlecht

3 - 1

Zat. 18/03/1995 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Constant Van den Stockstadion

Toeschouwers: 23.000
 
Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters: Johny Ver Eecke - Luc Janssens
 
Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Met vuur gespeeld

Anderlecht - Cisse Severeyns heeft er misschien niet goed van geslapen. Toen hij na een uur plots een open kans kreeg, dacht hij dat hij zelf aan buitenspel, aarzelde en trapte de bal dan naast een machteloze De Wilde en... tegen de paal. Daarmee was de kans voor R Antwerp FC verkeken op de aansluitingstreffer. Die viel nu veel te laat om de situatie nog recht te zetten en de lamentabele tweede helft van de Brusselaars af te straffen. Na een vroege dubbele voorsprong speelde paars-wit met vuur door aanvankelijk, met Weber op de eerste rij, kansen te missen en door er daarna gewoon met de pet naar te gooien.

Ze verdienen goed, de paars-witten. Zaterdag hadden ze uit eerlijke schaamte beter de helft van hun premie onder de toeschouwers laten verdelen. Ze voetbalden maar n helft.
Het ging aanvankelijk een beetje te gemakkelijk. Na 42 seconden zwiepte Degryse de bal voor doel. De inlopende Grn kopte binnen. De bezoeker leek op weg naar een afstraffing toen een 'zwarte combinatie' tot de 2-0 leidde. Babayaro gaf aan, Preko controleerde en stak de bal voorbij Stewan Stojanovic, die de voorkeur had op Yves Van der Straeten. Het gebeurde allemaal zo snel dat toen pas even werd rondgekeken. We constateerden dat Emmers en Preko opnieuw aan de aftrap stonden bij Anderlecht. Coach Svilar had de jonge Sammy Greven in de ploeg gedropt. Hij vervulde zijn opdrachten keurig. Eerst in de buurt van Zetterberg en na de rust op de flank tegen Babayaro. De jonge Nigeriaan was tegen Francis Severeyns immers te sterk gebleken in steun aan Preko, een beetje de man van de match.

Na de vervanging van de geblesseerde Emmers verschoof hij naar rechts en maakte hij ook vanop die kant een goal. Dat was dan wel in de laatste minuut en intussen was er heel wat vooral nit gebeurd. Toen Weber een mooi voorbereide kans van Emmers kreeg voorgeschoteld, draaide hij die deskundig de nek om. We hebben er ooit voor minder weten vervangen. Er leek echter geen vuiltje aan de lucht. Anderlecht had een leuke voorsprong, bleef meest in balbezit en Emmers schoot nog eens voorlangs. Aan de overkant liep Cisse Severeyns tegen honderd per uur in de buitenspelval. De Wilde stond te verkleumen tot hij ineens naar de benedenhoek moest omdat een verre vrijschop van Nico Broeckaert bijna werd ingekopt door... de als voorstopper uitgespeelde Grn. En gn Rutjes of Crasson als libero. Bij Anderlecht mochten ze denken dat het wel zou loslopen. Al kort na de pauze vlamde Degryse op doel, Stewan Stojanovic pareerde, Weber een unieke kans kreeg, maar met een spectaculaire lel... hoog over joeg.

Van dan speelde paars-it zoals een trompettist boven ons in de tribune: alle noten juist, maar wat te ver uit mekaar. Rood-wit kwam. Eerst met prikjes, zoals de voorzet van Cisse Severeyns die Doll maar net kon weghalen voor John Alosi. En toen Weber nog maar eens miste aan de eerste paal, putte roodwit daar moed uit. Een weer onverzettelijke Rudi Smidts rukte op, zag zijn schot geblokkeerd en zo bij Severeyns belanden. Cisse wist niet wat hem overkwam: moederziel alleen nabij de penaltystip! Hij schoot verbauwereerd tegen de paal, Sammy Greven hernam in het zijnet. Ineens was R Antwerp FC een volwaardige tegenstander. Monteiro Rubenilson viel sterk in. Francis Severeyns nam De Wilde mee op wandel. Crasson redde op de lijn. Wim Kiekens trapte diep, Severeyns weer sneller dan Grun en hij schoof de 2-1 binnen. Ht leek te kunnen, maar n slimme pass van Degryse lanceerde Zetterberg op rechts.

De Zweed ontweek Rudi Taeymans en bediende Preko die tussen drie man toch een gaatje vond. De Great Old uitgeteld, net voor de gong en door een tegenstander zonder punch (Ronny Ceuleers - bron: onbekend - 20/03/1995).

Retrospectieve door Peter

Na tien minuten hing er een ware blammage in de lucht. R Antwerp FC had nog geen bal geraakt en stond al 2-0 achter. Gelukkig herstelde rood-wit zich vervolgens. Het kon de thuisploeg in de tweede helft een halfuur wegdrukken. De match was pas op gang gefloten of Grn mocht al binnenkoppen. Een goal na 23 seconden, dat bestaat in feite niet! Na 10 minuten was het 2-0, waarbij de verdediging en de doelman niet vrijuit gingen. Op dat moment vreesde iedereen bij R.A.F.C. voor grote cijfers. Gelukkig kwam het zo ver niet.

R Antwerp FC haalde de rust met die twee doelpunten achterstand. De club kwam na de pauze met een betere instelling op het veld. Kansen waren er voor John Alosi (net afgeblokt), Cisse Severeyns (tegen de paal) en Sammy Greven (net naast). Een kwartier voor affluiten scoorde Cisse de aansluitingstreffer. RSC Anderlecht bibberde, maar stelde langs Preko helemaal op het einde de zege veilig. Bij R.A.F.C. een speciale vermelding voor George Kulcsar, die een uitstekende prestatie leverde en allicht zijn beste match neerzette sinds hij in Antwerpse loondienst speelt. Keep up the good work, George (Antwerp Clubblad-17 - 14/05/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/03/1995)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert - 44'
2 Rudi Taeymans - 37'
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens
6 Carlo Lavigne
8 Sammy Greven
10 Itzhaq Zohar
11 John Aloisi
9 Cisse Severeyns - 81'
 
71' 11 John Aloisi (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
72' 6 Carlo Lavigne (uit)/
14 Krist Porte (in)
R.S.C. Anderlecht
1 Filip De Wilde
2 Bertrand Crasson
3 Celestine Babayaro
4 Georges Grn - 1'
5 Olivier Doll
6 Johan Walem - 30'
7 Marc Emmers
8 Pr Zetterberg
10 Marc Degryse (K)
9 Josip Weber
11 Yaw Preko - 9' - 89'
 
46' 7 Marc Emmers (uit)/
15 Danny Boffin (in)
62' 9 Josip Weber (uit)/
14 Johny Bosman (in)