R.S.C. Anderlecht

2 - 2

Zat. 08/05/2021 20:45 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Lotto Park

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters: Jo De Weirdt - Philippe Vandecauter

Vierde official: Jasper Vergoote
 
RSCA 2 - VAR 2 - RAFC 2
Royal Antwerp FC was toe aan de zesenveertigste opdracht van het lopende seizoen. Net als bij het begin van de opdracht van Frank Vercauteren, kende de technische staf opnieuw selectiezorgen. De vaandelvlucht van Lior Refaelov richting het Hoofdstedelijk Gewest, (langdurige) blessures allerhande van onder andere aanvoerder Faris Haroun, linkten zich bereidwillig aan een degelijk onderbouwd, maar helaas vernietigend rapport over de prestaties van Antwerpspits Dieumerci Mbokani. Frank Vercauteren moest dus zijn ervaren brein aanspreken om een competitief elftal bij elkaar te sprokkelen. Birger Verstraete en Ritchie De Laet kwamen weliswaar niet ongeschonden uit de clash met KRC Genk van een week eerder, maar geraakten uiteindelijk wel speelklaar. Ook de gezondheidspandemie had opnieuw slachtoffers geëist in de rood-witte kleedkamer. Frisse krachten Pieter Gerkens en Jordan Lukaku, allebei met een verleden in wat toen nog gemeenzaam het Astridpark werd genoemd, liepen zodoende de startersrij in. "Alle nadeel, heb z'n voordeel', zei een beroemd Nederlander ooit. Wat het artikeltje in GvA met de motivatie en présence van een spits als Dieumerci Mbokani kan doen, mocht dan nog blijken. Had de rood-witte technische staf diep in het krachtenarsenaal moeten graaien, niet zo hun collega van RSC Anderlecht. In de lokale kleedkamer was er geheel vrijwillig met de pionnen geschoven. Cullen en Larsen waren de nieuwe namen in het paars van de recordkampioen. Scheidsrechter van dienst Lambrechts liet zich assisteren door de kromme buitenspellijn van VAR D'Hondt.

Na de overwinningen van KRC Genk was de derde plaats de inzet voor beide clubs. RSC Anderlecht had het thuisvoordeel en de aftrap. Larsen mocht al vlug een standaardfase op gang brengen na een goed gelukte schwalbe van Nmecha die Abdoulaye Seck bovendien een gele kaart kostte. Centrale verdediger Cobbaut devieerde de rebound van Abdoulaye Seck naast de kooi van Jean Butez. Aan de overkant moest doelman Verbruggen een voorzet van Aurélio Ulineia Buta onderscheppen. Cullen viseerde de enkel van PIeter Gerkens. Ook hij werd prompt in het boekje van Lambrechts opgeschreven. Een catchgreep van Cobbaut op Dieumerci Mbokani leverde Royal Antwerp FC enkel een vrijetrap op. Gevaarlijk voor het lokale doel werd het voorlopig (nog) niet. Ook de overkant bleef het relatief rustig. Pas halverwege de eerste periode kon El Hadj het Antwerpdoel onder vuur nemen. Zijn afstandsschot viel evenwel op het dak van het bezoekende doel. Nmecha kwam los in de zestien, maar werd simpelweg in de buitenspelvlag gevangen. Linksachter Mykhallichenko knalde de wolken tegemoet, prompt gevolgd door een zucht van opluchting van de lokale stadionomroeper. De eerste hoekschop van Cullen was een kolfje naar de voeten van Jordan Lukaku, die met hulp van Koji Miyoshi een rood-witte tegenprik lanceerde, al werd die voortijdig en foutloos naar de mening van Lambrechts afgebroken. Antwerpcoach Frank Vercauteren kon ondertussen de allerbeste kans van de eerste helft voor zijn ploeg noteren. Martin Hongla zocht de linkerflank, kreeg aangespeeld van Koji Miyoshi en stuurde onmiddellijk aanstormende Jordan Lukaku in de zestien. Het vluchtschot zoefde evenwel het doel van Verbruggen voorbij.

Hielden beide ploegen mekaar in evenwicht voor de kampwissel, de score zou, ondanks de aanwezigheid van invaller Trebel, zeer spoedig in beweging komen. Dieumerci Mbokani pikte een knullig balverlies van Cobbaut op, trok zich op gang en tipte uiterst geraffineerd over de aankomende Verbruggen in het lege Anderlechtdoel. De reactie van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Nog voor het eerste kwartier combineerden Lokonga en Larsen zich doorheen de bezoekende afweer. Verschaeren vond de opening rechtsonder en de bordjes hingen opnieuw in evenwicht. Het lokale applaus nauwelijks uitgestorven of Dieumerci Mbokani plaatste opnieuw een orgelpunt. De kromme buitenspellijn van D'Hondt schoot de recordkampioen evenwel ter hulp en dus keurde Lambrechts de treffer af vanwege vermeend buitenspel. Doelman Verbruggen moest al snel een bliksemreflex uit de mouwen schudden om een schicht van... Dieumerci Mbokani uit zijn doel te ranselen. De hoekschop van Koji Miyoshi werd afgeweerd, opgepikt door Jordan Lukaku, voor doel gestuurd door Birger Verstraete, maar uiteindelijk door Abdoulaye Seck over het doel van Verbruggen gekopt. Ook Dieumerci Mbokani joeg zijn kopbal over de dwarsligger. Aangestuurd door Koji Miyoshi stond de Bosuilspits alweer oog in oog met de jonge Anderlechtdoelman. Weer moest Verbruggen incasseren, weer toverde D'Hondt een buitenspellijn te voorschijn en dus werd de treffer weer afgekeurd. Enkele minuten later werd Aurélio Ulineia Buta in de zestien gehaakt door... invaller Trebel. Dieumerci Mbokani stuurde de Anderlechtgoalie de verkeerde kant uit en nette zijn tweede van de avond. Wat zei ook alweer dat motiverende rapport in GvA? Met de moed der wanhoop ging RSC Anderlecht in de achtervolging en kreeg overdreven veel extra minuten toegewezen door Vergoote. In de 97e minuut wist Miazga met een rake kopslag zijn kleuren alsnog voor een (thuis)nederlaag te behoeden. De ontgoocheling bij de bezoekers was groot...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 08/05/2021)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck - 3'
31 Maxime Le Marchand
2 Ritchie De Laet (K)
30 Aurélio Buta
5 Birger Verstraete - 72'
18 Martin Hongla - 79'
94 Jordan Lukaku
19 Koji Miyoshi
16 Pieter Gerkens
70 Dieumerci Mbokani - 49' - 84'
 
R.S.C. Anderlecht
16 Bart Verbruggen
62 Amir Murillo
20 Matt Miazga - 40' - 96'
22 Elias Cobbaut
14 Bohdan Mykhaylychenko
48 Sambi Lokonga
11 Jacob Bruun Larsen
8 Joshua Cullen - 9'
51 Yari Verschaeren - 57'
46 Anouar Ait El Hadj
7 Lukas Nmecha
 
46' 8 Joshua Cullen (uit)/
25 Adrien Trebel (in)
68' 11 Jacob Bruun Larsen (uit)/
18 Majeed Ashimeru (in)
84' 46 Anouar Ait El Hadj (uit)/
38 Mohammed Dauda (in)
84' 51 Yari Verschaeren (uit)/
40 Francis Amuzu (in)
88' 14 Bohdan Mykhaylychenko (uit)/
12 Paul Mukairu (in)