Scheidsrechter: Lawrence Visser

Lijnrechters: Rien Vanyzere - Thybaud Nijssen

Vierde official: Lothar DHondt

Mignolet verspert moedige Great Old de weg naar prestigezege
Na weken vol moeizame zeges, boekte Club Brugge KV op zondagmiddag tegen Royal Antwerp FC een iets ruimere overwinning (1-3) in een kolkend Bosuilstadion. Met dank aan Mignolet werd een achttiende landstitel op het palmares bijgeschreven, de derde titel op rij. De aanloop was lang, moeizaam en soms zelfs wat gezapig voor de bezoekers, maar vanaf de 49e minuut sloeg de sfeer zondagnamiddag rigoureus om in een wederom volgelopen Bosuilstadion. Maximaal profiterend van het gebrek aan defensieve lengte langs Antwerpzijde legden twee doelpunten in drie minuten de moegestreden thuisfalanx het zwijgen op. Het was tevens het startsignaal voor de uitfans om een voorproefje te nemen op het kampioensfeest. ‘Ga staan voor de kampioen’, galmde door de Bosuilkuip. De naar schatting 700 meegereisde hysterische engnekken volgden de kreet op. Eindelijk konden ze juichend en ontspannen naar de koploper kijken. De ex-keeper van Liverpool behoedde in de eerste helft zijn team voor een grotere achterstand tegen een moedig aanvallende thuisploeg. De landstitel is de heilige missie en wie aan scorebordjournalistiek doet, zou denken dat er niet zoveel aan de hand was maar de Brugse sterkhouders tobden lange tijd met hun vorm. Met Mignolet in doel en verbinder Schreuder als coach puurden de Bruggelingen 37 punten uit de laatste 13 wedstrijden. Nul kansen creëren in deze prestigeclash en uit drie stilliggende fases scoren is zeker een soort kampioenengeluk te noemen.

Op een ontieglijk vroeg uur betraden de 22 gladiatoren het veld voor de aftrap van de vijfde speeldag van de Champions' Play-Offs. Brian Priske Pedersen verkoos ervoor om zijn team te wijzigen na het nefast afgelopen tweeluik tegen RSC Anderlecht. William Pacho, Faris Haroun en Michael Frey kregen een plaats in de basiself. Sam Vines, Alhassan Yusuf en Michel Ange Balikwisha kregen een invallersstatuut toegewezen. Bij de bezoekers was Mata opeens springlevend en kon op zijn geliefkoosde backpositie postvatten. Met Bas Dost, Ruud Vormer en Dennis Odoi zat er nog power op de Brugse bank. Van een weelde gesproken. Op tribune 4 werd een reusachtig spandoek ontrold over de ‘famous red army’ en referee Visser kon de partij op gang fluiten.

De Reds namen de volledige eerste helft voor hun rekening en brachten met swingend aanvalsspel de Antwerpse supportersharten in vervoering. Mbwana Ally Samatta en Michael Frey waren een gesel voor de Brugse verdediging en stonden aan de basis van veel kansen. Nsoki kon de eerste kans voor de Tanzaniaanse international op afvallende bal nog afblokken. Een voorzet van Ritchie De Laet werd geplukt door een attente Mignolet. Aan de overzijde dreigde Skov Olsen met een vrije trap, maar het was al roodwit wat de klok sloeg. Ally Samatta ging gezwind voorbij zijn bewaker Mechele en trof de paal met een schuiver. Twintig minuten gespeeld en de thuisploeg kreeg eindelijk loon naar werken. Michael Frey brak door langs de flank en gaf een strakke inspeelpass richting Koji Miyoshi. Hij was echter niet in de mogelijkheid het doel op de proef te stellen. Ally Samatta eiste de bal op, schermde de bal af en bediende zijn doorgelopen spitsbroeder Michael Frey. De targetman nette zijn 23e treffer van het seizoen met een vernietigende uithaal. Nadien gingen de Reds door op hun elan. Ritchie De Laet rukte op tot ver in de vijandelijke linies, ontdeed zich van Mata, maar zijn doelgericht schot werd onschadelijk gemaakt door een sublieme zweefduik van de bezoekende keeper. Een minuut later weer paniek in de Brugse rangen toen Koji Miyoshi een vrije trap voor doel zwierde. Faris Haroun zag zijn intikker in extremis gekeerd worden door een ultieme omhaal van Mignolet. Na blessuregevallen voor Mata en De Laet begon de referee gul met kaarten te wapperen. Toen Michael Frey doorgebroken was, weigerde de falende leidsman om de zwaarste sanctie aan Mechele uit te delen. Een zwaktebod van de enige scheidsrechter actief op het (hoogste) Europese toneel! Stamnummer 1 vergat zichzelf te belonen voor een uitmuntende eerste helft, al hield Mignolet ook wel drie verwachtte doelpunten uit zijn kooi.

De titelfavoriet begon niet zo mak en tam aan de tweede helft beginnen. In de 49e minuut keerden de kansen. Toen Abdouleye Seck Lang onderuit haalde wees Visser gretig naar de penaltystip. De voorheen anoniem spelende Vanaken zette Jean Butez op het verkeerde been en de gelijkmaker was een feit. Een koude douche voor de thuisploeg. De wissels van Brian Priske Pedersen brachten geen beterschap. Radja Nainggolan en Pierre Dwomoh gingen met een staande ovatie naar de kant. Zij werden vervangen door Michel-Ange Balikwisha en Alhassan Yusuf Abdullahi. Amper op het veld of de bezoekers legden na twee hoekschoppen de partij in een beslissende plooi. Invaller Hendry en Adamyan zorgden voor een gevleide 1-3 stand na 66 minuten. De Great Old kon geen vuist meer maken, al verschalkte Nsoki nog bijna zijn eigen doelman. Een indraaiend schot van invaller Benson Manuel was het laatste wapenfeit van een wedstrijd waar een falende wedstrijdleiding een grote rol speelde met dubieuze beslissingen. Volgende zondag wacht nog het slot in het Dudenpark. Door het resultaat van KAA Gent zijn de troepen van Brian Priske Pedersen verzekerd van Europees voetbal.
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 15/05/2022)

99 Michael Frey - 20'

61' 4 Radja Nainggolan (uit)/
10 Michel-Ange Balikwisha (in)
61' 80 Pierre Dwomoh (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
66' 99 Michael Frey (uit)/
14 Benson Manuel (in)
66' 2 Ritchie De Laet (uit)/
10 Noa Lang - 43'

26' 77 Clinton Mata (uit)/
5 Jack Hendry (in) - 64'
46' 3 Eder Balanta (uit)/
6 Denis Odoi (in) - 67'
71' 9 Sargis Adamyan (uit)/
29 Bas Dost (in)
88' 10 Noa Lang (uit)/